Butiksägaren mot aktiviskterna

För flera år sedan läste jag en bok som heter ”The Dance of Anger” (Ilskans dans) som skrevs av en amerikansk doktor i psykologi och författaren, Harriot Learner. Boken handlar om förhållandena mellan människor i olika former d.v.s. inte bara kärleksförhållanden utan också förhållanden mellan föräldrar och sina barn, mellan syskon, mellan grannar, mellan arbetskamrater och även mellan allmänheten. Författaren myntade uttrycket "Ilskans dans” för att beskriva hanteringsprocessen i ett förhållande när det uppstår upprepade och olösta irritationer. 

Författaren beskriver väldigt klokt och pedagogiskt i sin bok att ett förhållande består av en serie av beteenden, ageranden och olika sätt att reagera mellan människorna som är iblandade.  Poängen i boken är att det är omöjligt för en person att ändra en annan persons beteende och reaktion oavsett hur mycket man stampar foten i golvet eller skäller på den andra personen. Man måste därför välja mellan att antingen acceptera förhållandet som det är och i så fall leva med konsekvenserna eller våga ”ta ett annat steg i ilskans dans” genom att ändra sitt eget beteende samt sin egen reaktion och perspektiv.

Just nu pågår en kamp i Umeå mellan en butiksägare och Djurrättsalliansen som protesterar över att det finns två vintage-pälsar till salu inne i butiken. Butiksägaren känner sig trakasserad och orolig för att protestanterna skrämmer bort kunder.  Hon har ringt polisen flera gånger men det finns ingenting polisen kan göra eftersom det är helt lagligt att stå och fredligt protestera om det man vill. Samtidig vägrar butiksägaren att låta djurrättsaktivisterna ”vinna” genom att plocka bort pälsarna från butiken.

Själv tycker jag att alla inblandade i den här kampen har rätt att göra och tycka precis som de gör. Hela syftet med att fredligt protestera är ju att starkt uppmuntra ändringar till någonting som upplevas som fel.  Så trots att jag egentligen känner mig helt neutral i frågan tycker jag att den här situationen är ett gott exempel på ”ilskans dans”. Självklart har butiksägaren full rätt att sälja pälsar men samtidigt har hon ett val att antigen behålla pälsarna i butiken för principens skull eller att ta bort dem och försöka sälja dem på ett annat sätt t.ex. via Blocket.  Så valet – och konsekvenserna – är hennes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.