Patrik Nilsson kommunalråd ( S )

Plusresultat

Imorgon onsdag har vi kommunfullmäktige. Fullmäktige ska bland annat fastställa investeringsbudgeten för 2015. En tuff budget på hela 35 miljoner kronor. Men framför allt en investeringsbudget som spänner över stora områden och som verkligen andas optimism och framtidstro och som ytterligare utvecklar kommunen. (se tidigare blogg) Det känns dessutom bra att samtliga partier ställde upp på vårt förslag i kommunstyrelsen.

Kommunfullmäktige ska också godkänna delårsbokslutet för januari – juni 2014. Periodens resultat är plus 2,2 miljoner. Årets resultat prognostiseras bli plus 6,6 miljoner kronor och uppfyller därmed kravet om en ekonomi i balans. Det känns riktigt bra att vi socialdemokrater för fjärde året i rad levererar ett överskott för kommunen och med det stärker kommunens egna kapital.

Samtliga verksamheter håller sin budget eller beräknar göra plusresultat utom sociala som beräknar göra ett minus på nästan 4 miljoner. Sociala utskottet måste nu under hösten analysera och minska kostnadsökningarna inom sitt område.

Arbetslösheten är fortfarande lägst i Västerbotten, 4,1 % (juli)

Det som är det mest oroväckande i delårsbokslutet är att sjukfrånvaron har ökat från årsskiftet med 1 % och uppgår nu till 6,9 %. Kommunfullmäktiges mål är 4,5%. Redan i april såg vi denna tendens och vi har gett chefsgruppen i uppdrag att analysera dessa siffror och komma med förslag till åtgärder.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.