Projektet om Palestina

Miahabo Berkelder och Ellen Holmström som höll sin föreläsningn på Vännäs bibliotek

Den utflugna dottern till en av våra grannar har nyligen bett om lite hjälp av mig. Den unga kvinnan, som heter Miahabo, är bara 25 år gammal men hon har redan hunnit uppleva mycket under sina förhållandevis fåtal år på jorden. Hon har länge varit aktivist här i Sverige. Men på hösten 2011 åkte Miahabo och hennes väninna Ellen med en grupp till Palestina för att engagera sig även där.

Palestinierna är, enligt Miahabo och Ellen, dagligen hotade, besvärade, misshandlade, och även ibland dödade av Israeliterna och då i synnerhet under den viktiga olivskördetiden. Israeliterna vågar emellertid inte hota eller besvära de olivplockande palestinierna så länge som det finns västerlänningar närvaro ute i olivodlingen. De två unga kvinnorna vistades därför i sju veckor i Palestina för att hjälpa till med olivplockningen. Under den tiden fick de träffa många starka kvinnor som berättade fascinerande och även tragiska historier.

Miahabo och Ellen driver nu ett projekt för att berätta om hur Israels ockupation påverkar palestinierna nu och i synnerhet de palestinska kvinnornas framtid. Projektet består av såväl en väldigt intressant fotoutställning som de palestinska kvinnornas gripande berättelser. Utställningen finns på Vännäs bibliotek t.o.m. den 2:a februari och är verkligen värd att gå på.  

Miahabo och Ellens dröm är att eventuellt kunna driva projektet vidare utanför Sverige och det är därför som de har översatt historierna till engelska. Nu har Miahabo bett mig att korrekturläsa sin engelska översättning. Dessa historier är väldigt intressanta och gripande och därför är det en ära att kunna hjälpa Miahabo och Ellen med deras projekt!  

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>