Pet peeve 17: Skoltrötthet och dess botemedel

Av , , Bli först att kommentera 6

 Hej. Jag har inte känt behovet av att skriva någonting här på sistone. Som jag skrev tidigt här fungerar den här bloggen som en säkerhetsventil när jag känner att en grej håller på att gnaga sig igenom frontalloben. Lika bra att skriva av sig istället för att göra något ogenomtänkt.

Som nu till exempel. Det har pågått en debatt om skolan sedan Reinfeldtregimen tog makten här i landet. En del av den debatten har handlat om synen på skoltrötta ungdomar och vad det offentliga kan göra för att de skall klara av sin gymnasieutbildning. De som accepterat den problemformuleringen har också formulerat lösningar på problemet. Samtliga lösningar som fått plats i debatten har på olika sätt försökt förenkla skolan för dessa elever.

Det har hetat att skoltrötta ungdomar måste få gå praktiska program utan teoretiska ämnen. Det har hetat att eleverna, som ju är skoltrötta, ändå aldrig någonsin kommer att gå på universitetet, så då finns det ju inga skäl till att läsa svenska, engelska och matte. Det har hetat att vi behöver lågavlönad, lågproduktiv arbetskraft och att det är dumt att utbilda folk för mycket, de skall ju ut på arbetsmarknaden och producera skatteintäkter.

Denna typ av lösningar har några saker gemensamt. För det första kommer de nästan aldrig från människor som faktiskt arbetat i skolan eller forskat om den.

Visst skall alla människor få tycka till om skolan. Den är viktig av såväl industripolitiska som nationalekonomiska skäl, av miljöskäl, av jämställdhetsskäl, av forskningspolitiska skäl och av tusen andra skäl. Men det är väl inte orimligt att åtminstone låta pedagoger tycka till om de förslag som presenteras?

För det andra förmodas det enda skälet att läsa teoretiska ämnen vara att det innebär en inträdesbiljett till universitetet, och om man inte skall dit behövs de inte.

Jag skulle vilja hävda att alla elever behöver såväl praktiska som teoretiska ämnen på sitt schema. Alla elever. Detta har att göra med att skolan för mig inte i första hand är till för industrin, för kontoren, eller för skatteintäkterna. Den är till för eleverna. De skall få möjlighet att utvecklas åt vilket håll de så behagar, oavsett bakgrund och eventuell skoltrötthet i högstadiet. De teoretiska ämnena är en del av den helt ovärderliga bildningen som skolan erbjuder eleverna att ta del av. Det är viktigt för att det ger elever perspektiv på tillvaron, skapar empati, självförtroende, möjlighet att ta plats i den politiska debatten, kritiskt tänkande, förmåga att analysera sin omvärld och många andra egenskaper man aldrig någonsin senare kommer att ha lika lätt att tillgodogöra sig. Skolan är den enskilt viktigaste faktorn i detta arbete. Skolan skall ha som syfte att fostra goda samhällsmedborgare, inte goda skattebetalare. Och det är en jävla skillnad.

För det tredje är det ett billigt sätt att lösa skoltrötthetsproblematiken. Det skall betraktas som ett arbetsmiljöproblem. Skoltröttheten är ett rop på hjälp från en skola som stått ut med gigantiska nedskärningar och en helt vansinnig personalbrist under många herrans år. Det borde vara uppenbart att elever blir skoltrötta av för stora klasser, för utslitna lärare, arbetsmiljöer med alldeles för hög volym, undermålig skolmat och ett stort underskott av fritidspedagoger, kuratorer och andra vuxna man kan snacka med och som ser vad som händer i korridorerna. I vilken annan bransch skulle man betrakta detta som att de som jobbar på stället (i detta fall, eleverna) blivit latare de senaste 20 åren och därför sänka kraven, innan man kommit till rätta med arbetsmiljöproblemen?

Det krävs resurser till skolan. Mycket resurser. På samma sätt som att underhållet på järnvägen inte löses genom omorganisationer och nya lagar, löses inte skolans problem med dokument. Bit i det sura äpplet. Satsa mer stålar på skolan. Om pengarna används rätt, kommer skoltröttheten att gå ned, och elevernas bildning kan sättas i centrum igen.

 

Angående arizonaskotten

Av , , 4 kommentarer 5

Jag har filat på ett inlägg i diskussionen om detta, men jag kom för sent. Jon Stewart sade nästan allt som behövde sägas:

här kommenterar Jon Stewart händelsen.

Jan Nilsson menar att det var Sarah Palins korkade utspel och idiotiska vapenförskönande som gjorde att han flippade och sköt. Jag skulle kunna säga något kvicktänkt och dräpande om det, men Jon Stewart gör det så mycket bättre. Kolla in klippet.

En annan sak att lägga märke till är att ingen någonsin skulle få för sig att kalla detta för en terrorhandling. Detta beror på att vi tenderar till att begränsa terrorhandlingarnas utförande till muslimer. Numera verkar ju terror och islam nästan synonymt, som han på Ring P1 tyckte idag. 

Så jävla bisarrt allting är.

Byte av ordförande i SSU Umeå

Av , , Bli först att kommentera 10

I förrgår hade Umeå SSU-kommun sitt ordinarie årsmöte. Jag avgick som ordförande efter 3 år på posten. Det är en enormt märklig känsla att lämna över något som man burit med sig i bakskallen under hela den tiden. Är alla möten klara? Känner sig nya medlemmar välkomna? Hur uppfattas SSU Umeå av socialdemokraterna? Hur uppfattas vi av övriga samhället?

Då känns det väldigt tryggt att få lämna över till en mycket kapabel medlem, Paulina Granberg. Hon kommer att göra ett fantastiskt bra jobb. Hon är skärpt, precis i sina uttalanden och förbannat trevlig. Det är den sortens människa som jag inte ens behöver önska lycka till, för jag vet att hon kommer att göra ett fantastiskt arbete. 

Tack för den här tiden, Umeå SSU-kommun. Nu blir jag en medlem som vilken som helst. Och jag har många idéer som jag vill prova. 

Det låter som om mina syskon lirar musik i källaren, jag kanske skall gå ner och joina. Ha en bra dag, bloggosfären.

God jul önskar Prime

Av , , Bli först att kommentera 10

Likt en deg har vi dem knådat

Hamrat, slagit och skrivit

En ny morgon skall skådas

Befriad från socialism, slagord och demokratisk nit

 

Ett nedslaget parti, ert att modellera

Är det vi presenterar här

Näringslivets åsikter kan de nu leverera

För "tillväxten" de nu skyldrar gevär

 

Nordström, Melin och andra

har arbetat i sitt anletes svett

Socialdemokraterna i socialdemokratin nu bort skall vandra

S – nu ett parti för kapitalisternas rätt! 

 

GOD JUL SVENSKT NÄRINGSLIV ÖNSKAR PRIME

 

Pet Peeve 16: Redundanta felmeddelanden

Av , , 2 kommentarer 8

 "Safari kan inte ansluta till webbplatsen "siris.skolverket.se" eftersom att Safari inte kan ansluta till servern "siris.skolverket.se"."

Tack för informationen. På vilket sätt löste det mitt problem?

Givetvis är det så att sidor på internet endast är kontaktbara då man inte behöver dem. Då de skulle behövas, vill de inte vara med. Det är någonting man får räkna med. Men att få en syrlig kommentar av sin egen dator, likt den sura grädden på det ruttna moset, tar priset. Jag är sällan mindre sugen att plugga än när ingenting går som man vill.

Till råga på allt verkar det vara total radiotystnad i Sverige idag. Varför vägrar folk svara i telefon när man ringer? En eller två personer begriper jag, det är bara missflyt, men 5-6 personer? Det är heller inte första gången det händer. Mitt på dagen, dessutom. Jag trodde att mobiltelefonin skulle vara någon slags revolution i kommunikation. Så verkar det inte vara. Har det gått ett bomblarm? Har staten varnat för ryssangrepp? Är det dags för mörkläggning av landet? Eller finns det en stor konspiration mot min person som innebär att jag inte skall kunna kontakta någon? Är det Bilderberggruppen som ligger bakom?

Och kallt är det dessutom. 

Men uppsatsen kommer att bli kung. En dag skall jag skriva vad jag kommit fram till här på bloggen, men jag vill inte föregripa mina slutsatser.

Ha en bra dag. 

Valförlusten

Av , , Bli först att kommentera 7

Det verkar som om det nästan är obligatoriskt för sossar idag att kommentera alla dessa utspel om varför vi förlorade valet. Partistyrelsen och VU:t är snabba på att klä sig i säck och aska och ställa alla platser i toppen till förfogande. Visserligen ödmjukt och en fin gest, men gör det någon skillnad?

Jag menar, precis som Andreas Lundgren och Lennart Holmlund med flera, att politiken är det som skall stå i centrum. Vilka människor som sitter på posterna spelar ingen roll i jämförelse. Om väljarna sade att Mona Sahlin verkade opålitlig eller otydlig är det ett resultat av att vår politik verkade opålitlig och otydlig i deras ögon.

SSU gjorde ett utspel om att man skall föryngra partiet och kasta in folk från oss på högre poster i partiet. Det tycker jag visar på en oerhört naiv syn på vad socialdemokraterna är. Vi som sitter på förtroendeposter gör det i huvudsak för att representera våra föreningar. Politiken skall finnas i gräsrötterna och absorberas och göras verklig av partiledningen. Vi är inget företag, ingen kampanjorganisation. Vi bygger på en stenhårt demokratisk idé. Företrädarna skall agera röst och symbol för socialdemokratin, inte vara de som driver sina egna agendor, hur bra dessa agendor än må vara.

Men synen på politik som ett sammanhang där man slåss för att få makt för att efter det omforma världen efter eget huvud finns överallt. Jag pratar mycket med andra ordföranden för andra SSU-kommuner på kurser och på andra ställen, och de säger ofta exempelvis att de ställde upp som ordförande i sin kommun för att kunna arbeta för politisk fråga X. Det tycker jag är ett felaktigt sätt att angripa uppdraget. Rimligare vore att lägga sina egna intressen åt sidan för att ägna de närmaste åren till att företräda sina medlemmars intressen.

Om denna syn inom partiet är vanlig ser jag det inte som någonting konstigt att det blir en diskussion om personer och inte politik när man skall analysera en valförlust. Om denna syn är legio innebär det ju att det inte är någon skillnad mellan dem. Man väljer företrädare X för att driva fråga Y, eftersom X verkligen är intresserad av Y. 

Så det som idag kan betraktas som snarast en plattityd (politik, inte personer) bär med sig en organisatorisk tanke som är betydligt tyngre än bara de tre orden. Det innebär att vi måste förstärka partimedlemmens status som den högsta beslutande instansen i partiet.

Det som krävs av en partiordförande följaktligen är i princip att den skall inneha karisma, vara lyhörd för partiapparaten, ställa sina egna intressen åt sidan framgent, och inte vara en splittrande kraft för partiet. Och en stor del av våra 100.000 medlemmar uppfyller de kraven. Av de ovanstående kriterierna är det lyhördheten som är viktigast. Vi kommer att omformulera politiken och då är det viktigt att partibossen noterar det. Inga byten av chefer innan politiken förändrats. Andra personer som driver samma frågor gör ingen skillnad. 

Pet Peeve 15: Internets värdelösa baksida

Av , , Bli först att kommentera 6

En av de senaste nya bloggarna på VK skrivs av en person som heter hynnmsa hynnmsa. Jag vill bara med detta inlägg hälsa hynnmsa välkommen in i gemenskapen. Hynnmsa skriver mycket korta inlägg, oftast bestående av en rubrik och inget mer, och sedan 3 sidor med taggar för att verkligen få träffar från Google då och då.

Jag funderade faktiskt en smula på när VK skulle råka ut för spammeriet. Så har det alltså hänt. 

Någon gång i internets förhistoria måste det ha funnits ett kommersiellt syfte med spam och dessa typer av bots. På den tiden var internet rena Vilda Västern och ingen hade antivirusprogram, brandväggar, spamfilter i sina inboxar, eller andra säkerhetsåtgärder installerade. Vad som helst var tillåtet.

I denna situation måste skumma företag ha tänkt sig att faktiskt kunna göra reklam på detta sätt. Man tillverkade program som skulle skicka ut och knycka e-mailadresser från folks kontaktböcker, för att sedan skicka mail till dem. Man skapade program som skulle posta på internets forum och göra sken av att vara människor. Sedan tappade man kontrollen.

Man kunde hamna i en s.k "pornado" när man surfade, alltså tiotusentals popupfönster som startade i ett och som kraschade datorn inom några sekunder. Inboxen var i stort sett oanvändbar. Forumen var ett enda kaos av olika bots som försökte övertala varandra till att köpa olika saker. 

Idag kan de omöjligen fylla något syfte annat än att irritera. Jag betvivlar att om man nu mot förmodan gick på reklamen och ville köpa något från dessa företag, att länkarna verkligen fungerar och går till en verklig webbshop.

Ytterligare en av kapitalismens baksidor. Ännu ett skäl att arbeta för ett socialistiskt samhälle. 

Ny header

Av , , 4 kommentarer 6

Jag tänkte mig en ny header. Jag har den på prov ett litet tag. Vad tycker bloggosfären? För stor? Jag är själv ett fan av stora headers, men jag är beredd att vika mig för folkviljan. 

Jan Björklund, vilken karl!

Av , , 3 kommentarer 10

När och varför fattade Jan Björklund beslutet att bli liberal, egentligen, och hur i hela friden kunde han bli vald av en liberal kongress på 2000-talet?

Liberalismen har ett annat sätt att betrakta frihet än vad vi socialister har. Där liberalisterna ser frihet som den lagstiftning som garanterar friheten för individen, ser socialisterna frihet som frånvaro av stora förtryck såsom ekonomiskt, socialt, kulturellt och annat. Kortfattat förstår liberalen frihet som uppnådd då en majoritet i parlamentet är för den och kan skriva ned den på ett papper, medan socialisten inte nöjer sig med pappersfrihet.

Ibland samarbetar liberaler och socialister, ofta mot de konservativa historiskt sett. Ett exempel på det är rösträttens införande, där vi stod på barrikaden tillsammans mot högern. Ett annat exempel är våra samarbeten för internationell fred och frihet genom hjälporganisationer, organiserande av bojkotter och så vidare. Liberaler är många fall socialisternas vänner, så fort det inte handlar om ekonomi. 

Och det är därför, tror jag, som vi reagerar så hårt när Jan Björklund och hans anhang i Folkpartiets partitopp kräks ur sig sin mycket konservativa syn på skolan. Det är ett sådant extremt brott mot den stolta historia av progression, framåtskridande och en vilja om en bättre värld för alla som går tillbaka till båda våra rörelsers födelse i Franska Revolutionen.

Just idag finns det ytterligare ett skäl till varför Jan Björklund diskvalificerar sig från att uttala sig i politiska frågor. Han behagar skriva om förslaget till kursplan för geografi, där han nedprioriterar globala perspektiv och uppvärderar hallands åar, landskapen och sjöarnas namn. Det är viktigare att veta hur Viskan stavas än varför den ligger just där eller vad den användes till. Jan Björklund, lämna kunskapandet åt de som är utbildade för det. Du har bara populistiska utspel i rockärmen, och vi har fått nog. Håll käften och låt Skolverket göra sitt jobb.

Det amerikanska debattklimatet

Av , , Bli först att kommentera 8

 För de stackare som då och då läser vad jag skriver här, kanske det inte undgått er att jag är mycket intresserad av amerikansk inrikespolitik. Det märkliga med den är att folk är så hejdlöst förbannade hela tiden. Tea Party-rörelsen är kanske den mest extrema grupp bestående av miljontals människor som hittills skådats, i alla fall på andra sidan pölen härifrån sett.

Bara Obama visar sig i offentligheten, anser dessa människor att det är ett övertramp. Om han gör någonting alls, är han antingen nazist, homosexuell, kommunist, eller radikal muslim. Folk iförda den amerikanska flaggan från topp till tå kan på fullaste allvar stå och gasta om att han är Antikrist eller Hitler (och faktiskt debattera vem av dem han är, i media nonetheless). Folk är fullständigt skamlösa och helt galna, och jag tror inte att svenskar som inte läst om detta riktigt begriper hur illa det är. Tea Party-rörelsen har blivit så stora och mäktiga att de till och med lyckats påverka republikanerna i USA, och de har fått in flera stycken representanter i representanthuset och senaten.

I valstugan stod jag med en moderat och pratade om detta. Moderaten ifråga tyckte på fullaste allvar att republikanerna har fått en bra och sund linje efter Tea Party-rörelsen har tillåtits påverka dem. Jag vägrar att tro att moderaten ifråga skulle svarat så med mer kunskap om republikanerna. Om de, som de ser ut idag, hade ställt upp i ett svenskt val, hade de knappast ens kommit in i riksdagen. Jag tror att de allra flesta svenskar, om vi hade rösträtt i USA, skulle ha röstat på Obama. Och det måste vara sant även för moderater. 

Dock måste det vara betydligt roligare att vara politiskt aktiv i USA än i Sverige, just på grund av detta uppskruvade, komiska debattklimat, åtminstone under en period. Det är motsägelsefullt, galet, snabbt, mycket kontroversiellt, dubbeltydigt, vinklat, skoningslöst, hämningslöst, och mer likt en såpopera än någonting annat. Visst är media i Sverige vinklade, särskilt under valrörelser, men det går verkligen inte att jämföra med Fox News eller andra kanaler i USA. Just Fox hyllar Tea Party-rörelsen och republikanerna så mycket att Obama inte längre släpper in dem till pressträffar eftersom Vita Huset betraktar dem som en underhållningskanal. 

Däremot är det oerhört oroande. Världens största supermakt, med en militärbudget som vida överstiger Europas sammanlagda kostnader för militärmakten, och mer än hälften av världens samlade atombombsarsenal, riskerar att styras av fullständiga vettvillingar om ett par år. 

Bevare oss.