Akutvårdsinsatser

I Åsele hade man tidigare, när ambulansen drogs in av landstinget startat förhandlingar för att lösa situationen, ingen ambulans lyckades de tidigare herrarna i KS au förhandla fram och man valde då att gå vidare på nästa alternativ -Akutbil.
rörande eniga var ”herrarna” att det skulle vara ett bra alternativ, man ville säkerställa akutvårdsinsatser på plats snabbt.
Hinder i form av prioriteringsordningar, bilstorlek och utformning på uppdraget – ja här fick jag en soppa i knäet! Att överta en strandad förhandling. inte roligt, inte enkelt men väl möjligt att göra något bra av.
Först en lång process om det var möjligt att återfå en stationering av ambulans i Åsele, landstingets Nej var övertydligt då måste vi vidare på tidigares herrars lösning så att vi säkerställer Åselebornas säkerhet med de förutsättningar som står till buds.

Steg 1 professionell förhandlingsgrupp med tydliga riktlinjer, prio 1 och även 2, så likt en ”riktig” ambulans som möjligt, en bred och framtidssäker lösning Ks AU var enigt ( även oppositionen tyckte vid denna tidpunkt det var bra)

Resultatet är i huvudsak klart men detaljfrågor och vissa samverkansbitar återstår dock ännu – man rapporterar från förhandlingsgruppen om breda samförståndslösningar, här följer ett utkast:

Under landstingets övergripande ansvar och i nära samarbete med Åsele kommun drivs en akutbil. Denna larmas via SOS Alarm vid så kallade prio-1 larm inom kommunen. • Utryckning skall ske inom 5 minuter på prio 1 larm och omfattar nu även prio 2 larm. Akutbilen bemannas av sjuksköterska från landstinget och förare från kommunens räddningstjänst. Personalen skall primärt handlägga patienten på plats och kan, i avvaktan på eventuell ambulanstransport, förkorta transporttiden till sjukhus genom att föra patienten till mötande ambulans alternativt till sjukstugan.
Akutbilen bemannas med sjuksköterska med utbildning inom akutsjukvård. Förarna från räddningstjänsten har inom ramen för befintligt samarbete genomgått grundläggande sjukvårdsutbildning.

Utvidgat samarbete
Kommunen söker samarbete kring den resurs av vidareutbildad sjuksköterska som behövs för så kallade oplanerade hemsjukvårdsbesök (efter hemsjukvårdsväxling) och den lagstadgade sjuksköterskeresurs som behöver vara tillgänglig för de särskilda boendena under jourtid.
Kommunen etablerar 4 så kallade korttidsplatser på stugan
Kommunen och landstinget samarbetar med personalrekryteringen och är båda positivt inställda till flexibla, gemensamma lösningar

Landstinget svarar för fordon, försäkring, service, underhåll och medicinsk utrustning. Fordonet ska vara utrustat med varselljus men utryckningsregistreras ej. Kommunen svarar för garage och har praktiskt ansvar för fordonet.
Dygnet runt svarar landstinget för bemanning med akutsjukvårdsutbildad sjuksköterska och kommunen med förare från räddningstjänsten.
Landstinget och kommunen ansvar för nödvändiga försäkringar för respektive personalkategori. Landstinget ansvarar för eventuellt nödvändig ansvarsförsäkring för skada på tredje man.
IVPA
Kommunen ansvarar för nödvändig personal och fordon för IVPA i Fredrika
Landstinget ansvarar för lärarinsats för nödvändig medicinsk utbildning av berörd personal i räddningstjänsten.

Här förstärker och förbättrar man för Fredrikadelen med IVPA,
man har i Åsele en toppmodern, välutrustad sk akutbil, man söker bredare och mer heltäckande samarbeten – men det finns ingen ambulans i Åsele,
det symbolvärde den har kommer det att ta många år och många insatser innan Akutbilen kommer upp i om det ens går
– men vi har i Åsele en insatsstyrka vid räddningstjänsten som har en mycket bredare och bättre akutsjukvårdskunskap, vi har IVPA i Fredrika och en bil som snabbt kan komma och göra insatser och på plats vårda och ta hand om oss vid akuta behov. – En akutbil utrustad som en ambulans som samverkar med de övriga insatsmöjligheter som landstinget har för Åseleborna.
Vi kommer vid varje möjligt tillfälle att göra det vi kan för att återfå en ambulansstationering i kommunen, men vi vill ha insatser snabbt och tryggt till dess och då har vi denna akutbil.

Nu måste vi dock fokusera på andra möjliga förändringar i vår symboltrygghet, det är närvaron av poliser i södra Lappland, de försvinner i samma takt som myggen om hösten här måste vi reagera innan alla är borta för då är det ett sämre utgångsläge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.