V 44 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 3

Utbildningarnas tid, jag kör ju mycket korta utbildningsinsatser. 2, 3, 5 dagars.

Då blir de bortaliggning, favoriter är många av de små B&B som finns på snart alla orter. Jag börjar veckan i Kalix, sen ner till Pite och det var den arbetsveckan. Blir ändå ganska många mil i bil innan man får landa i Lomsjö.

6CE13559-8824-48C7-854A-0DDF4E693ABE

 

Inväntar med spänning ett slutgiltigt valresultat, vad månde detta bli. Känns som det kan bli en mycket svajig och osäker politik. För att någon ska kunna driva politisk förändring så måste man ju ha majoritet för att kunna genomföra det. Men det finns ingen majoritet eller tydlig samarbetskoalition som får det, varken på riks eller lokalplan. Vad månde detta bli?

B0BD4A51-BFD2-4BEF-9495-0D3CC19A0F97

 

Höststädning ute och inne, kläder som ska fram, kläder som ska hängas bort. Gräsklippare som ska vinterställas och möbler plockas in. Färdigställt ett växthus till Lotta så det ska finnas färdigt till vårens odlingssäsong. Pojkarna är mer heta att det snart ska finnas snö så några skotrar kan plockas fram, men jag hoppas det dröjer lääääänge än. Fina färger, en natur som visar en livfull höstprakt. Bakom huset har vi röjt upp ett gammalt samfällt grustag som ska få lite ”parkkänsla”, man klipper gräset och lämnar en del större lövträd som både skuggar och ger en känsla av skog. Där sjuder det av liv, fåglar i massor, nån räv och rådjur som brukar dyka upp.

” naturen skyndar aldrig, ändå blir allting utfört”

Bli först att kommentera

V 43 ett år går verkligen fort

Av , , Bli först att kommentera 13

Dagar blir till veckor, veckor blir månader men nu har slutspurten av en valrörelse gjort alla dagar lika. Skönt när det är gjort. Ladda om, nya tag. Arbete för en tryggare vardag, arbetsdag för människor i Västerbotten.

Ja kör utbildning i veckan, försäkrings, arbetsmiljö och organisation. Skönt med vanliga vardagar igen, även om man måste ligga borta. En del nätter.

8B68BAAE-894D-4305-9839-6613092E0443

Man får resa, träffa många människor, lära nya saker. Men bäst är nog att man nu får landa hemma, Lomsjö är lugnt, fint och en liten miniatyrvärld av allt det utanför. Dagarna går, älgjakten pågår, många ” jaktbilar” som glider runt på vägarna runt byn. Jag har förresten inte jagat älg själv på flera år. Tiden som kommunalråd gjorde att man fick släppa många av sina egna verksamheter. Och det har som inte kommit något nytt älgjaktssug igen. Två av mina pojkar jagar, har hundar och ser till att man får sej några kilo av årets jakt. Brukar tänka på älgjakten när man reser, ser marken från flyg, vägar från bilen och jägare som spänt väntar på villebråd.

8781EDB1-341F-4BBB-BCF3-9D19923F71C2

”varje dag så hittar jag något att vara tacksam för och det är livets lärdom”

Bli först att kommentera

V 42 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 16

Dygnen är för korta, valrörelse i full fart. I norra delen av Västerbotten, hela veckan. Från kust till fjäll. Många platser, mycket människor. Dagtid på arbetsplatser, valstugor och på torg. Kvällar på folkets hus och andra offentliga möteslokaler. Jädrar va kul, va mycket människor man får träffa och prata med. Tankar och funderingar om livet och framtiden. Ganska likvärdigt både i Malå och skelleftehamn, bara lite annorlunda förutsättningar. Alla vill ha trygghet, tydlighet hur framtiden blir och känna att man behövs i vårt samhälle. Ung eller gammal spelar mindre roll, att få uppskattning för den insats man gör eller har gjort är viktigt. I skola, i arbete, i samhället och i vänkretsen. Vi människor är flockdjur och vill bli, mer eller mindre, uppskattade i vår ”flock”.

20EF86A4-364A-41F4-9DAC-CFF7741D56D5

Bilkörning, olika platser varje dag, ibland flera platser på dagen. En vardag, borta från hem, nära och kära. Ja de är ju en ensamvecka ( blir ändå mer ensamt för Lotta därhemma). Skulle vilja ”landa hemma” fler kvällar men tiden och logistiken funkar dåligt för det. Känns som man jobbar lite för mycket ibland. Men det är ju roligt, de känns ju viktigt de man gör. Blir väl lugnare sen i höst. Men då ska man ju jobba ikapp sådant som skjutits fram pga valrörelsen.

Många vill försöka få en tryggare framtid men det känns svårt, hur ska man göra? Mitt svar blir – engagera dej, säg ifrån när det är fel, stötta och beröm de som gör bra för dej. Och använd din demokratiska rätt -rösta.

D6BCB9AA-3B85-4E19-ACE1-A463A400721C

När man inte passar in i planerna som ledningen bestämt så styrs man undan Och ges ingen plats, härskartekniken är rättesnöret för Åseles egen Judas. När han får bestämma så ser han till att omge sig med gelikar som inte stör de egna planerna, Han söker inte rättfärdighet och låter sig inte drivas av rena motiv. söker istället sin egen vinning. Där känner inte jag att man kan ge något. Det passar inte in i min bild av demokrati.

”det är klokare att gå sin egen väg än att gå vilse i nån annans fotspår”

Bli först att kommentera

V 41 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 19

Politik i tv, politik i tidningarna, politik i samhällen och arbetsplatserna.

Nu känns det att tempen stiger, allt fler ”dyker upp” på den politiska arenan. Oroligt ute i världen, kall, egocentrisk politik. Smittspridning även hit, hoten mot den ”svenska modellen” blir allt tydligare i debatter, på sociala medier och ute i samhället. När de etablerade partierna inte är tydliga med sina värderingar utan försöker ”fria till sig röster” med allsköns populism då blir det bara mer och mer politikerförakt. Då vill många ha ”nya grepp” och se en förändring. Det traditionella känns inte tryggt och bra, vi måste ” röra om i grytan” säger många. Det måste vi inte alls, vi måste bara bli tydligare med vad politiken egentligen går ut på, vad vi vill. Vilka värderingar och vilken framtid vi vill ha.

F4E391C5-11E0-461C-9FCA-C7B3E8001F31

 

En arbetsvecka på språng, först lite politiskt, sen lite arbete på hemmaplan men lämnar Lomsjö på Tisdagsmorgon och åter på fredagsmorgon. Då har ja hunnit med både Malå, Norsjö, Skellefteå, boden. Inte allra värsta bilkörningsveckan men långa dagar och även arbetskvällar för att hinna med.

Träffat så många människor, glada, besvikna, nöjda, rädda alla har sin livshistoria, sina händelser och upplevelser som formar deras tankar i och om vardagen. Jag känner att man ska arbeta, dela med sig, ge efter den förmåga som man har för att alla ska få samma möjlighet, och få det bättre.

C430635C-1A8F-4D32-B146-3165338C9C47

 

Hösten i antågande, älgjakt, val, snö, kallt, mörkt. Jag skulle vilja ha en stunds sol och bad att se fram emot. Men det ryms inte i den späckade höstkalendern. Istället så har jag lagt in ett par veckors ledighet i Mars, efter jul och när man hunnit arbeta ikapp lite av det som skjutits fram när det är ett valår. Sista gräsklippningen, kanske , för i år. Man får passa på när man kommer hem. Och vädret tillåter. Har ju inte vuxit så mycket denna torra, heta sommar. Känns lite konstigt att inte behöva hålla på med någon ved heller. Lite tomt, men bergvärmen är ju kanonbra så man får vara nöjd.

”Den bästa rikedomen är en god hälsa”

Bli först att kommentera

V 40 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 22

Uppstart av veckan i Lomsjö, frukost hemma. En del politiska äventyr på dagordningen och en del fackligpolitisk samverkan. Åsele, Vilhelmina, Sorsele, Skellefteå, Åsele och så var arbetsveckan tillända. Träffat så många människor, haft så många samtal, värvat medlemmar till både fackförbund och parti. Så roligt när ljuset tänds, man förstår och vill engagera sig. En valrörelse som för mej känns som ödesmättad, vad ska komma ut av denna?

43991C75-3F86-4AEA-998B-69CE6BD41946

 

 

Härligt att kunna sova hemma, delta vid måltider, i samtal om skola, händelser och tankar. Även om avstånden är långa, restiden dryg så är det härligt att landa i hemmets lugna vrå på kvällskvisten. Med Lotta och barnen så känns livet som ganska enkelt, tryggt och bra. I Lomsjö mår vi bra, föreningslivet med bygdegård, fiskevårdsområde och en del andra aktiva föreningar skapar en sammanhållning som är härlig. Middagar, arbetsdagar, aktiviteter allt i en härlig gemenskap. Vissa deltar i allt, vissa dyker bara upp när det vankas trevligheter som mat och samvaro. Det här väljer man själv.

4D40C9CF-ECD9-4C4D-9693-498F1ADE62A7

 

Tänkte att vi skulle sätta upp Lottas växthus, så det står färdigt till våren.

Minigrävaren får planera, duk och grus och odlingsbäddar ska fixas. Jag gillar när saker planeras, genomförs och kommer till nytta. Har klippt vägkanter och runt några av våra vackra vindskydd. Finns över 20 fina stolphusvindskydd i anslutning till vattendrag och rastplatser. Ett sånt vill jag ha hemma på gårn´.

Kollar med grannen, SvenGunnar, han är ” pappa” till de flesta av vindskydden.  Om jag högg och sågade timret skulle han hjälpa mej med ett, bara att ge sig iväg till skogen och hugga några tallar så det blir verklighet.

”om ett hem inte har en trädgård och ett gammalt träd förstår jag inte var livets glädjeämnen skulle komma ifrån”

Bli först att kommentera

V 39 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 13

Semestrarna avslutade för de flesta, snart börjar skolorna, livet återgår i ett normalare, mer förutsägbart läge. Valrörelsen trappar upp, budskapen och löftena blir bara fler och fler, alla vill bäst. Snart val och sen återgår samhället till normalläge, beroende på hur den politiska majoriteten ser ut, olika nivåer av normalläge. Vi bor i ett av världens rikare länder, med enorma skillnader både i löner och i tillgångar. Där de flesta har så att man klarar vardagen någotsånär.

3FB6616B-0D1E-4D4D-B295-453DA087DACC

 

Men vi har folk i utanförskap, vi har barn som får växa upp i fattigdom, utan trygghet och med en mycket osäker framtid. Och allt detta i ett rikt, välmående land där många har ett ofantligt överskott i tillgångar. Och överskotten växer, med den politik som nu förs ökar klyftorna, fler hamnar utanför vårt sociala trygghetssystem och fler får växa upp utan framtidstro. Samtidigt så ”skriker” företagen efter arbetskraft, vinsterna ökar och med det så ökar gapet mellan de som har möjligheter och de som är utan hopp om framtid. I min värld är alla lika mycket värda. Därför måste den som kan, hjälpa den som har behov av hjälp. Vi måste ge alla samma chans att känna sig värdefulla och behövda. Att kunna utbilda sig, att få ett arbete och bidra efter förmåga.

F0CE3DDC-E02C-4EAA-8147-9FCE32D782B8

 

Jag fick bidra, som stöd och medhjälpare när en stor arbetsgivare försökte utnyttja ett par grabbars lojalitet och snuva dom på inarbetad ledighet, bara för att bevisa vem som bestämde. Nu gick det bra, dom fick ledigt. Men här var det deras kollektiva styrka som vägde tyngre och dom har lärt sig att ord är bara ord, inte mycket värda om dom inte sätts på pränt.

”ta livet på allvar för en dag är det slut”

Bli först att kommentera

V 38 Ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 20

En vecka med nätter hemma. Vi har ofta sena (18-19) middagar så att man ska hinna samlas ihop. Det är både trevligt, roligt och viktigt att få en stund allesammans. Man får en lägesbild från skola och jobb, man har ju alltid något/ någon man träffat att dela med sig om. Är vi hemma tillsammans så brukar vi, Lotta och jag laga maten tillsammans – oftast. De är trevligt och vi får en stunds vuxensnack innan barnen kommer ner, de bor uppe och vi nere. Uppe finns det tv-spel, cromcasts och deras egna rum, lyckats fixa 4 sovrum uppe. Men de yngre delar tv-rum. Nere finns ingen tv, skönt tycker vi. Däremot en bokhylla efter en vägg som det ständigt skiftar innehåll i.

7257672A-576E-403B-972B-153D4C0A0C6A

Arbete i olika delar av Västerbotten. En hel del fackligpolitisk samverkan. Nu efter semestrarna så finns det folk att skicka ut och bemanna dessa aktiviteter. Lönerevisioner, försäkringsinformationer och arbetsmiljöverksamhet är delar där jag håller i trådarna och som alltid är aktuellt att jobba med. Människor upptäcker att det finns samband mellan vilken politik som förs och hur deras vardag formas, ur detta blir det många diskussioner. Men vad kan man göra för att göra skillnad då? Jo använda sin demokratiska rätt och gå och rösta för hur man vill ha styrningen fyra år framåt, snart val.

4B730556-C25B-457B-A71F-4F12EDE3F2B8

I arbetslivet måste man ha en tydlig planering, det underlättar även i privatlivet.

Men på båda ställen så gäller det att ha råvaror, material för någon sorts grund vid sin sida. I mitt arbetsliv är de flesta dagar olika, allt går inte att förbereda.

Hemma så ser vi alltid till att det finns basvaror hemma, att det är varmt och att tvättmaskin funkar och att någon finns som en trygghet att fråga, prata med eller bara vara hos. När man bor i en by så måste man ha en längre planeringshorisont. I arbetslivet så gäller det att planera så det finns utrymme för det oväntade som kan dyka upp, tid eller andra alternativ.

”att bara titta på vägen gör att du missar det vackra bredvid”

Bli först att kommentera

V 37 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 22

Borta nån dag förra veckan, ingen har gjort jobbet mitt så bara att gasa fullt. Norrbottensvecka, fast den startar i Nordmaling. Och avslutas med några dagar i montern på Nolia, blev mina pass mot helgen. Står mittemot ett blåbommigt populistiskt parti. Förvånas över vilka som lockas att besöka dom. Ett parti för höginkomsttagare som inte behöver samhällets stöd. Vi i arbetarrörelsen delar monter, LO och partiet. Diskuterar hur viktigt detta val är, hur mycket det egentligen påverkar människors vardag. Intresserar besökare att ta reda på mer om vad det betyder för Sveriges, glesbygdens, Norrlands och vår egen framtid. Träffar mycket folk här i Piteå, gamla bekanta och knyter nya bekantskapsband. Ett par riksdagspolitiker har vi på plats också. Mycket folk i rörelse, men inte som Åselemärtnen ;)

00724B5D-416D-4A8A-B7CE-74D23BD19643

 

Förra veckan en del kvalitetstid med Lotta å grabbarna. Den här veckan är det skypesamtal som är livstecknet, sent på kvällarna efter långa dagar. Men ett sätt att få ha vardag tillsammans även om man är på resande fot. Har förresten hittat ett B&B i Piteå som är helt suveränt, med stans godaste pizza som bonus. Blir en del boenden att besöka, jag gillar B&B för det är personligare än hotellens stereotypa utseende och frukostar. Blir korthelg när arbetsveckan blir lång, 150 mil i bil tar också det en herrans massa tid. Skönt att få ” landa” i Lomsjö för några timmars återhämtning innan nästa arbetsvecka drar igång.

vi skalar rotsaker, sötpotatis och lök och lägger i en långpanna i ugnen. Plocka grillningen ur vår egna marinad på återbruksolja (från pepperballs) soya och kryddor efter maträtt, blev starkt kryddad svamp, grillost, majs och fläskytterfilé. Tända webern, ta en kall öl och och plocka in lite färsk sallad för att njuta av ute på altanen hemma med älsklingen, det är livskvalité de. Till solnedgång över Lomsjön, vackert och rofyllt.

0C6146E0-C9CF-41C8-9111-C943F14B1BD5

”Tro inte på allt du tänker, det är bara tankar”

 

 

Bli först att kommentera

V 36 et år går fort

Av , , Bli först att kommentera 29

Livet består av en massa vardag, händelser staplade på varandra i en lång följd. De minnen man bevarar och kommer ihåg är ofta det som bryter vardagens staplade händelser. Då får man försöka skapa några stunder mitt i vardagen som man minns. Jag och lotta hade tänkt åka ner med mina yngsta killar till Legoland en sväng. Det blev så tajt med tid att vi fick ta flyg för att hinna vara i Danmark några dagar. killarna fick ett nytt äventyr, flygresan. Två mellanlandningar för att nå Billund. Hotellövernattning och sen det stora legolandäventyret.

E703069E-54B1-4318-B616-7BEDA6EC4B76

Här var man glad att de var så pass stora att allt åkande klarar de av själva. Vi fick tid att kolla in alla dessa enorma legobyggsatser i lugnare tempo. Ordet ”svindyrt” var en underdrift för matkostnaderna inne på Legoland. Kronan är ju svag så det får också effekt, men nästan 1000kr för å äta lunch är väl häftigt. Men det avskräcker inte folk, mer trängsel stundtals än på självaste Åseletmärtnen.

9377A3EB-897E-4937-A77A-9D141D94325D

Boende i en tunna gav likheter med en bastutunna, hett som i ….. en bastu. Flyg hem via Oslo, har nu ett par riktiga globetrotters till grabbar som varit på fem olika flygplatser den här veckan. Mellanlandningar och väntan hör nu till vardagshändelser för dom. Vi tycker dock alla att det är skönt att komma hem, sängarna i Lomsjö är skönast, mindre varmt och väldigt mycket mindre folk och lugnt och skönt.

9F67A693-D7E8-4C2E-A21C-413DA8868382

” jag har inte varit överallt, men det står på min lista”

Bli först att kommentera

V 35 ett år går fort

Av , , Bli först att kommentera 25

Hemvändardagar, marknader, festivaler. De arenor där folk möts, där vill jag att vi från arbetarrörelsen finns för ett snack. Tankar som nöter och funderingar om framtid som vi vill ska komma i dagen. Att få prata påverkan i samhället, eller bristen av den. Det finns oro, irritation, rädsla men också mycket framtidstro, uppmuntran och glädje över hur bra man tycker att det fungerar. Allt är lika viktigt att få höra och diskutera. Vi har inte alla svar men Det är det här som ger oss färdriktning. Styr vi efter kartan, fungerar våran värdegrund? Om ingen vill åka med på den tänkta färden så måste vi vara tydligare med vilka mål våran färd har eller korrigera kursen så vi når de mål som är viktiga för ”passagerarna”, (medlemmarna, väljarna).

AB785C51-651D-49B7-A7D8-C48DA3236251

 

Europaparlamentet, valet som väldigt få bryr sig om. Trots att mer än hälften av de nya lagar som kommer i Sverige är implementeringar av EUregelverk. Påverkansmöjligheten fanns när det behandlades i parlamentet, och där har Sverige ett ganska litet inflytande. Vi är för få svenskar, liknande med glesbygdsfrågorna i Sverige…… vi är för få. Ni vet väl vilka politiker som kommer från norra Sverige, från glesbygdskommuner? Det är dom företrädare som vi eventuellt kan hoppas göra glesbygdens röst hörd. Dom som företräder oss i beslutande församlingar är folkvalda, alltså vi har lagt vårt öde, framtiden i deras händer. Då måste vi också påminna dom om det uppdrag vi ålagt dom

1ED8F2C8-C4C8-43B8-8852-F9562F93C2BD

 

En del liknar politiker/förtroendevalda vid stenstatyer, som enbart syns/hörs när det är val, när de vill ha nytt ” förtroende”. I vissa fall finns det en hel del sanning i det. När man försöker organisera närvaro, deltagande av engagerade människor, mitt i semestertid då får man också se vilka som har värderingarna och drivkraften att påverka, förändra och att osjälviskt jobba för rörelserna. Jag har dock mycket bra folk runt mej, som engagerat jobbar på, möter, diskuterar och argumenterar. Ibland blir det dock tunt och då försöker man räcka till själv. Sjudagarsvecka igen eftersom trästock var på helgen, det är för övrigt en härlig festival med många diskussionssugna även fast den är alkoholfri. ( kan rekommenderas). Och ännu en vecka har passerat, inte hunnit med Lomsjö särskilt mycket men…… kommer tid kommer råd säger man.

” en skrifts öde beror på läsarens intelligens”

Bli först att kommentera