Element Six och behovet av näringspolitik

Listan på nedläggningar i länet kan nu kompletteras med ytterligare en viktig verksamhet. Att Element Six lägger ner i Robertsfors och flyttar till Sydafrika är ett mycket tungt besked. Samtliga 175 anställda riskerar att få gå. Det kommer att märkas, för familjerna, kommunen, regionen.

Det här sätter återigen fingret på behovet av näringspolitik. Vad gör Annie Lööf nu?
Var finns politiken, eller åtminstone ambitionen, att satsa på vår region, och helst insikten om att skattesänkningar och enskilda subventioner av privata tjänster knappast kommer att lyfta länet och ta vara på den potential som finns?

Sågen i Vilhelmina, Volvo, Element Six – tillsammans visar de på att vi behöver en strategi för att framöver kunna utvinna, tillverka, vidareförädla, forska och innovera. Att det behövs kompetent arbetskraft för detta och att det behövs moderna transporter.

Nu är stämningen förstås på botten. Men vi måste jobba gemensamt för framtidstro och utveckling i Västerbotten. Hans Lindbergs (S) lansering av ett innovations- och omställningsråd pekar åt helt rätt håll. Mer av den varan är det bästa plåstret på såren.

3 kommentarer

  1. mikk

    Helt rätt Peter! Alla dessa nedläggningar är ett allvarligt hot mot respektive kommun men en tung börda för länet. Det som hände igår i Robertsfors då Element Six varslade om nedläggning är oerhört tungt för orten. Det hörs kanske inte så mycket med 180 personer men om man gör en parallell med Umeå så motsvarar det hela Volvo Lastvagnar samt ytterligare industrijobb, nämligen 3007 jobb.
    Hans Lindbergs (S) lansering av ett innovations- och omställningsråd är en nödvändighet samt att man från statens sida dvs regeringen måste komma med konkreta stödpaket liknande dom satsningar man gjorde i Uddevalla när varvet lades ner 1986, Kockums nedläggningen i Malmö samt de satsningar som man gjorde för Trollhättan vid första nedläggningshotet av SAAB.
    Men frågan är om dagens Alliansregering ser detta som något viktigt, vi ligger ju trots allt långt från tullarna i Stockholm

  2. Annevi Linder

    I din nyinsatta bloggartikel har du visat väldiga sympatier för nedläggningarna, vad det gäller Element six, Volvo och sågen i Vilhelmina. Du uttrycker dig ordagrant med dessa orden Citat: Listan på nedläggningarna i länet kan nu kompletteras med ytterligare en viktig verksamhet. Det kommer att märkas för familjer kommunerna och regionen. Visst jag håller med i det du skriver, det är hemskt att se hur företag får läggas ned stup i kvarten här i Västerbotten, och det drabbar familjer något oerhört mycket, men nu kommer mitt men. Jag kan tycka, drabbas inte familjer, kommuner och regioner oerhört mycket utav nedläggningar vad det gäller sjukvårdens indragningar som ni arbetade fram för cirka 2 år sedan?

    Blev det här rätt tänkt Peter, skrev du rätt nu i bloggartikeln din?

    Skall inte sjukvården inom kommunerna vara den största och viktigaste fungerande verksamheten för dig som arbetar inom landstinget och är landstingsråd?Skall inte vården vara viktigast även om det blir nedläggningar inom Element six,Volvo och Vilhelmina sågen.

    Du säger också i bloggartikeln att vi måste jobba gemensamt för en framtidstro och utveckling i Västerbotten. I sådana fall du står för de korta raderna så hoppas jag och önskar att du och ni andra som sitter inom landstinget tar ert förnuft till fånga, och ser till att ALLA i länet får den sjukvård de behöver. Ni behöver enbart börja med Dorotea och se till att de får sina sjuksköterskor som behövs för att kunna åtminstone hålla Bergvattengården öppen, så att folk inte skall behöva åka till Åsele eller Vilhelmina för att få hjälp i nödsituationer.

    Peter och ni andra inom Landstinget! Tycker inte ni nu att folket i Dorotea har fått nog med stryk av er, måste ni fortsätta trampa och klampa så att alla ligger. Är det då först ni ger er, och bara för att de med sina mänskliga rättigheter här i Sveriges avlånga land har varit starkast av dessa kommuner och som vågat protestera högt för att få behålla den helt klart funktionsdugliga ambulans och sjukstugan de hade tidigare.

    Ursäkta mig Peter! Men jag börjar tvivla skarpt på att du sitter på rätt plats och ställe, så även vissa andra inom landstingets dörrar!

    Med hälsningar @annevi

  3. Pelle

    Du har helt rätt Peter. Frågan är om vi ska kapitulera inför att marknadskrafterna eller om vi ska se politiken som ett verktyg att påverka samhället i den riktning vi vill. Jag kommer att rösta för det senare och därmed också för en ny regering i höst. När det gäller sjukvårdspolitik så hoppas jag innerligt att våra länsbor förstår kopplingen mellan; sänkta skatter – minskade stadsbidrag – och svåra besparingar inom sjukvården.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.