2014

Nu börjar vi jobba med budget 2014 ett grannlaga arbete som kommer att innebära en hel del prioriteringar i Åseles ekonomi. Ingen tycker det är roligt att behöva ta bort eller minska i verksamheterna, vi måste se över alla delar av den kommunala verksamheten och bli kostnadseffektivare och skapa utrymme för utveckling. Medvetenheten om att resurserna är begränsade och att vissa verksamheter måste minska kostnaderna finns i organisationen men ute hos allmänheten finns inte samma medvetenhet. Oavsett Vilka delar av den kommunala servicen som man kan förändra, minska eller ta bort väcker det alltid starka känslor hos framförallt de närmast berörda. Man kan få kommunal service vars som helst, när som helst och i vilken omfattning som helst men till ett pris som man då måste vara villig att betala – vem ska då betala?
Mer och mer av de kostnader som finns i kommunen har lagts över så att kommunen ska betala, hemsjukvården som ex.
Vilken servicegrad vill vi ha, vilken servicegrad har vi möjlighet att finansiera? Hur mycket ska individen själv finansiera? Vars kan och vill man minska kostnaderna för att frigöra den summan man behöver?
Hela tiden måste vi förändra för att klara av det som kommer i framtiden och där behöver vi se långsiktigt på förutsättningarna och med prognoser om framtiden som bygger på kända fakta får vi ta gemensamt grepp och sakligt föra diskussionerna om vad, hur och till vilken kostnad vi ska leverera kommunal service och samtidigt få möjligheter att bedriva ett framtidsinriktat utvecklingsarbete i kommunens alla områden där samverkan kommer att få en allt större roll för hur vi ska klara av att levera service inom en sådan bredd av områden från snöröjning, barnomsorg, gator, vatten, konsumentrådgivning, försörjningsstöd, brandskyddskontroll, miljökontroll, gräsklippning, skidspår, skola, bibliotek, flyktingmottagning och flera hundra andra olika serviceområden.
Allt måste vägas mot det övriga, nyttan, kostnaden och behovet men även i många fall en lagstiftning som dikterar villkor att följa och här kommer alltid någon att känna att prioriteringarna är felaktiga och inte rätt, att behovet är ett annat och att politikerna som ska ta ansvar och prioritera verksamheterna och kostnaderna gör fel och så kan det vara för den personen samtidigt som någon annan tycker det är rätt men en annan prioritering är fel.
Med det sagt att det kan inte bli rätt för alla men för många blir det förhoppningsvis rätt prioriteringar.

3 kommentarer

  1. Linnéa Lindberg

    Du skriver ”Mer och mer av de kostnader som finns i kommunen har lagts över så att kommunen ska betala, hemsjukvården som ex.” Men nu kan ni ju tacka nej till detta. Och slippa denna kostnad tills dess att vi MÅSTE ta över hemsjukvården. Vi behöver inte ta över hemsjukvården nu och därför borde ni tacka nej till detta och spara lite pengar i denna ”tärda” kommun. Logiskt!

  2. Peter

    Låter som en bra och enkel lösning men… Kommunfullmäktige har beslutat att ingå avtalet i samma takt som övriga eftersom det var den ekonomiskt minst kostsamma modellen, verkställs i höst så vi jobbar med den nya organisationsbilden nu.
    Skatteutjämningen har inneburit negativa konsekvenser för småkommunerna de sista åren eftersom uppräkningen inte följer med.
    Den demografi med relativt hög medelålder i kommunen gör att det dör fler än det föds och resulterar i ett negativt födelsenetto och innebär mindre skatteunderlag och intäktsminskning för kommunen.

  3. Sylvia Samuelsson

    Vår kommun noterade ett oväntat plus i kassan utifrån inflyttade pensionärer som betalar en del skatt , Vi borde se inflyttningen av pensionerade som en resurs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.