Stillasittande

Den senaste hälsovarningen är stillasittande som betraktas som en av de värsta bovarna för hälsan. Enligt forskning har man kring 60 % större risk att få hjärtinfarkt om man sitter stilla för långa perioder – både på fritid och på jobbet. Stillasittande påverkar inte bara hjärtat utan det kan framkalla diabetes, sämre hållning och balans, slöhet, fetma och smärta i rygg, leder och muskler.

De mest typiska stillasittande yrkena är buss- och taxichaufför och kontorsarbete, men i dagens datorbaserade värld finns det massor av stillasittande yrken – inklusive forskning! Stackars forskare som har forskat fram sitt eget öde!

Det är inte särskilt svårt att åtgärda stillasittande utan att skaffa ett nytt jobb! Du behöver bara stå upp regelbundet och sträcka på dig eller "marschera på plats" några gånger minst var 30:e minut. Istället för att skriva ett e-postbrev till en kollega kan du resa dig upp från kontorsstolen och gå och prata med personen. Stå upp och gå omkring varje gång du måste prata i telefonen. Be chefen om ett höj- och sänkbart kontorsbord så att du kan växla mellan att stå och sitta medan du jobbar. Sluta ta med dig en flaska vatten till kontoret och gå fram till en vattenkran istället när du blir törstig.

Efter en lång dag på jobbet är det förstås skönt att vila på tv-soffan! Man behöver inte missunna sig denna vilotid men du skall helt enkelt stå upp då och då! Under reklamen kan du  resa dig upp och gå omkring, hoppa upp och ner några gånger, gå upp och ner (eller ner och upp) för trappan eller utföra några statiska utfall

Rör på dig och lev länge! Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.