Less på risken att bli påkörd!

Kan någon förklara för mig varför folk har slutat använda ringklockan på cykeln nuförtiden? Har folk börjat leva i sin egen lilla bubbel utan att tänka på någon annan? Betraktas det som "icke coolt" att använda klockan i dagens tänkande? Tror dagens cyklister att trottoarerna finns endast för deras bruk? Eller vill de bara vara snälla och inte skrämma andra med ljudet från klockan trots att man ändå blir skrämd när en cyklist plöstligt rusar förbi?

På väg till jobbet i morse gick jag längst en ganska smal trottoar från bussterminalen till huvudentrén på NUS. Såvitt jag visste var jag alldeles ensam så jag gick i stort sett i mitten av den smala trottoaren utan bekymmer. Plötsligt dök en cyklist upp som vinglande cyklade alldeles för nära min vänstra sida – utan att ge mig en chans att förflytta mig åt sidan genom att använda sin ringklockan som förvarning! Väldigt lika situationer har jag upplevt flera gånger under de senaste åren!

Jag vet att de flesta cyklister påstår att de har "full koll" på såväl cykeln som fotgängarna men jag håller inte med! Utan att veta eller höra att en cyklist tänkte köra om mig kunde jag plöstligt har tagit ett litet steg till vänster i den sista bråkdelssekunden – och därmed skulle cyklisten inte ha haft möjligheten att undvika att köra på mig!

Snälla cyklister – ring på klockan i god tid (som min man och jag gör) så att alla kan använda trottoarna på ett säkert sätt!

4 kommentarer

 1. Peggy Sjöström

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-03-14 12:52)
  Jo, det minns jag och jag tänkte nämna händelsen i detta blogginlägg. Men jag bestämde mig till slut att situationen jag upplevde i morse var nog den här gången.

 2. anna

  nja..som cyklist reagerar jag..:)..mycket enklare om alla gående håller sig på sin sida..o o man är flera..inte tar upp hela gång/cykelbanan..umeå är ju en cykelstad…oxå..nog ska vi kunna samsas :)

 3. Peggy Sjöström

  Svar till anna (2011-03-14 13:36)
  Jo, vi är faktiskt eniga att fotgängarna borde hålla sig åt sidan men p.g.a. männsligt fel blir det inte alltid så -framför allt när man TROR att man är alldeles ensam precis som det var i mitt fall i morse. Därför vidhåller jag att bruk av en lätt pling på ringklockan skulle göra trottoarerna tryggare och mer riskfria för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>