Marodörerna på Återvinningscentralerna!

270622-pasar_s

Till att börja med måste jag förtydliga att det inte handlar om personalen utan om de som kommer dit för att leverera sitt skräp!

Personalen är duktiga och vet exakt vad som ska sorteras var, deras hökögon ser allt! Minsta lilla wellpappflinga eller ej återvinningsbara keramikkorn som råkar slinka ner i brännbart uppmärksammas. Det är bra för många bäckar små osv…

Men åter till de verkliga illbattingarna, dvs de andra (för jag är ju bara en uppmärksam åskådare som analyserar övriga kategorier).
Det finns många olika sorters matodörer och jag ska lista upp några av mina favoriter.

Vandraren
Om det är lång kö till själva containrarna så kan man höra hur någon med ett bestämt ryck sliter i handbromsen och med raska steg kliver ur bilen. Vandraren tänker inte vänta på sin tur utan börjar resolut bära skrotet från bilen till containrarna. Vi andra sitter snällt och tittar på när Vandraren triumferande bär iväg med diverse blandat bråte till containrarna som skymtar i fjärran många bilar längre fram. Medan Vandraren är borta så hinner de som faktiskt står med bilarna vid containrarna bli färdiga och köra därifrån. Då är tanken att hela kön som väntar ska kugga fram ett snäpp men så blir det icket nu utan vi som står bakom Vandraren får vackert vänta till dess Vandraren har kommit tillbaka från sin hajk. Ibland ignorerar hen att vi faktiskt blir hindrade utan låtsas inte se att kön gått fram utan greppar ytterligare ett lass som följer med på en ny promenad till containrarna.

Vi i kön följer Vandrarens förehavanden men på typiskt svenskt manér så säger vi ingenting utan knyter våra vitnande nävar runt rattarna.

Kaoslastaren
Kaoslastaren är en annan kategori som ofta återses på återvinningar runt om i landet. Kaoslastaren har hyrt en stooooor släpvagn som fyllts till bredden med en salig blandning av brännbart, ej återvinningsbart, metall, wellpapp, batterier och andra artiklar som ska placeras i olika återvinningskärl. Allt detta ser ut att placerats i en gigantisk torktumlare och snurrat runt runt till dess att det är en härlig blandning. Kaoslastaren försöker hitta en central punkt på Återvinningen där hen utgår ifrån och springer med en artikel åt gången mellan de olika containrarna för att det ska hamna rätt. En kaoslastare kan komma vid öppningsdags och frenetiskt försöka tömma vagnen under hela dagen utan att det faktiskt verkar bli mindre och vid stängningsdags lämnar Återvinningen med böjt huvud och en fortfarande full släpvagn.

Undraren
Undraren undrar var allt ska vara och kan faktiskt på egen hand hålla alla i personalen sysselsätta genom att fråga om varje sak som ska slängas.

- vart ska den här kartongen? Jaså, på samma ställe som den andra kartongen!
- Det sitter ett häftklammer i tidningen, ska det tas bort och slängas i Metall?
- Ska jag slänga stolen i Möbelcontainern? Den andra stolen också? Den tredje då?

Och så fortsätter det…i en aldrig sinande ström av frågor likt rumpnissarna i Ronja Rövardotters Vaffördådå?

Snackaren
En annan kategori är Snackaren, oftast en man, som gillar att snacka med allt och alla. Snackaren kan komma dit med en i princip tom bil eller med en karton på pakethållaren. Hen skrattar högt och ljudligt och skojar med såväl personal som andra besökare. Det pratas om hur mycket det slängs nu för tiden i vårt konsumtionssamhälle, om vädret, om sport, om containrarna, om cykeln, om frun (det är oftast en man som är Snackaren), om i princip vad som helst bara det går att snacka om.

ba_bla_bla_1989015

Snackaren kan t o m glömma att slänga det hen kom dit för att slänga, men huvudsaken man fått slänga lite käft med andra – slänga skräp är sekundärt för Snackaren!

Tävlaren
Tävlaren försöker att komma igenom Återvinningen så snabbt som möjligt, kosta vad det kosta vill. Tävlaren kan gå över lik (nåja, över andra besökare åtminstone) för att ta sig fram i kön. När Tävlaren skymtar en lucka längre fram så snirklar sig hen likt mellan bilar och släpvagnar med millimeterprecision för att ta sig in i den minimala luckan. Eller åtminstone få in framblinkersen i luckan för att markera att hen rymdes där. Sedan kliver Tävlaren ur bilen och knuffar sig fram med sitt skrot förbi sina ”motståndare”, till närmaste container och dumpar det där innan personalen sett att hen har blandat såväl explosiva varor, batterier och hushållssopor i containern för Brännbart. Sen går Tävlaren triumferande tillbaka till bilen som blockerar hela Umeå och kör därifrån med en fiktiv guldmedalj runt halsen och med smaken av segerns sötma i gommen sjungandes Segern är min! Segern är min, jag har vunnit segern är min!

Surgubben
Surgubben är den sista kategorin jag ska beskriva. Surgubben är den som uppmärksammar alla de ovanstående kategorierna och på Återvinningen muttrar och gnäller över att Tävlaren ställer sig i vägen och att Snackaren snackar, Undraren undrar, Kaoslastarens som springer fram och tillbaka med sina saker och många andra kategorier av Återvinningsmarodörer.

surgubbe_56661418

Surgubben är nog den enda som skulle orka skriva ett inlägg om de andra kategorierna så nu vet ni vem jag är…

 

Vilken är din favoritfigur på Återvinningen?

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>