Hur vill vi ha det ?

Vad menar vi med Moral och Etik
jag skrev om de sju dödssynderna för att få ett inspel till
De sju dygderna, använda som riktmedel i flera tusen år och ofta som grund när vi jobbar med värdegrundsfrågor i organisationer och rörelser.
”Behandla andra så som du själv vill bli behandlad”

Ödmjukhet är en personlig egenskap. En ödmjuk person har en balanserad självuppfattning och är medveten om sina begränsningar.
Respekt för andras egenskaper.
Generositet är en personlig egenskap. Den generöse är frikostig i sitt givande till andra och ger utan förväntan om återgäldelse.
Heder eller ära är ett begrepp kopplat till social status, och handlar om andra människors uppskattning. Ett sätt att bevara ordningen i ett samhälle. Hedern förändras med individens handlingar, handlingar som gynnar gruppen ökar individens heder.
Medmänsklighet, hjälpsamhet är en personlig egenskap. Att känna medkänsla med andra människor, ofta i mindre privilegierade situationer än en själv.
Att se alla individer i ett samhälle.
Måttfullhet Är en personlig egenskap. Måttfullhet handlar om att lägga band på sig själv och att inte alltid ge uttryck för sina lustar. Men även att vara känslig och ödmjuk.
Tålamod är en eftertraktansvärd egenskap. Tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn. En tålmodig person kan hantera stress utan att hänfalla åt okontrollerade känslosvall.
Flit är dygden av hårt arbete och motsatsen till lättja.

Det här låter enkelt och för många självklart, men de fletsta har svaga områden och behöver påminnelse och träning för att skapa ett bättre arbets- och samhällsklimat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>