Ett år går fort 17

Av , , Bli först att kommentera 3

Vinterfiske är tålamodsprövande. Mycket snö och rejäla isar som tar kraften ur en när man ska borra några hål. Fisken är slö den här årstiden, nya vatten så man får pröva sig fram. Tur det finns gofika i ryggsäcken. Fläsk, korv, ost att grilla. Jag är bekväm så det får duga med en tetermos och festisar till det. Elden är viktig, mysig och trevlig när man stannat för att fika.vi har ju några vindskydd att söka upp så det blir nya fikaplatser hela tiden.

http://sodralappland.nu/wp-content/uploads/2018/04/rastplatser.och_.utflyktmal.lomsjo.2018.04.20.pdf

F2A27E77-CE52-4E9A-AAA4-FFA28551E07D

 

 

Kulturen lever vidare med den historik som finns nedtecknad för de olika rastplatserna runt byskogen. Jag är ju uppvuxen på ”grannmarken” så historier och umbäranden från forna tider länkas samman via levnadsöden som berättats. Dom hade ett strävsamt, hårt liv bara två, tre generationer före mej. Där överlevnad och mat på bordet inte var självklarheter. Här och nu snurrar elmätarn, ljust, varmt och skönt inne. Kyl och frys fyllda med mat. Varmt och kallt vatten i kranar. Funktionella kläder och skor för olika väder och årstider. Bilens motorvärmare startar jag från frukostbordet. Sen iväg på jobb.

C3B2FCFB-C145-4DFA-BDF2-72006B2E2E3D

 

Ibland 50 mil enkel väg för att jobba ihop slanten som ska betala min bekvämlighet. I en by som Lomsjö finns det en gemenskap och hjälpsamhet kvar från forna tider. Vi har flera föreningar för gemensamma intressen. Bygdegården med bagarstuga, samfälligheten med gemensamma markområden. Fiskevårdsområdet för förvaltandet av fisket inom byns marker, sågföreningen för byasågen och många fler. Årsmöte där vi får beskrivet aktuellt läge och framtidsplaner för de olika föreningarna, val av styrelser som ska verkställa vad årsmötet bestämmer och ekonomi för verksamheterna. Här finns gemenskapen. Några ställer upp i varje förening och hjälps åt för att skapa verksamhet. Och de flesta deltar vid de för byn gemensamma aktiviteterna. Det är trevligt med denna byagemenskap, lite skvaller, lite bekymmer som dryftas och vi hjälps åt där det behövs.

”Det är inte lycka som gör oss tacksamma, utan tacksamhet som gör oss lyckliga”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 16

Av , , Bli först att kommentera 4

Mera snö, ännu mera snö och ingen tö i sikte. Dylik djupsnövinter än denna 2018 är det länge sedan. Åkte vägen till lycksele och på flera ställen var plogkanterna högre än bilen. Tur man lejt snösvängen, är ju borta i jobb så mycket. Dagarna börjar kännas längre, och solen värmer lite mellan snömolnen. Trots att man nyss var borta i Asien och värmen så längtar då jag efter sommaren. Visst kan vårvinterdagarna vara härliga. Med sol, gnistrande snö och en sprakande Tjär-ve eld där man kan ligga, på ett renskinn och njuta av ett myggfritt Norrland medans kaffepanna sotar över elden. Karv loss na törkötte och bara blister.

2F78B99A-86BD-4CB3-9ACE-BA1AA776CB8C

 

Alldeles för lite sånt, däremot en massa mil i bil. Brukar ”belöna mej” med att äta gott när man är på resande fot.

De är förödande, blir många fler gånger man äter gott än som man rör på sej. Jag provar gärna nya maträtter,

B8ADAEB4-8638-4AF0-BC9A-5C7F8D597101

 

även om jag tycker väldigt bra om asiatisk mat, med alla dessa gott tillagade grönsaker. Är det helg uppskattar jag att vi får laga mat tillsammans och naturligtvis en god öl till. Maten smakar bättre när man lagat från grunden, med bra råvaror. Vi gör oxå egen marinad, dressing och såser. Till köttbullar ( av älgfärs) brukar jag använda 2msk smör, en burk creme freiche och en 2,5 cocosgrädde. I med några stänk soya av bra kvalite. Blandat med 3 msk sweet chilisås, lite ketchup för sötman och krydda med peppar, vitlökspulver och chili efter behag. Tillsammans med sötpotatis, ris eller pasta, går även bra med vanliga ” vitpären”. Man måste ju ha en rejäl grönsallad till naturligtvis. Maten är så viktig för vår existens att den måste få en stor plats i vårt leverne.

Med resor runt hela vårt land, runt världen så får man prova den lokala maten där man är. De är spännande och upplevelser av olika kulturer, även om maten oftast smakar bäst hemma med Lotta i Lomsjö.

“Njut av de små sakerna, för en dag kommer du titta tillbaka på dem och inse att det var större saker.”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 15

Av , , Bli först att kommentera 11

Tillbaka i kylan, på flera sätt. En partiordförande som fryser ut, med härskarteknik på ett psykopatiskt sätt. Kallt, en massa snö. Bara att återigen skotta taken rena från den drevsnö som blåst in från sjön. 130 cm, fast det är skottat en gång. Tråkigt när jaget går före laget. När man stängs ute från information, uppgifter ges till andra- utan förklaring eller orsak. Svårt att göra ett bra politiskt arbete när någon hela tiden lägger krokben som man kan som ordförande. Synd att personlig avundsjuka ska drabba det viktiga politiska arbetet som ska göras.

ECA1E9B1-F7F0-481D-B5C3-6392CCC2AB73

Men eftersom mitt engagemang i politiken grundats på att förbättra samhället, att stå upp för de svaga och utsatta och göra förändring så får jag använda andra vägar att göra politiskt arbete. När vissa bara tänker på politiska positioner, platser, så lägger jag energin på att göra förändring, att skapa bättre villkor för de utsatta, svaga och ensamma människorna, för alla är lika mycket värda. Jag engagerar, utbildar och får folk att ta ställning inför det val som kommer till hösten. Går själv utbildning med en av Sveriges stora ledarskribenter, utveckling av skrivandet som gör det enklare att nå ut med de budskap man har. Korta stunder av ledighet hemma i Lomsjö, när man bara vill vara och umgås med Lotta och barnen. Blir en del utevistelse i den djupa snön, nån hamburgare eller två som grillas eller steks på murikkan.

DCD67593-CE51-4725-8DEC-728A313BA18D

Ena dagen i Luleå, andra i Stockholm. Träffar många olika människor, engagerade och drivande, de flesta jobbar osjälviskt för att skapa förändring.

9FC152E1-8FBD-4E34-9DDB-FC20D4ECB214

Synd att vi i rörelsen ibland får in själviska, cyniska egopersoner som bara finns där för egen vinning. Tur dom är få. Och våra färder runt lomsjöskogarna fortsätter, bockar av vindskydd, sjöar, berg och gamla kulturlämningar. Pojkarna är glada över skoteråkningen och jag som läst den litteratur jag kommit över om Lomsjö får nu egna bilder av byns historia.614CC606-FD53-4ED2-BFD5-64CB3B229D1E

Vi fick byaböckerna när vi flyttat in på byn, sen skulle det vara förhör sa man. Jag vet att historien om en bygd är viktig för att förstå varför det ser ut som det gör idag. Därför frågar och lyssnar jag när jag träffar andra Lomsjöbor och läser allt ja kommer över.

”Jag kan inte ändra vindens riktning, men jag kan justera mina segel så att jag alltid når min destination

Bli först att kommentera

Ett år går fort del 14

Av , , Bli först att kommentera 10

Ett år går fort del 14 av 52 som beskriver första tiden som Lomsjöbo, från nov -17 till nov -18

Semestern fortsätter, sol, bad och lugna dar. Lugnet när man vet att allt funkar hemma. Men ibland så måste man jobba även härifrån, nått sammanträde via lync. Sitter då vid poolen utanför bungalowen. På Dagarna är det lika bra bredband som hemma i Lomsjö. Bara att komma ihåg tidsskillnaden
( 6 timmar) när mötena planeras.
68D1CA8A-D42A-4C2E-9632-EF02589D7D78
Videomöte, Då får man väl vara anständigt klädd å ta på en skjorta .
Det är ett semesterområde vi bor i. 4 betonggator med jordvägar som tvärgator. Små hotell, B&B, bungalows och på nedersta gatan mot havet stora hotell. Några små mat och serviceställen insprängda imellan. Känner flera av dom som har mat och andra serviceställen. Och känner sen tidigare år igen en hel del av dom som turistar här. Träffar några som bott grannar tidigare år, följs och äter och surrar om allt mellan himmel och jord. Det är ganska enkelt när man har en sarong utanpå badkläderna och flipflops som anständig klädsel.
Kontakt med dom därhemma via wi-fi och nåt videosamtal, längtar då inte hem till snön och kylan. Här har vi sol från 0630 till 1930 ungefär. Varmt och skönt. Tar en taxi, eller rättare sagt en pickup med presenning över flaket och åker till marknaden, bang- niang market är störst häromkring, finns flera mindre också. Eftersom dom bara är öppna vissa dagar så gäller planering även här. Där finns onödiga prylar som turister köper men också mat i alla former. Från nyslaktade grisar, levande fisk till frukt, grönsaker och tom rostade insekter.
8713953B-57A2-428A-953F-46634BA78DC4
Massor av serveringar, för det är enormt varmt och tätt med folk. Som en Åselemarknad fast något mindre. Då är kvälls och nattlivet intensivare än marknaden hemmavid. 100tals serveringar öppnar på eftermiddag, bara att välja vad man vill äta. De har olika specialitéer. Vi brukar vara trötta efter långa dagar i solen och det är ju semester så man kan gå/ åka till bungalowen strax efter solens nedgång, som är jättevacker med ett glödande klot som havet slukar.
104AE2C1-127F-47AB-B7E8-3B3DB1956834
Att sen avrunda dagen med en tekopp och färsk drakfrukt är inte illa
D7782304-6E9A-41E3-8BA4-4514BF74F8BD
Går snabbt att John blund tittar in för de är ju vila och återhämtning som står på schemat.
” man kan resa vart man vill, men aldrig från sig själv”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 13

Av , , Bli först att kommentera 5

Lata sköna dagar. Kolla på kamerorna hur kallt det är ute hemma, hur varmt de är inne. Snösvängen på byn som fli åvä snön hemmavid. FREDDE som kolla till å vatten blommen. Vi badar, solar å myser.

B69A654E-A8A2-4E9D-9D6F-A2AEAE271D36

Inga måsten, inget som skulle va gjort. Vi startar dagen med badkläder och sololja på, frukost på stranden, bad och slappande. Jo men vi promenerar en hel del efter Khao-lak stränderna. Läser en hel del när man ligger å slappar. Det här är enda gången jag läser thrillers, brukar bli några stycken här nere.

639EFF4E-1317-440E-AB34-4857C780F8A9

Vi äter mest vegetariskt här nere. De finns så mycket fräscha goda växter, grönsaker som dom tillagar portionsvis i de små serveringarna som finns efter stranden. Dom ligger i anslutning till hotellen. Iskall dryck i islådor och färska fruktdrinkar som serveras vid solstolarna. Det är avkoppling på hög nivå och temperatur.

Dagtid 30-35 och natten 24-26 men bäst är vattnet, 28-30 grader.
104AE2C1-127F-47AB-B7E8-3B3DB1956834

Utan klockor, stiga upp när man vaknar, gå och lägga sig när man är trött(oftast ganska tidigt). Och mat när man är hungrig. Bada, slöa och återhämta sig.

”Sol ute, sol inne. Sol i hjärtat, sol i sinnet”

 

Bli först att kommentera

Ett år går fort 12

Av , , Bli först att kommentera 5

Alla resor är äventyr på olika sätt. Förra veckan flängde jag runt Sverige på en massa spännande saker. Jag hade satt ihop programmet på en valupptakt, skönt när det gått bra och deltagarna är glada.

00DB6B6C-49D6-43E2-9B48-8DE328783EEB

Många inspirerade valarbetare som nu fått energi för att starta upp valrörelsen. Medans Lotta och jag sitter på Pontus in the air och njuter av en räkmacka med rökt majonnäs. Resan började i Umeå, bagaget incheckat och bytt till lätta reskläder. Mellanlandat i Sthlm och sedan 13 timmar flygresa. När man landat i Phuket och kliver ur planet så slår värmen och fukten rakt in genom kläderna. Passkontroll, bagagekontroll och sen leta reda på den väntande taxin. Som inte fanns där! Telefonerna funkar ju bra där, det var bara att ringa och boka en ny, vänta i två timmar och sen åka en timme upp efter kusten. Trevligt att träffa Bum, hon ursäktade taximissen. Hade sett fel på fligtnr. Nu var det vars vi skulle bo, fanns inget bra på sommerhouse där vi tänkt bo. Men på gatan nedanför fanns en liten bungalow på Bamboo resort.
Vi har varit här förr så vi tar oss snabbt iväg till en uteservering vid stranden för att få god hemlagad thaimat. Phadtai och friedricegarlic med Chang till i den 32 gradiga värmen, enkelt mysigt och gott. Efter en god natts sömn så var det att gå till något litet ställe för frukost. Sen den milslånga stranden, med små serveringar, solstolar att vila i efter sköna dopp i havets 29gradiga vatten.

7C46B0D9-B17B-484A-ACF2-263C1E599695
Sen följer ett par dar med lugn och ro. Nedvarvning 2.0 .
Äta när man blir hungrig, bada när man behöver svalka, promenera, ligga och läsa och sova när man är trött. Livet kan vara bra enkelt, och skönt i det här klimatet. Naturligtvis träffar vi några vänner sen tidigare resor och några från Thailand som man lärt känna. Man kan umgås över en bit mat, skratta och och ha trevliga stunder på något matställe, där man gärna sitter flera timmar. Varje resa träffar man nytt folk, lär känna människor från olika delar av världen, det vi har gemensamt är ledighet i denna del av världen med ett underbart klimat.
”Gott sällskap gör resan kort”

Bli först att kommentera
826CE374-22CB-453B-961E-032DD9539CF0

Ett år går fort 11

Av , , Bli först att kommentera 4

Ljusare ute, längre dagar. Livet återvänder och jag känner att man får lite mer energi varje vecka som går mot vår. När då en helg utan barn är kall och vintrig

Då är det skönt att bergvärmen håller varmt i huset. Man har inga ”måsten” utan kan ta dagen precis som den kommer. Håller på att försöka få ordning i garagekaoset, flyttade med och lastade tydligen in alldeles för mycket grejer. Dom kunde väl vara bra att ha…… gallrar bort det som man inte haft nytta av senaste åren. Många resor på deponin. Måste skaffa hyllor, skåp och krokar så det blir lättare att hålla ordning. Elvärme i garaget, så de känns för dyrt att hålla varmt. Snabb värme med en stor dieselkamin, perfekt att tina frusna isiga bilar eller skotrar. Billyften fungerar dåligt, väntar nog in varmare tider för att fixa den. Sen är det förberedelser för en vistelse i solen. Kamerorna därhemma ska köras igång. Har tur som har de vuxna barnen i närheten, Fredde är en säker husskötare när vi är utomlands. Kollar pass och resehandlingar. Ringer Bum och bokar en transfertaxi. Vi åker till Bang Niang, Phang-nga i Thailand nästkommande vecka.

Bild.jpeg

 

Bara att jobba på i vintermörkret. Det går bra när man vet vad som väntar.

H35E2FD85-C60B-406A-9674-9D4CE6546A84
Behöver inte packa särskilt mycket heller, en resväska och två små ryggsäckar som handbagage då klara vi oss. Äta ur kylen och inte handla mer färskvaror än vad som går åt i veckan. Många timmar jobb, Umeå, Stockholm och valupptakt med LO och valupptakt med GS och sen Göteborg över helgen. Landar i Umeå på söndagkväll och Lotta åker ner med bussen så vi sammanstrålar och åker på måndagsmorgon till den efterlängtade ledigheten. Flyg t Sthlm och sen direktflyg till Thailand för 15 dar i värmen.

”Att resa är att leva”

 

Bli först att kommentera

Ett år går fort 10

Av , , Bli först att kommentera 9

Arbetsresor, tidiga mornar och sena kvällar. Start vid 04 för att åka till Umeå och flyga, oftast Stockholm. Arbete med kreativa, energifyllda kollegor. Hemfärd med kvällsflyget efter intensiv dag och sen bil till Lomsjö vid 22-23 tiden. Man blir rätt mör av sådana dagar. Känns det som man utför något? Har man bidragit till arbetsdagens resultat och lärt sej något då är det faktiskt värt 10 timmarsrestid på en arbetsdag. Man får använda tiden till tankar och reflektioner, samtal och lyssnande eller att helt enkelt jobba med saker via vår databaserade värld. Att nästa dag sitta ensam i bilen på väg till Piteå för nya äventyr, när man har förmånen att känna att arbetsdagen är ett äventyr. 35 mil i bil, jobba, utbilda, informera och diskutera. Sen får man leta reda på ett hotell, sparka av sej skorna, kolla mejlinkorgen och använda datatekniken för att med ett videosamtal ha kontakt med Lotta hemma i Lomsjö. Då känner man sej inte så långt borta från hemmets lugna trygga vrå. När arbetsveckan är avklarad och man får ”landa hemma” då är man glad att man bor så vackert till, naturen inpå gården. Sjön framför med sina vackra solnedgångar även vintertid. Småpojkarna har printat en karta över Lomsjös utflyktsmål. Varannan helg när dom är här så letar vi oss ut till något av vindskydden, (finns 20 stycken) sjöarna och bergen runt byn. Sen kryssar dom över utfört uppdrag. Och vi lär oss om platserna och historier om vad som hänt där. Man kan läsa en hel del på Lomsjö bys hemsida. Men det finns mer beskrivning i varje vindskydd samt äventyret att få besöka dom, fika eller äta lunch ute och njuta av vår underbara natur. ” för att hitta den vackraste gläntan i skogen- måste man våga vara vilsen en liten stund”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 9

Av , , Bli först att kommentera 8

Vardagen tränger på, kallt, mörkt och det ger tid för tankar och reflektioner. Hur vill jag ha min framtid? Vad har jag ”ogjort”? Vad måste jag göra? För min del var det valrörelseplanering och en del utbildningar som tog det mesta av tankar och tid. Då är det skönt att landa i lugna Lomsjö på helgerna. Varannan vecka och helg bor mina tre yngsta grabbar hos oss. Och två gymnasietonåringar, men dom ser man inte mycket av, inte ens på helgerna när dom är hemma. Dom är ju på väg in i vuxenvärlden och formar sitt eget liv. Arbetstempot var högt, många stockholmsresor, många mil i bil. Då planerade jag en semestertripp, efter valupptakterna som gick av stapeln i Jan, feb. Långsiktiga mål, kortsiktiga mål. Att veta vars man är på väg känns viktigt för mej. Sen resan dit, hur man kommer framåt och vad resultatet egentligen blir det är vardagsäventyret, dag för dag. Men jag ville ha ett reseäventyr, lugn och ro, sol, sand och bad att längta till också. Mitt i skolterminen, så tankarna på ett reseäventyr med barnen växte fram samtidigt. Mitt i allt arbete och planeringar så måste jag säga att jag uppskattar det enormt bra bredband vi har i Lomsjö, Åsele, Västerbotten. Möjligheten att kunna sitta i Lomsjö och arbeta tillsammans med kollegor i Göteborg, Stockholm eller Luleå. Det här bredbandet gör att jag kan ta del av vad vänner och bekanta gör. Jag får aktuella nyheter från världens alla hörn, ögonblickligen. Och jag kan vara miljösmart och utföra arbete uppkopplad mot servrar, kollegor och medlemmar utan att resa i många fall. Det personliga mötet är ju det mest kvalitativa men planering och ” grovarbetet” gör jag mer än gärna på distans.
” internet är bara en fluga som snart går över”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 8

Av , , Bli först att kommentera 9

Naturligtvis pratas det politik hemma hos oss, med vänner, grannar och i familjen. Rikspolitik långt ifrån oss. Lokalpolitik om vårt lilla samhälle, Åsele.
Men det som oftast kommer till diskussion är världspolitiken. Klimatpolitik, krig, flyktingar och världsekonomin. Det låter ju som en omöjlig framtid.
Här försöker vi tänka på hur våra beslut hemma i Lomsjö kan påverka hela vår värld. vi undviker plast, har exempelvis plastbantat så mycket som möjligt. Köper inte saker som belastar miljö och ekonomi i onödan. Så här efter jul kan man komma ihåg att vi minns inte de presenter man fått under åren, man uppskattar upplevelserna, de kommer man ihåg. Jag själv älskar att resa, naturligtvis tillsammans med Lotta och ibland med barnen. Då blir man väl en miljöbov? Ja de tycker då pappa min iallafall. Men man kan välja flyg med bättre bränsle, med schyssta villkor för personalen och även då med aktiva val göra förbättringar. Man lär av andra kulturer och människor när man far runt i världen. Man tar med sej hem av kunskap och erfarenhet från andra platser. Jag fascineras av hur olika växtlighet vi har på olika platser och hur man använder växter och träd på olika sätt. Den kunskapen har förts från generation till generation och jag tar del av litegrann här och litegrann där. När vi skulle flytta från Gafsele upptäcke vi att vi hade över hundra växter inomhus. Dom tog stor plats. Vars skulle dom rymmas när vi flyttade? Växterna är ett intresse som har växt. Hahaha, de blev ordvitsning. Det finns en historia och ett syfte med varenda växt, något man lärt med åren. Vi behöver växter för vår överlevnad. Jag har under mitt yrkesliv haft kopplingar till växter, till naturen runt oss och den samverkan det innebär. ”Den som gjort en resa har alltid något att berätta”

Bli först att kommentera