Debattartikel om Akutbilen

Peter Lindström (s) kommunstyrelse ordförande Åsele har tillsammans med mig skrivit en debattartikel om Akutbilen i Åsele.

Ambulans i Åsele förutsätter också samverkan

Debatten kring akutbilen i Åsele fortsätter. Det är ingen tvekan om att den tillsammans med de neddragningar vi socialdemokrater gjorde i landstinget 2011 rör upp känslor. Kritiken som finns är viktig att föra fram så att vi kan förändra och förbättra.

Av landstingets alla verksamheter finns det nog ingen som är så granskad och ständigt övervakad som landstingets akutbil i Åsele. Utvärderingarna av genomförda insatser visar att den är precis som en ambulans, med samma medicinska utrustning och omhändertagande. Fördelen med akutbilen är att organisationen runt den möjliggör personalsamverkan mellan landstinget och kommunen, vilket sänker kostnaden för båda parter. Men, akutbilens problem är att folk inte har förtroende för den.

Under våren och hösten kommer landstinget att utreda hela situationen för länets akuttransporter. Syftet är att resurserna ska användas så att vi får bättre inställelsetider med bibehållen säkerhet. I den utredningen ingår akutbilen och den oro vi har mött kommer att vägas in.

Som politiker har vi ansvar för att finna lösningar som bär sig över tid och inte äventyrar ekonomin. Vid det här laget är det allmänt känt att landstingen i Sverige har det tufft ekonomiskt. Samma gäller många kommuner. Regeringen väljer lägre skatt istället för att ge tillräckligt med medel till välfärden. Trots att vi socialdemokrater i landstinget höjer skatten för att kompensera behöver vi vända på varenda krona för att behålla en ekonomi i balans.

Ett sätt vi som socialdemokrater i Västerbotten har försökt hantera detta på har varit samarbete och samverkan mellan kommun och landsting, så som landstinget och Åsele kommun gör kring akutbilen. Ett annat exempel är ambulansen och sjukstugan i Malå. Där finns en samverkan och en personalrotation som löser helheten på ett mycket bra sätt. Vi utesluter inte att även Åsele skulle kunna få en sådan lösning kring en ambulans, istället för den nuvarande akutbilen. Men det förutsätter att utredningen visar fördelar med det, samt att det sker i samverkan med kommunen.

Vi står fast vid att det är behoven som ska styra fördelningen av skattemedlen i länet. Det bästa sättet att tillgodose så många behov som möjligt, inte minst när det är ont om pengar, är att vi hjälps åt. Idag gör vi det kring sjuksköterskor, fastigheter och andra verksamheter i Åsele. Det tror vi även är lösningen framöver för akuttransporterna, oavsett det är kring en akutbil eller en ambulans.

Peter Lindström (S), kommunstyrelsens ordförande Åsele
Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande

En kommentar

  1. Herman Hedning

    Det vore kanske ännu mer ekonomiskt att inrätta akutbilar i Umeå, Skellefteå och Lycksele där närheten till lasaretten inte behöver blåljus och därmed frigöra ambulanser till glesbygden där det knappt finns sjuksköterskor och än mindre läkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.