Små bitar av världen

Den här är bara ett av flera ställen i huset där sanden uppvisas.
 
Det finns här hemma flera små glas- flaskor och burkar i olika storlekar och former som står på olika hyllor och bord som prydnadssaker. De innehåller mestadels sand som togs från olika havsstränder runt jordklotet.  Men det finns också några små burkar som innehåller något annat t.ex. ett par lavastenar som jag plockade upp från allra högst upp på Vesuvius, sand från Saharaöknen och lite barr från min favoritskogsstig i Michigan som skickades till mig av min väninna Nancy när jag fick ett riktigt anfall av hemlängtan för flera år sedan.
 
Mitt allra första sandexemplar togs mitt i 80-talet från stranden i Clear Water Beach, Florida. Jag ville ha en unik souvenir till minnet av den mycket trevliga semestern som mina barn och förra detta man tillbringade där. Ungefär 35 % av mina sandexamplar fick jag av vänner eller arbetskamrater som samlade lite sand för min skull när de semestrade någonstans i världen. Resten har jag personligen samlat själv. Mina olika sandexamplar har samlats från c:a 28 olika ställen som representerar tre olika världsdelar!
 
Jag tror att mitt intresse i att samla små bitar av världen väcktes en dag hos farmor när jag var ungefär åtta år gammal. Farmor och farfar bodde på andra sidan av sparrisfältet från oss och jag sprang ofta dit för att hälsa på eller leka. Farmor hade svårt att klättra i trappor så hon bad mig emellanåt att springa upp till andra våningen eller ner till källaren för att hämta någonting. Det var helt fantastiskt hur hon kunde beskriva precis vart jag kunde hitta det som hon vill få trots att hon inte själv hade varit uppe på andra våningen på många år!
 
En dag när jag sökte igenom en låda efter någonting hon ville få hittade jag en liten flaska med lite smutsigt vatten och ett tunt lager lera på bottnen. Hon (eller någon) hade doppat korken i smält vax så att vattnet inte skulle avdunsta. En handskriven etikett på flaskan avslöjade att innehållet var "Mississippiifloden". Det kändes helt magiskt för mig att hålla en liten bit av en sådan känd och avlägsen flod in handen! 

Det finns endast två ställen i världen där min man och jag har varit som jag missade att ta ett sandexemplar – Kina och San Francisco. I Kina var vi med i en grupp och därmed övervakade men också p.g.a. att vi aldrig kom i närheten av en strand. I San Francisco var det så mycket att se och göra att jag helt enkelt glömde bort att gå ner till stranden och ta lite sand! Vad synd! Men snart skall vi åka till Barcelona och jag kommer minsann inte att glömma sanden den här gången!

En till hylla där några av mina sandexemplar står.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.