Pernilla Persson, Nordmaling

Svartsjuka –en sjukdom ?

Av , , 3 kommentarer 10

 

 
 
Ännu ett ämne som kanske inte är roligt men ack så många som är drabbad och pratar om detta, mer vanligt än man kan tro.Och jag tycker det är så tråkigt att skriva om vardagen så jag skriver om detta i stället:)
 
I senaste nr av Må Bra tro ja de va,, stod det i af om svartsjuka och om ett par som besegrat den… Låter som en sjukdom i deras fall.
 Men de finns ju så klart olika grader en del är bara lite lagom svartsjuk så där som man nästan vill att sin partner ska vara, sen finns det dom som är lite mer svartsjuk så de nästan blir jobbigt.
 Men sen tar den roliga svartsjukan slut…
Skulle väl kunna kalla de ”3:e steget” av svart sjukan då man börjar ta till överdrivna medel för att visa att man ”äger” sin partner/fru/man/kille/tjej, de kan vara allt från att man håller fast denne hela festen eller hela middagen eller kanske bion… INTE de där gulliga hånglet utan lite mer desperat blick –kolla han/hon ÄR min så alla vet….
 
De flesta har säkert varit med om ett eller annat ”svartsjuke” drama, allt från beskyllningar till handgripligheter.
 En del tro jag inte förstår själva (el de flesta) hur dumt det ser ut, så fort han/hon skrattar eller flinar med eller åt något får denne en blick som nästan kunde döda…
 
Har ett bra exempel: Vi (jag och vänner) var utomlands träffade andra vänner som vi umgicks med lite på semestermålets ute ställen, där va det hanen:) som var den utsatta, fasthålld hela middagen nästan som att honan:) skulle sitta över honom och blockera att han överhuvudtaget prata eller skratta åt något eller någon,
vi sa efter denna resa att det där kommer aldrig att hålla (förhållandet) så desperat på ngt vis , hjälp! sätt på en säck över huvve så ingen kan titta på han (nästan lite så).
Men så visa det sig att hanen hade ännu sämre självförtroende så de är fortfarande ett par. Tyvärr är de nog både självkänslan och självförtroendet som är i botten både hos den som är svartsjuk och som lever med den ”sjuke”.
 
Sen finns det dom som driver sin svartsjuka till den yttersta gränsen, där det kan vara dödsstraff bara att läsa en tidning, varför läser man den undrar den svartsjuke är det någon som är snyggare än jag där , är det något fel på mej???
 Eller vid kassan: varför tittar du på kassören är denne snyggare än jag kanske ,,,vadå duger inte jag är inte jag nog snygg ? ja ni förstår själva hur sjukt de kan bli, helt paranoida.
 Eller vem pratar/mailar du med, vad gjorde du då de tog så lång tid på affären, jobbet, ringer till jobbet 20 gånger per dag osv. Listan på beteende kan göras lång, värst är de som lider i det tysta och till slut blir misshandlade, inlåsta i sitt hem törs inte umgås med folk till slut för att undvika bråk/misshandel, men den som är riktigt svartsjuk göder sin sjuka alldeles själv det är ju inte någon som gör något fel eller du kan inte påverka dennes störning.
 Och hon/han älskar ju den utsatte så mycket denne kan ju inte lämna henne/han ensam.
 Jag skulle vilja påstå att det är svartsjukan som talar oftast, och vem de är i lag med har ingen betydelse.
 
Nu undrar säkert många hur man vilja skriva och veta så mkt om det här, har både egna erfarenheter och nära och kära som berättat och diskuterat =ett hett ämne i stugorna:o),
eran tur att kommentera och berätta vad ni tycker/tror eller vet !!!!
3 kommentarer

Dagis vs Äldreboende

Av , , Bli först att kommentera 10

 

 
 
Har flertalet gånger diskuterat ämnet ”hur dom äldre egentligen har det” om man tänker både service boenden och sjukhem.
Hur många gånger har vi fått höra och se skräck scenarion på tv med liggsår, blöjor som ej byts ,maskar i infekterat sår, elak personal,svält osv.
 
 
De flesta känner eller kanske har de själv jobbat på ett äldreboende/sjukhem där man springer benen av sig för att överhuvudtaget hinna ge alla mat och mediciner i tid. Man kan förstå att de blir saker ogjort då det faktiskt inte finns personal så att man hinner med allt i god tid och faktiskt ger dom äldre den vård och omsorg de behöver och har gjort sig förtjänt av. Vilken respekt har vi för våra äldre egentligen?
 
 Jag har själv både jobbat och känner de som jobbat på äldreboende/sjukhem där skiljer det sig ganska mycket mellan olika ställen och en del boenden har de det verkligen bra . Men ska vi nöja oss med det?
 
Ni som har era barn eller har haft dessa på dagis/fritids skulle knappast lämna era barn en dag till om det inte fanns personal så alla fick mat eller om era barn få ha samma blöja hela dagen… det dagiset hade fått stänga fort de kan jag nästan lova. Men vad är då skillnaden?, ska inte alla människor behandlas likvärdigt?
 Kan vi verkligen tycka att då man blir gammal är det acceptabelt att det är lite si och så, om man inte hostar upp en rejäl slant till ett privat boende?
 
Jag vill då inte lämna min mamma på ett sjukhem då hon blir gammal om vården ska se ut som den gör idag, och jag tror inte politikerna som styr ex vis i Nordmaling skulle/eller kommer att vilja ligga på Tallbacken då dom blir gamla och kanske sjuka i framtiden.

 

 

Bli först att kommentera

Är det en gen som fattas eller vad?

Av , , 2 kommentarer 9
 
 
Hur packar kvinnor matpåsar resp. män..?
Jag själv, liksom andra kvinnor jag känner lägger först alla kylvaror i en påse. Sedan tar man sig an kartongvaror som är lätta att ställa bredvid varandra, och så sist ömtåliga varor såsom frukt, ägg, blommor, som behöver lite extra varsam ompaketering.  
Men hur gör män?  (åtminstone d män jag känner )…
Jo, de tar frukten först och vräker konserver över. Fina bananer när man packar upp, härligt bruna. Och limpan är ju finemang att ha underst, blir som en mjuk madrass att lägga mjölkpaketen på. Och vad är det för larv att skydda krukväxter från sydligare breddgrader med något passande emballage… nej, tryck ner dem i en tunn fruktpåse (de man får gratis) och lägg de gärna på sidan eller upp och ner över matkassarna i bilen.Och vagnen kör de järnet genom butiken så de inte blir så mkt man hinner kasta i… 
Det är OERHÖRT stressande att ha sådant sällskap med sig, tro mig.
Tror att män gör det på enkom för att få bli avsläppt på någon (i mäns tycke) rolig affär, typ Blixtsport eller någon sportpub eller de bästa att inte följa alls..
. Nu har jag bestämt att storhandla ensam eller med kvnnligt sällskap, . Det borde vara bättre för mitt blodtryck…
Nej, ska ta mig några limpsmulor nu… :)
2 kommentarer

Mjölkpriser

Av , , 2 kommentarer 8

Hörde för ngn vecka sedan prat om det hät med mjölkpriser, om hurvida det är dyrt eller billigt och vad mjölkbonden har kvar per liter…

Jag kan inte förstå dom som köper klöver mjölk eller Euroshoppers mjölk, hur tänker dessa personer undrar jag. Att gynna lokal producerat måste väl vara att föredra, och tycker verkligen folk att mjök är dyrt ? Otroligt tycker jag ,mjölk måste väl vara det absolute billigaste dryck vi handlar i dag i en affär, och med tanke på vad den innhåller måste det ju anses som prisvärt. Jag skulle gärna vilja höra tankar och ideer från dom som köper mjölk som inte är lokal producerat ! Vad är det som gör att dom väljer andra märken !?

2 kommentarer

Restaurang hygien

Av , , Bli först att kommentera 7

 

Dom allra flesta har väl någon gång eller säkert flertalet gånger varit ute och ätit på olika matställen där hygienen varierar kraftigt.
 På ena stället är toan dyngig och på ena personalen dyngig eller någon går och hostar då dom kommer med maten….
. Förstår inte dom som driver/äger restauranger hur viktigt det är med hygien och att personalen är trevlig, jag vill säga att det är avgörande på det ställen där man kan välja ett fräscht ställe.
 
Hur noga är dom som ska kolla restauranger egentligen hur mycket bakterier flödar i dessa tider på sunkiga matställen.
Nu låter det kanske som jag är extremt fjantig men nog känner man viss olust då man kommer på dessa ställen.
 
Ett exempel i sommras då jag med flera hade varit och tävlat med hästarna på oviken, fanns inte så många ställen att välja på där man rymdes att parkera lastbilen så vi tog första pizzeria.
 
Oj vilka blickar vi fick precis som måste ni äta här, och det var inte speciellt fräscht heller maten var vl inte det bästa man ätit men jag garanterar att vi inte stannar där igen. Och ingen man känner heller för ryktet sprids fort.
Nä hårdare regler för hygien på matställen och fler inspektioner från miljö och hälsovårdsverket eller va de kallas tycker jag !
Bli först att kommentera

Dårarna efter vägarna

Av , , 2 kommentarer 6

 

Har verkligen alla dårar i detta land körkort och t.o.m lastbil och busskort…
Man måste ju undra, idag satt jag bakom en gammal Volvo årsmodell äldre, förarens bäst före datum passerade väl kanske på 80talet, ja ni förstår mellan 90 och döden…
Oj vad irriterad man kan bli då folk kör 70 på 110 väg på sommar före !!!!!
Och nästa sekund när man äntligen får omkörnings fält kommer det en jä… Och tränger sig förbi, vad är problemet, tror dom att alla vill åka 70 bakom en gammal Volvo eller är det bara att vika ut när man tycker det passar ??
 
Och så grävmaskinen som kör 50 ,ja tur man inte har brått i alla fall ,trafik stockning bakom ,så kommer en p ficka yes , men icket, den dumma j kör inte in där………….vad tänker dom med undrar jag ?
 
Ja väl hemma åker jag ut med en av hästarna efter en grusväg så kommer en fart dåre med ny "merca" verkar inte alls bry sej om sten skott på bilen och inte på mig eller hästen heller fy f va skönt med en sten i ansiktet jäla Pucko… Ska hästarna verkligen vara dom smartare efter vägarna? Om man ser en häst efter vägen hur tänker chaufförerna då ?
 
1 dom få flytta på sig
2 är dom efter vägen måste dom ju ha 100% koll
3 om jag gasar hinner nog inte hästen bli rädd
Jag tror alla 3 !
 
 men så är ju inget djur 100% blir dom rädd för något i ett diket kollar dom inte om det kommer någon innan dom vejar, en gång blev min häst rädd för något i diket och kastade ut i vägen och en bil kom jag såg bara lyset trodde min sista stund va kommen men på ngt sätt gick det bra, men bilen bara gasa i väg ,men dagen efter frågade chauffören på ”affärn” om ngn hade hört hur det gick för mig ,,,
jo du man få tacka för omtanken…………….
2 kommentarer

Vi och Dom

Av , , 2 kommentarer 7

 

Vi/dom
Var på fest förra lördagen och då berätta en kvinna om en fest hon varit på där det kända fenomenet utanförskap eller vi och dom känslan uppstod, en slags gruppering av människor som tycks vara pysslar med på fester,möten och andra sammankomster. Några gaddar ihop sig och visar tydligt att ingen fler är välkommen till deras bord.
 
Så kom jag på att det har man ju varit med om flera gånger fast på olika sätt, kan vara att man bor i fel by eller kommer från fel stad.
 Ett exempel är då jag och väninnor skulle åka från fest till Umeå och då kom 2 bilar, alla som tycktes komma från central orten(ej Umeå) packade ihop sig i en bil och vi från ”byarna” satt i halv full bil…
 Konstigt där jag kommer från (Umeå) har jag aldrig varit med om att ngn i min bekantskaps krets gjort så.
 Det ska vara senaste modet på kläder nyaste ”snö” smyckena annars platsar man helt enkelt inte, jag tror måånga känner igen ….Man kan nästan dom tror dom bor på Ekerö eller Vaxholm el va de Lidingö…….
 
Vad kommer då dom här översittar fasonerna ifrån är man född med dom eller är det en låtsas lek för folk som tror att dom är bättre på något sätt, eller är det den som har mest pengar eller dem som gör av med mest !?
Vad man hör så slutar det inte med kläder ,frisyr, smycken ,skor nej nej, nu är det också vem som har värst kök, bil, möbler och överhuvudtaget inredning ……
 
Vart tog det sunda förnuftet vägen, som för övrigt funkar på de flesta sammankomster jag far på i alla fall…..
2 kommentarer

”Lilla Fridolf klubben”

Av , , 1 kommentar 8

 

Länge har jag tänkt jag ska skriva och tillägna en blogg till dessa tappra män som omedvetet är medlemmar i ”lilla Fridolf klubben” ,för ni som inte läst Fridolf kan man också säga sådanna män som skulle behöva ringa en mans jour eller liknande.
 
Hur hittar man då igen sådanna killar ?
Eller är det efter en lång tids hjärntvättning och manipulering karlar blir toffel hjältar ?
 Finns det dom som föds till att lyda sina kvinnor och är beredda att i princip göra vad som helst för att de ska vara nöjda?
 
Kan det kanske vara bekvämt att inte tänka själv, att man får ett vecko- schema så man vet vad och hur man ska göra alla sakerna i sin vardag.
 Hur länge funkar man som människa att bli styrd som en robot?
 Ständiga samtal till jobbet, hur många gånger på en vecka kan man ringa utan att folk börjar undra ?, hur mycket kan hinna hända då man jobbat en timma eller på sin höjd två .
Vad tycker omgivningen om den som ständigt måste prata med sin käresta ,tänk om alla fruntimmer skulle göra så, jag trodde att man ringde enbart och störde folk som jobbar om man verkligen ville något kan ju inte förstå att vissa inte har annat för sig.
 
 Eller ett ex::Glömm inte på fredag ska det damm torkas innan du går ut, är det inte så man säger åt sitt barn ? Eller få man gå ut när man vill ?
 Måste man som vuxen fråga om lov om man ex ska fara och se hockey en fredag kväll?
Säger man inte bara på fredag åker jag på Hockey .
 
Kanske är det jag som misslyckats med min karls uppfostran, för jag kan inte förstå att det verkligen finns män som vill bli nertryckta och för evigt vara utan talan. Jag kan inte tro att ett diktator styr förhållande funkar i längden.
 
Kan det verkligen vara sant som det sägs, att det finns vissa som skaffar barn och gifter sig fast dom egentligen inte vill, dom har ingen egen vilja längre, tror att ingen annan vill ha dom!?
Eller att dom kanske inte förtjänar bättre!? Utan självförtroende väljer folk kanske fel väg ?
 
Måste man verkligen ligga som man bäddat ? Kan man inte bara göra om det ?
 
 
 
1 kommentar

Förvånad

Av , , 1 kommentar 6

Man är korkad, jo så är det, för man tror väl om alla. Jag har fått ett allvarligt knäck i den övertygelsen nu måste jag erkänna. (Läste ett brev som jag sällan ska glömma!)
Jag inser att man inte kan gilla alla men man måste väl i alla fall försöka behandla varandra respektfullt, även om man tycker och vill olika.
Jag ska inte gå in på detaljer men jag vill hylla alla ärliga, snälla och godhjärtade människor i min närhet. Vad skulle jag göra utan er? Jag sänder en STOR kram till er alla, ingen nämnd och ingen glömd.
-Och en risbuske till alla er som inte kan skilja på mitt och ditt och tar till lögner om andra människor för att nå dit man vill.

1 kommentar

Karlar

Av , , 1 kommentar 8

Män är från Mars kvinnor från Venus.

Ja ,någon smart person har yttrat de orden och jag börjar hålla med.
Ska dra några exempel ur vardagslivet och vill gärna höra om fler gjort liknande upptäckter.

Idag kände jag mig sugen på sill och potatis. Kokade potatisen och tog ut sillburken ur kylen. Började söka med gaffeln efter sillbitar i spadet, men hittade…inga! Ska ju vara en "karl" till att ställa in en tom sillburk med bara spadet kvar.

Sedan är det det här med återvinning. Vi sorterar och samlar i påsar, ja ni vet, metall för sig, papper för sig m.m. Men varför hittar jag då glasburkar, batterier och konservburkar i skåpet under diskbänken? Ska allt detta få fötter och själv promenera till rätt påse för vidare transport till återvinningen? Någon som vet?

Och kan någon karl söka och finna? De jag känner letar lite halvhjärtat efter det de för stunden behöver, men ropar sen på hjälp. Då kan jag titta i precis samma skåp och faktiskt hitta det förlorade. Konstigt va? Kan man lida av selektiv syn? Är det en sjukdom?

Skulle kunna dra fler exempel.
Säger som rumpnissarna.
-Voffo gör di på detta viset?

Nej, nu hör jag en välbekant röst ropa. Tydligen är osthyveln försvunnen som legat på samma plats, i samma låda sedan vi flyttade in.
Måste kila.
Hörs snart igen!

1 kommentar