Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Lägst arbetslöshet

Robertsfors kommun har lägst arbetslöshet i Västerbotten med 6 %. Ungdomsarbetslösheten är också relativt låg i jämförelse med andra 14,3%. Det är naturligtvis glädjande siffror. Anledningen är att företagen i kommunen går bra och inte behövt varsla i denna lågkonjunktur. Många har istället investerat och utvecklat sina verksamheter. Vi socialdemokrater har även sett till att Robertsfors kommun har en välskött ekonomi vilket bland annat har inneburit att vi som den största arbetsgivaren med ca 720 st anställda inte behövt vidta några större varsel.

Det är viktigt att komma ihåg att arbetsmarknadsåtgärder är ett statligt ansvar och här finns det mycket mer att önska från dagens allians regering. Men jag är övertygad om att det också behövs kompletterande kommunala insatser.

På kommunstyrelsen i tisdags beslutade vi Socialdemokrater tillsammans med styrelsen att tillsätta en projekt anställning som ska arbeta med att tillskapa praktikplatser, vara handledare och rekryteringsansvarig. Jag är övertygad om att det finns mycket för kommunen som arbetsgivare att vinna på genom att jobba på detta sätt. Kan vi vara behjälplig till att de som är långt ifrån arbetsmarknaden, ungdomar, utrikesfödda och funktionshindrade kan komma tillbaka till arbetslivet i form av praktikplatser så tjänar alla på det. Dels för varje individ men även att vi kan minska utbetalningarna av försörjningsstöd. Varje månad betalar kommunen ut ca 400 000.  Kan vi minska denna summa med 50 000 så är det 600 000/år som vi kan göra annat för.

Detta arbete som vi nu inleder ska ske i samverkan med arbetsförmedlingen, fackliga organisationer och näringslivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>