Demografiska förutsättningar

.
Alla ska ges möjlighet att delta och medverka efter förmåga i vårt samhälle.
Vi har i Åsele flyttat mötestiden för fullmäktige till kl 13.00. Första prövningen gick bra det var i Måndags. De flesta ledamöterna hade hunnit äta och var pigga och aktiva, ingen behövde heller gå hem för att orken tog slut.
Däremot så fanns det några saker som man glömt sen tidigare möten. Att man redan tidigare beslutat om att inrätta ungdomsråd osv.
En trygg och säker miljö är viktigt för alla. Rädslan inför förändring blir större när man haft kända strukturer länge. Om närminnet sviker så kan det bli svårt att fatta beslut på de grunder som gäller idag. Man tror att allt ska vara som det var för länge sedan för att skapa trygghet. I dagens samhälle går förändringarna allt snabbare och det kan vara svårt att acceptera.
Mötestidens förläggning var först och främst för att ge alla möjlighet att delta, småbarnsföräldrar som har behov av barnomsorg. Yngre som befinner sig mitt i det hektiska familjelivet och äldre.

Jag saknar den mix av människor som finns i samhället i denna församling. Detta är naturligtvis ett partiproblem, varför finns det för få kvinnor i beslutande församling, vars har vi representationen från de utlandsfödda som vi har i kommunen?
Alla behöver inte sitta i beslutande församlingar bara de finns med i organisationerna så att åsikter och synpunkter och kunskap från alla olika grupper, åldrar och samhällsrepresentanter finns som underlag för en framtidspolitik.
Med en allt större del äldre så måste vi anpassa och förbättra samhällsservicen till de förutsättningar som kommer med högre medelålder i samhället
Vi måste ta hänsyn till demografin och de effekter den får i samhället, i vår omsorg och naturligtvis även i politiken.
Så här skriver man om :
Symtom på demens
Tidiga tecken på demens kan vara svåra att upptäcka. De kan yttra sig som så att en person blir mer glömsk än tidigare, får problem att koncentrera sig och svårare att ta initiativ till olika saker. Det vanligaste symtomet är att närminnet försämras. En person med demens kan ha svårt att minnas vad han eller hon gjorde för några timmar sedan, ibland minuter tillbaka, men minns händelser längre tillbaka i tiden.
Demens utvecklas oftast långsamt och det kan ta flera år innan symtomen blir tydliga. Ju längre tid sjukdomen pågår, desto svårare får den demente att kommunicera, hitta i sin omgivning och klara praktiska saker i vardagen. Förändringar i humöret förekommer särskilt i senare sjukdomsstadier och yttrar sig som ökad ängslighet, ilska, oro, sömnstörningar och ibland hämningslöshet. Beteendestörningar kan vara svåra att hantera för närstående.

Demens är inget naturligt åldrande. Däremot är demenssjukdomar betydligt vanligare i hög ålder. Efter 65 års ålder fördubblas risken att drabbas ungefär var femte år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.