Ett ämne för kvinnor – och män som bryr sig

Jag har nygligen bokat tid för min sista cellprov här i Sverige. Jag fyller 60 i år på Lucia och enligt svensk hälsovård är det bara kvinnor mellan 23 och 60 som blir inbjudna till cellprov.  Men ett litet problem är att just när en kvinna har nått den åldern när risken för livmoderscancer är dramatiskt minskad, höjs risken för äggstockscancer.

När jag fick mitt första cellprov här i Sverige (2001) blev jag chockad att det "bara" blev cellprov. Undersökning av buk och bäcken med palpation av äggstockarna för att tidigt upptäcka eventuella sjukdomar ingår automatiskt med cellprov i hemlandet USA. Här i Sverige (eller åtminstone Västerbotten) utförs cellprov av en barnmorska som delvis förklarar varför fördjupad undersökning inte presteras. Att ta ett prov kan vilken som helst sjuksöterska lära sig att göra men att undersöka äggstockarna krävs en läkare.

Barnmorskan som har utfört mina cellprov har aldrig yttrat ett enda ord om äggstockscancer utan att bli tillfrågad. När jag frågade varför en fördjupad undersökning inte ingick i cellprovet blev jag orolig när barnmorskan förklarade att en kvinna måste själv boka tid för en sådan grundlig undersökning. Men hur fasan skall "vanliga kvinnor" utan medicinsk utbildning själv förstå behovet om en fördjupad undersökning om vårdgivaren säger ingenting?

Enligt hemsidan 1171 (råd om vård dygnet runt) skall en kvinna fråga doktorn om hon upplever några av de vaga symptomen som nämns bland informationen. Risken för äggstockscancer är givetvis liten men när en kvinna har börjat uppleva dessa vaga symptom är äggstockscancer alldeles för avancerad! Äggstockscancer kallas för den tysta mördaren  därför att  chansen att blir frisk är dramatiskt minskad om symptomen upptäcks för sent!

Jag tycker därför att hälsokontroll för kvinnor i Sverige måste förbättras! Framför allt bör en grundlig undersökning av buk och bäcken utföras av en läkare på en och samma tid som cellprov tas. Kvinnor över 50-års ålder, enligt dagens bestämmelse, blir kallade till cellprov bara vart femte år, men inbjudningarna till en fördjupad gynekologisk undersökning bör fortsätta minst vart annat år fram till 70-års ålder. Jag tycker också att läkaren och även barnmorskorna måste blir betydligt bättre på att informera sina kvinnliga patienter om äggstockscancer och vilken åtgärdar kan tas för att förbygga eller upptäcka i god tid.

Om du är kvinna – eller om du är man som bryr dig om din kvinna – läs mer om äggstockscancer för säkerhetsskull. Men framför allt glöm inte att boka tid för en grundlig gyn-undersökning – eller uppmuntra de kära kvinnorna i ditt liv att göra det.

8 kommentarer

  1. Sven.

    Ta dig en stund att titta på denna sida + länkarna.
    Jag önskar alla människor en god hälsa, och slippa en massa medesiner med kända och okända biverkningar. Läkamedels tillverkarna vill att vi ska vara sjuka så de kan tjäna mycket pengar!?

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Sven. (2012-03-25 17:04)
    Tack för kommentaren! Jag håller med dig att medicin bör användas som sista val efter mer ”vänliga” åtgärder har provats. Vilka länkar menar du… de som finns på min blogg eller har du glömt att bifoga några länkar till kommentaren?

  3. Therese Kärrman

    Hej!

    Vi är ett nätverk som jobbar med kunskap och informationsspridning för att förhindra att kvinnor drabbas av gynekologisk cancer. Vi har en Gyncancerdag planerad den 16 april på Södra Teatern i Stockholm om du är i närheten.

    Du får gärna kontakta mig [email protected]
    mvh
    therese

  4. Peggy Sjöström

    Svar till Therese Kärrman (2012-03-25 20:22)
    Tack för kommentaren och inbjudan! Jag kommer tyvärr inte att vara i närheten av Stockholm just den dagen, men jag önskar er lycka till med informationspridningen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.