Enligt önskan – typ

På min arbetsplats har vi möjligheten att själva lägga arbetsschemat (6 veckor i taget) genom att använda ett datorprogram som heter Timecare.  Mallen i programmet för att lägga kommande arbetsschema har döpts till "önskeschemat" därför att meningen är att alla skall kunna lägga ett arbetsschema som passar dem själva. Det låter riktigt bra men vi måste tillfredsställa  följande villkor:

1. Minst 1 gång i veckan måste vi jobba kvällsturen (12.30 – 21.30).

2. Minst 1 gång i veckan måste vi börja kl. 07.00.

3. Minst 1 gång i veckan måste vi jobba fram till kl. 17.

4. Vi får inte börja före kl. 8.30 dagen efter kvällsturen enligt en EU-regel som kräver 11-timmar vilotid innan nästan tur påbörjas.

5. Minst 1 gång under ett 6-veckors schema måste vi också jobba kvällstur på fredag.

6. Minst 1 gång under ett 6-veckors schema måste vi jobba minst 1 söndag (kl. 7- 14).

7. Minst 1 gång under ett 6-veckors schema måste vi jobba fram till kl. 16 på en fredag.

Det känns nästan lite skrattretande att kalla detta för önskeschema. Det bör kallas för "tillfredsställa-alla-krav-först-och-då-får-vi-se-om-det-går-att-lägga-schemat-som-du-vill-schema". Det som är positivt är att man t.ex. kan boka tid hos tandläkare före eller efter jobbet utan att stressa för att skynda sig tillbaka till jobbet. Det låter lite krävande men det är naturligtvis betydligt bättre än att vara arbetslös.

2 kommentarer

  1. Sven Sjostedt

    Hej, Peggy,

    Låter inressant, och är ändock ett försök till att ge individerna viss möjlighet att påverka sina arbetstider. Jag gissar att om man inte lagt in dessa obligatoriska tider skulle vissa skift bli helt utan täckning.

    Kommer att tänka på mitt arbetsschema som tågklarerare vid Uppsala C på 1960-talet. Inga 11 timmars vilotid där.

    Första skiftet 14.00 – 22.00. Nästa dag 6.00 – 14.00 och sedan igen samma kväll 22.00 – 6.00 följande dag. Ledig resten av den dagen och började om igen 14.00 följande dag, och så rullade det på.

    Så nog har ni det lite bättre nuförtiden.

    Sven

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Sven Sjostedt (2012-03-20 18:23)
    Tack för din intressanta kommentar! Jo, du har alldeles rätt – även obekväma arbetstider måste täckas. Dessa obligatoriska tider betyder att de ”mindre roliga” skift blir rättvist uppdelade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.