Ett år går fort 26

Av , , Bli först att kommentera 10

En vecka fylld av arbete, håller utbildning. Först Skellefte sen umeå.

Hotellfrukostar må vara trevligt men att sitta i fönstret hemma och få dela frukost med nära och kära slår det direkt. När de flesta arbetsdagarna är på annan ort så betyder lugnet och ”hemmakänslan” desto mer. Efter så kort tid, och ändå så ”hemma” är en skön känsla. Här trivs vi, Lotta, jag och barnen, även om dom bara gör ” halvtid ” här.

B3C7330D-8B9F-411E-9696-C157F560EE5F

 

Arbetslivet, med många personliga möten. Olika erfarenheter och bakgrund. Jag är på olika orter, på olika företag och möter så många människor. Att utbilda, lära ut är väldigt berikande även för mej. Jag lär mig nya saker, ser en massa olikheter och upptäcker att jag måste gå djupare in i den verksamhet jag håller på med. Det är en skön känsla när gensvarets – Ahaa, var det så här, kommer. Med alla mina barn, deras uppväxt och lärande så har jag sett olika motivationsfaktorer driva det framåt. Ibland lätt och ibland jätte tungt och jobbigt. Att vara ” varannanveckasförälder” ( tre grabbar som bor hemma än, hos oss varannan vecka och en gymnasieungdom som ganska sällan kommer hem) gör att jag hinner reflektera mer. Och förhoppningsvis även ge mer, varannan vecka.

Trygghet, värme och mat men också utmaning och äventyr är några delar för att vilja, våga och kunna lära nytt eller utvecklas. De gäller både barn och vuxna. Man måste våga prova nya vägar, lära nytt. Om livet går ut på att enbart förvalta det som vi en gång fått, oavsett kunskap, rikedom eller position. Då blir livet bra trist och grått, men ett visst mått av trygghet. Vi vet hur morgondagen ser ut. Blir tyvärr ingen utveckling så. För att utvecklas, gå vidare  så måste man lära mer, våga prova mer och tro på sig själv

814A74F0-C2FE-4BEB-A81C-A88956275915

 

Trygghet och lugn behövs också för utvecklingen, som stöd och återhämtning.

Både i arbetslivet och i verkliga livet så är det likadant. Att då bo så man får njuta solnedgångens ljus och känna lugnet men ändå energin som finns alldeles framför huset, det är livskvalité det.

”idag är det enda du kan påverka, gårdagen är historia och morgondagen tanke”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 25

Av , , Bli först att kommentera 9

Ja nu börjar det bli hopp om en snöfri sommar. Om logik finns så borde väl elpriserna gå ner när så mycket snö ska fylla vattenmagasinen. Men kraftbolagen har nog flera skäl i bakfickan för att hellre höja litegrann. Nu måste jag skryta litegrann på lilla Åselekraft, vilken fenomenal ledningsägare. Strömavbrotten i Lomsjö är ju superkorta, vi ser servicebilen åka förbi nästan innan strömmen far och de få stoppen blir bara minuter, eller nåntimme. Jag bodde ju 31 år med eon, fd.Graninge som nätleverantör tidigare, då pratar vi dagar som strömavbrotten ofta var, iallafall 15-20 timmar. Då gällde de att ha elverk för vatten och ved för uppvärmning och gasolkök för matlagning ( sedan man av någon konstig anledning tagit bort vedspisen). I Lomsjö känner jag inte samma behov, åsså har jag ju lite speciellt. Ja har vattenbrunnet i källaren på huset, gasolmuurikka på altan, då var det värmen. Men Åselekraft har inte svikit, de är snabba att avhjälpa strömavbrott. Har kört och tittat efter ledningsgatorna, smala som bara den, men dom är duktiga, kraften.

Bor så man ser postlådan, busskuren och byns stora korsning, Forsnäskorset. Bor alltså i ”centrum” men ändå ensligt för vi har inga grannar bortanför utan en ödegård och sen åker och några ödegårdar till före Saxvattensjön. Sen är det i princip folktomt ända till Junsele, vi har många mil att utforska och lära känna. Jag vill ha koll på vägar, skog och djurliv så det blir mycket fritid lagt på det

0EED6B0C-14EB-46BE-A7B0-A582E178746B

Jamen arbete då? Ja i veckan som var upphackad så har jag hållit mig inom länet, fått sova hemma med Lycksele, umeå, Vilhelmina som besöksorter. Regionala utvecklingsfrågor på den politiska agendan och integration i arbetslivet där jag jobbar i ett nationellt projekt. Roligt och stimulerande med varierande arbeten. Nästa vecka blir det jobb på en Fhsk, utbildning. Det här med jobb i Norrlands inland kan vara omständigt men ändå enkelt. Jag har flera gånger erbjudits, ( oftast Sthlm ) ibland sökt jobb på annan ort. Men har valt att stanna kvar och tack vare det fått prova många olika arbeten. Sen är våra kommunikationer så att det är relativt enkelt att göra ett par arbetsdagar i veckan/ månaden på orter långt från bostadsorten. Norrut är det tidseffektivt att köra bil, söder om Sundsvall så vinner flyget. Tyvärr så finns det alldeles för dåliga tågförbindelser, det tar för mycket tid.

7AD671E1-E7E8-4A23-A845-2FC4B75EEA1B

Man uppskattar sitt hem och hembygd så enormt mycket när vardagen är ett flackande runt hela sverige. Här i Lomsjö finns verkligen chansen att få ”ladda batterierna” ett otvunget inkluderande socialt liv där man känner trygghet och omtanke. Fascinerande att när vi har aktiviteter på byn så är alla med och ofta är vi fler som samlas runt maten än det finns skrivna på byn.

“Ödet ger oss släktigar, men våra vänner väljer vi själva.”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 24

Av , , 1 kommentar 15

Valborg då? Jo den härliga dagen, vårens intågande. I Lomsjö med en underbart god middag på bygdegården, med de flesta byborna samlade. Brasan tändes, samtal om allt mellan himmel och jord, många skratt och intressanta, trevliga diskussioner. Som många andra veckor så har jag kört många mil, än med vinterdäck för den frost och is som finns på mornarna. Har varit runt om uppe i norr. Några dagar utbildning, några med annat informativt arbete. Hedrat 1maj med ett demonstrationståg, hade tänkt två. Men där blev jag så besviken. De tre som gick i täten marscherade raskt på. Inte en tanke eller blick bakåt. Det finns många i arbetarrörelsen som inte kan eller orkar gå så fort. Jag tycker det är viktigt att alla får vara med, bidra på sitt sätt och känna gemenskapen i en folkrörelse. Det blev så tydligt när dessa landstingspolitiker valde en egen takt, inte folkets takt. Vid det efterföljande fikat och talen som ska ge oss hopp och styrka, framtidstro Så är det likadant.samma gruppering sitter för sej och pratar internt och ser inte och pratar inte med ”vanligt folk” . Att vara förtroendevald betyder att man fått ett förtroende att förvalta. När detta glöms bort och politiker tycker sig vara förmer då kommer missnöjet, man känner ingen samhörighet. Annars så tycker jag om 1a Maj som högtidsdag. Jag är stolt över den kamp som många, före mej har varit med om för att ta bort orättvisa, bekämpa klassamhället och ge alla människor lika värde. Inte klart än, men på god väg

0563DF6D-F611-4516-BED4-7B61AD9424B1

 

”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter

arbeta på sämre villkor eller lägre lön än det vi nu lovat varandra”

Det fackliga löftet som gett oss möjlighet att skapa ett jämlikt, solidariskt och tryggt samhälle. Med de samarbetskoalitioner som nu finns inom politiken är det tufft att försvara värnen.

De mest utsatta grupperna kommer att först få känna av den iskalla marknadsekonomiska kylan. Sjuka, arbetslösa, äldre och barn är de som först drabbas av bristen på genomförande av reformpolitik för alla. I glesbygden, som den jag bor i så kommer nedskärningar, nedläggningar och personalminskningar att bli vardagsmat. Det kommer att öka urbaniseringen, utslagningen av företag i glesbygd och skapa en misstro på politikens kraft att göra bra saker. Varenda dag, i arbete, hemma på byn, i lilla Åsele så kommer frågorna och diskussionerna om framtiden med ett otydligt politiskt styre. Decemberöverenskommelse, lösningar som ingen part, och definitivt inte folket är nöjda med. Ja så går det när arbetarrörelsen tar kapitalet i knäet och ska hålla de bortskämda egenkära nöjda. Svårt att bygga förtroende för en arbetarpolitik.

” Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen”

 

1 kommentar

Ett år går fort 23

Av , , Bli först att kommentera 5

Deklarationsdags, vilken tur att vi har deklarationsproffs även i vår lilla kommun. Sålt hus, gård och en massa maskiner 2017. Letat fram dokument över allt som man förbättrat och ändrat på gården och huset. Tur att man ”tokspara gammpappera”. 31 års historia, inte så länge men minnet sviker fort, dokument och sedan datafiler, bilder och kvitton de var mycket att gå igenom. Proffs som hjälper en rätt bland bilagor och ”pling” så är allt skickat och klart.

Inget ont som inte har gott med sej säger dom. Har bestämt mej att inte spara på varken grejer eller papper som inte behövs. Vi minimerade saker att ta med oss när flytten gick till Lomsjö. Nu har jag gått igenom allt i pappersväg som var kvar och sparar bara vad lagen föreskriver, går det så lagrar jag i datorn. Lotta och jag har oxå ”plastbantat” hemmet. Trä, glas och metall gäller i köksregionen och inget onödigt. Om var och en ”drar sitt strå till stacken” så hjälps vi åt att göra världen till en bättre plats. Va blev gjort i veckan då?

Lite politik, en massa jobb- utbildat i några dagar , förberedelser och skicka material för nästa veckas högtid. Arbetarrörelsens dag

A383D2BD-96C0-4C08-8B40-80B611340582

 

Första våren i Lomsjö, spännande att se naturen ta sats för en kort, intensiv tillväxtperiod. Om man ändå kunde göra så själv, lagra energi på hösten och vila och vänta hela svartvintern och sen få explodera i kraft och energi på våren för att blomma ut för fullt under sommaren. Nej vi håller en lugn lunk hela hösten, vintern och våren för att vila och återhämta på sommaren. Jag var nog Björn i något tidigare liv, dom har förstått årscykeln. Det är ju nya marker i närområdet, jag vill ju ha lite koll på vad som händer. Blir många timmar ”Björnragg” nu på våren. Lotta är inte lika förtjust i dom körningarna och promenaderna. Men hon måste följa med, man behöver lockbete. Med Lotta i sällskap så dyker det nästan alltid upp vilda djur, hon har tur hon säger jag.

” även ett litet spår är ett steg i rätt riktning”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 22

Av , , Bli först att kommentera 12

Efter en helg i Göteborg med studier så är det skönt med ”norrlandsluft” igen. Med Lomsjön framför huset så är det sällan vindstilla, det kan blåsa på riktigt ordentligt. Bergvärmen drar ner tempen inne när solen lyser. När det är kring nollan kan de därför kännas ruggigt inne, speciellt när det blåser. Funderar på att sätta in en vedkamin för att höja mysfaktorn och sen blir det mer luftväxling oxå. Tro nu inte att ja är missnöjd m bergvärmen, tvärtom så är det de bästa man kan ha. Underhållsfritt, sotningsfritt och behöver inte fylla på nånting. En riktigt bra driftsekonomi är ett stort plus. Finns även en pelletsanläggning i huset men den har jag inte ens proveldat. I garaget däremot sitter det en elpanna och luftvärmefläkt. Det står visserligen en vedpanna där oxå men den är inte inkopplad på golvvärmen än. Med närmsta sjö på nästan 600 ha drygt 100 meter från huset så blir det en hel del utevistelse på fritiden. Blev vald som ordförande i fiskevårdsområdet så nu ska jag gå fisketillsynskurs tillsammans med en till här på byn. Då får vi förena nytta m nöje och hålla koll på fiskeverksamheten i sjöar och vattendrag när man är ute, Lotta säljer fiskekort så redan där har vi lite koll. Vi vill ju ha hit fiskare men dom måste ju följa reglerna som fvo satt upp. Och allt smakar ju så bra ute över elden.

3B5E6715-8E37-492A-9AA0-8998E185DE77

Om man vill laga något annat , (inomhus) så tipsar jag om renskav på Peters vis. Man börj me svampen, kolla va man ha och ta en halvliter svamp. Smörstek och slå bort överskottsvätska. Sen smörstek man skaven, krydd på m vitpeppar, chili, rökt paprika och örtsalt. Sen på vä 1/2 liter grädde m lite fin soya i. När det börj på kok ihop så slå man på en dutt liquid smoke.

Funka bra tillsammans m ungstekt pären, sötpären eller pasta. Snabbt, gott å enkelt efter en utedag när förråden behöver fyllas på inför nya arbetsdagar.

 

”Livet är det som händer medans du gör planer för framtiden.”

 

Bli först att kommentera

Ett år går fort 21

Av , , Bli först att kommentera 16

Årsmötenas tid, än hit än dit. Att prata om ett stundande val är obligatoriskt. Ibland ordförande, ibland valberedning, förtroendevald i olika organisationer är ett stort och ärofyllt uppdrag. Det finaste man kan få. Då är det värre med dom som vill ha uppdrag för egen räkning (eller förtjänst.) Dom som lider av avundsjuka och har för mycket disponibel tid är en farlig kombination för organisationerna. Förtroendeuppdrag ska man få för att man delar organisationens värderingar och kan bära organisationens tanke framåt. När jaget sätts före laget då bleknar organisationens värderingar. Ser alldeles för många sådana i årsmötestider.  Att man sedan inte vågar träda fram utan använder olika ” bulvaner” är fegt, men alldeles för vanligt

C2D12FC4-9CD3-4912-974B-D29DD403A9FB

 

Än räcker skoterföret. Vägarna börjar visa sitt rätta jag, vintern har tagit hårt.

Spruckna kanter, väggupp och allehanda hinder. Spännande att åka på småvägar. Plogkanter högre än bilen. Gupp stora så man kan fastna. Ingen dag den andra lik. Förhandlingar om stort och smått. Också en massa valsnack, hur kan så många tro att nånting blir bättre av att visa / rösta i missnöje? När nånting är fel måste vi lyfta det till dom beslutande…….. och komma ihåg att droppen urholkar stenen. Om och om igen, utan att mattas.

”Moral är det du gör när ingen ser dig”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 20

Av , , Bli först att kommentera 10

Valberedningsarbete, jag finns i några valberedningar. Denna otroligt viktiga roll för att organisationer ska fungera. viktigt att ta rollen på allvar. Det är en grannlaga uppgift att sätta samman ett förslag på individer som kompletterar varandra, kan samverka och samtidigt är de individer organisationen behöver för sin utveckling. Det Finns stadgar, arbetsordningar, värderingar att ha med sig och följa, men erfarenheter och sakkunskap är tunga bitar att ta hänsyn till.

valberedningen ska inte kunna påverkas av andra i rörelsen, utan måste själva grundligt kontrollera lämplighet på de som nominerats. Jag har sett alldeles för många valberedare som inte förstått eller tagit uppgiften på allvar och då blir det därefter

2F40928A-D036-4890-B31D-F0875A11FC36

 

Situationsanpassat ledarskap, långt namn på en del av en utbildning som jag kör denna vårvintervecka. Många är chefer men är inte dom ledare organisationerna behöver, då utbildar vi. Tydlighet, kunskap och vilja att förändra och förbättra är ingredienser som kokas ihop. Lagar, avtal och andra regler ja det är mycket som ska vara ”uptodate” för att minimera felen och skapa trygghetskänslan. Men viktigast av allt är respekt. Alla är vi olika, har olika erfarenheter, olika kunskap och olika personligheter. Det måste vi acceptera, vi kan inte förändra allt och alla

29588A2F-96EF-4305-8252-C3F366DF1EDF

 

Vintern håller greppet, snö i massor. Blir nog kvar till midsommar enligt vissa. Kan gå fort när det sätter igång att töa, finns ju ingen skare utan kallsnön rakt igenom och då brukar det gå fort. Hoppas bara att marken är mjuk så smältvattnet försvinner ner i backen.

”En god lärare är bättre än en hel hylla fylld med böcker”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 19

Av , , Bli först att kommentera 12

Vanligtvis lägger majoriteten fram en budget, baserad på den politik man vill bedriva. Nyordning i politiken. Budgetarbetet i seminarieform vill man (åp) ha med alla partier i. Man har ingen egen politik utan vill ha ”tips” från övriga. Och jag är Utestängd från budgetarbetet, dit har ordföranden skickat andra att delta. Svårt att debattera och göra bra politiskt arbete när man hindras att få insyn och möjlighet att påverka av de inom egna led.

2F96146F-9659-4126-9575-06C9C3FC92E7

 

Har försökt få igång valrörelse med utåtriktade aktiviteter även i Åsele, men…… Får jobba vidare med att få våra LOmedlemmar i norra Sverige att uppmärksamma och bli aktiva i det val som kommer till hösten. Träffar på många engagerade människor från norr till söder. ( jag jobbar främst i norr, Gävle och norrut). Träffar också många tvivlare, många som är besvikna på politiken. Många samtal där man inte ser helheten. Att bara prata invandringspolitik, arbetsmarknad, arbetstillfällen, infrastruktur, skola eller polisväsendet var för sig funkar inte. Allt sitter ihop, allt behövs för att samhället ska fungera och utvecklas. Vi måste samverka . Att bo i en urbaniseringsbygd är en utmaning. Städerna lockar, utbildningar, jobb, nöjen och de representerar framtidstro. Någonstans där drömmar kan bli verklighet. En by som Lomsjö, där jag bor känner av urbaniseringen tydligt. Finns inte så mycket arbetstillfällen i närområdet. Ungdomarna söker sig till större orter för utbildning och sen arbete. Men i den här byn finns inflyttning, man vill ha livskvalité. Och det finns det hur mycket som helst här.

1A47AE96-1F2F-4372-BD0C-12BF91D915C7

 

Natur och allt som hör den till, fiske, friluftsliv, jakt, stillhet och tystnad om man vill. En stark bygemenskap med ett livfullt föreningsliv, där vi alla passar in på olika sätt. Hjälpsamhet och omtanke när det behövs. Svårighet med vår norrländska glesbygd är ibland att ”folk älskar ihjäl sin hembygd” . Man har kvar sina hus trots att man inte bor där, mer än någon vecka per år. Många skogsfastigheter fungerar som ”bankbok” för ägare som bor lååååångt härifrån och inte behöver dom för sin överlevnad. Om man bor på orten, där man har sin fastighet så skattar man oxå där. Det blir ett bättre skatteunderlag, en möjlighet för glesbygden att klara av kommunal service och den infrastruktur vi så väl behöver även i framtiden.

” Det är aldrig för sent att göra det du skulle ha gjort ”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 18

Av , , Bli först att kommentera 12

Mina yngsta pojkar bor i Lomsjö varannan vecka. Då är det skolbil som gäller. 10 över sju hämtas dom vid busskuren, 40 meter från huset. Jag försöker pussla jobbet så att jag jobbar närmare hemmet dessa veckor. Går väl sådär…. som tur är så har jag en snäll och go sambo, Lotta som finns närvarande när pusselbitarna inte riktigt stämmer. Ibland är dagarna riktigt långa och ibland måste jag sova borta även de veckorna. Att vakna i sin egen säng kan inte övervärderas. Hotellfrukostar och varma handdukar i badrum med golvvärme är inte fy skam men, borta bra men hemma bäst. Har inte ångrat en dag att jag sålde storhuset i Gafsele för ett litet ett i Lomsjö.  Det är hemma nu.

53350BC1-06C5-49B8-9701-B7215B5B8048

 

Mindre utrymmen, mindre att underhålla, mindre att städa. Men vi ryms. Vi har valt att vara utan tv. Ja barnen har uppe hos sej, för tv-spel och tv-tittande. Nyheter och det man behöver veta får vi med bredbandet, in i dator och platta. Istället fyller vi på bokhyllorna, läser, umgås och pratar, spelar spel och gör våra vardagssysslor. Sen är garaget en trevlig plats där man mekar, snickrar och fixar. Ryms mycket där. Fyrhjulingen, nån skoter, Cyklar och allt annat som vi grejar med. Billyften är ju attraktiv och gör mekandet enklare. Ibland kryper tankarna på att köpa jänkare igen nu när man har så bra garage.

7562FA96-222B-4E8F-86F7-DE03F9F9BCD0

 

Tankarna styrs snabbt undan av förnuftet, hur mycket tid finns att använda sig av en sådan. Finns så många andra upplevelser jag njuter av. Att bara kunna gå ut och vara direkt ute i naturen och njuta av dagen. Det har jag ju hemma, direkt bakom huset. Och sjön framför. Det finns otaliga kvadratmil runt Lomsjö att utforska med skotern.

” Vart man än reser är det alltid lika trevligt att komma hem”

Bli först att kommentera

Ett år går fort 17

Av , , Bli först att kommentera 10

Vinterfiske är tålamodsprövande. Mycket snö och rejäla isar som tar kraften ur en när man ska borra några hål. Fisken är slö den här årstiden, nya vatten så man får pröva sig fram. Tur det finns gofika i ryggsäcken. Fläsk, korv, ost att grilla. Jag är bekväm så det får duga med en tetermos och festisar till det. Elden är viktig, mysig och trevlig när man stannat för att fika.vi har ju några vindskydd att söka upp så det blir nya fikaplatser hela tiden.

http://sodralappland.nu/wp-content/uploads/2018/04/rastplatser.och_.utflyktmal.lomsjo.2018.04.20.pdf

F2A27E77-CE52-4E9A-AAA4-FFA28551E07D

 

 

Kulturen lever vidare med den historik som finns nedtecknad för de olika rastplatserna runt byskogen. Jag är ju uppvuxen på ”grannmarken” så historier och umbäranden från forna tider länkas samman via levnadsöden som berättats. Dom hade ett strävsamt, hårt liv bara två, tre generationer före mej. Där överlevnad och mat på bordet inte var självklarheter. Här och nu snurrar elmätarn, ljust, varmt och skönt inne. Kyl och frys fyllda med mat. Varmt och kallt vatten i kranar. Funktionella kläder och skor för olika väder och årstider. Bilens motorvärmare startar jag från frukostbordet. Sen iväg på jobb.

C3B2FCFB-C145-4DFA-BDF2-72006B2E2E3D

 

Ibland 50 mil enkel väg för att jobba ihop slanten som ska betala min bekvämlighet. I en by som Lomsjö finns det en gemenskap och hjälpsamhet kvar från forna tider. Vi har flera föreningar för gemensamma intressen. Bygdegården med bagarstuga, samfälligheten med gemensamma markområden. Fiskevårdsområdet för förvaltandet av fisket inom byns marker, sågföreningen för byasågen och många fler. Årsmöte där vi får beskrivet aktuellt läge och framtidsplaner för de olika föreningarna, val av styrelser som ska verkställa vad årsmötet bestämmer och ekonomi för verksamheterna. Här finns gemenskapen. Några ställer upp i varje förening och hjälps åt för att skapa verksamhet. Och de flesta deltar vid de för byn gemensamma aktiviteterna. Det är trevligt med denna byagemenskap, lite skvaller, lite bekymmer som dryftas och vi hjälps åt där det behövs.

”Det är inte lycka som gör oss tacksamma, utan tacksamhet som gör oss lyckliga”

Bli först att kommentera