Noterat: Polisens tillslag mot föreningen hethane

Historien i korta drag, som jag förstått den: Kommunens IT-avdelning upptäckte att en stor del av trafiken i Umeås kommunala nätverk härstammade från Hamnmagasinet, närmare bestämt från hethanes lokaler. Hethane är bland annat ansvariga för utsändningen av Ume-TV, vår lokala TV-kanal. Polisen tillkallades och tog alla datorer i beslag. 

IT-avdelningen menade att Nordfelth, som var ansvarig för föreningen, inte hade tillåtelse att använda internet överhuvudtaget. Men om det står i projektbeskrivningen för Ume-TV att de skall sända TV över internet, får man väl anta att de behöver en internetanslutning! Men tydligen behöver man ett skrivet kontrakt, vilket inte hade erbjudits. 

Och nu sitter en med all sannolikhet oskyldig person som misstänkt för att ha gjort fel när han antog att internetanslutningen litegrann ingick i att sända TV över internet. Herregud. Är det på detta sätt vi planerar att ta till vara kreativa människors skapandelust?

Och med en stor del menas i detta fall 50-100 KB/s. Problemet var att datorerna stod på under natten vilket ger ett mycket stort utslag om man bara stirrar sig blind på procentsatser. Vad har en kommun vars kontorsburkar står i viloläge för belastning på nätverket under nätterna egentligen? Ingen. Då är 50 KB/s "en stor del". 

Jag hoppas bara innerligt att detta löses fort som tusan. Han, precis som vi andra ungdomspolitiker, har en valrörelse framför sig, och det är jobbigt nog utan att man skall behöva bli intagen till förhör.

För mer info, kolla hans blogg.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Halloj! Jag kan ju notera att hethane inte är ansvariga för utsändningen av UmeTV, utan snarare är en medlemsförening i UmeTV. Precis som vilken förening som helst kan bli om de vill sända lokal-tv!

  Sedan är jag ideellt satt som tekniker eftersom jag hanterar tekniken helt enkelt, och använder mig av min kompetens för att kunna skicka sådana här liveströmmar t.ex. .)

  Pompompom! Det bästa är att dataintrång förutsätter ”allvarlig störning” (störning ö.h.t. stämmer inte ens). Om 100KiB/s är en ”allvarlig störning” så har Umeå kommuns IT-infrastruktur andra problem än ideella kulturarbetare :)

 2. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Nu, sisådär 11 månader senare, läggs förundersökningen ner. Tillslaget gjordes helt i onödan – utöver att det utfördes på felaktig grund.

  http://blog.mmn-o.se/2010/12/18/forundersokningen-laggs-ned/

  Oh the joy. Jag är nästan besviken på att det inte blev rättegång, för då hade såväl polis som kommun behövt stå och faktiskt förklara varför de gjorde ett tillslag med de ”bevis” de hade

  Att de inte bara ringde mig och frågade vad jag höll på med känns fortfarande mycket mysko.

 3. Peter Burström

  Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2010-12-21 14:35)
  Ja, det är väl just för att de upptäckte den besvärande bristfälliga bevisningen som ingenting hände. Har du fått tillbaka dina grejer ännu? Och finns det någon ersättning som du kan kräva?

 4. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

  Har inte fått ut burkarna än. Var på polisstationen idag, men tydligen hade polisen – hela 10 dagar efter att åklagaren skickat beslutet om nedlagd förundersökning – fortfarande inte hävt beslaget.

  Imorgon (detta dygn) ska jag förbi igen och – med samtliga beslut utskrivna i hand se till att få hämta ut samt verifiera funktionalitet. Åklagarkammarens chef har postat beslutet till polisen så att det inte, som med det 10 dagar gamla, enkelt glöms bort i det elektroniska ärendehanteringsystemet.

  Det är ju nästan så man känner för att terrorbomba någon korrupt/ineffektiv/dålig myndighet ibland.

 5. Peter Burström

  Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2010-12-22 02:44)
  Haha, gör det inte, då lovar jag att dina datorer kommer att plockas isär i molekyler för att hitta bevis för att du stött någon obskyr muslimsk gerilla i ett tidigare liv.

  Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>