www.mwillman.se

Vill man så kan man!!!

8 myter om bantning – som du ska sluta tro på direkt

Felaktig bantning leder inte bara till att vi misslyckas med att gå ner i vikt, det är också en stor riskfaktor för ätstörningar
Var kritisk när en diet lovar väldigt snabba resultat


Var kritisk när en diet lovar väldigt snabba resultat. Detta håller ofta i längden.
Sluta banta och börja röra på dig.

 

1. Myt: Att du äter nyttigt är viktigare än att du tränar

FEL

”Vi förleds att tro att det bara handlar om maten. Det gjorde det i högre grad för 30 år sedan, men i dag gör det inte det. Vi måste lyfta bristen på rörelse mer.Vi måste motionera mer. Du får inga muskler av att banta, i värsta fall så får du bara näringsbrist.”

2. Myt: Du går ner i vikt av att hoppa över måltider

FEL

”Att hoppa över lunchen är en klassiker bland bantande kvinnor. Eller så blir det en alldeles för dålig sallad, som inte innehåller några fibrer och väldigt lite proteiner och fett. Man tänker att man har gjort något bra, men det enda som händer är att klockan två, halv tre har man så lågt blodsocker att man är jättesugen eller hungrig. Och så är det någon som har köpt wienerbröd på jobbet – och man faller för frestelsen.”

3. Myt: Hur du äter till frukost, lunch och middag är avgörande

FEL

”Oftast är det inte det som är det största problemet, utan det är småätandet däremellan. Det är där som vi svenskar har det extra besvärligt, eftersom det finns lösgodis på vartenda ställe och vi är ett fikande land. Vi har en kultur som gör att vi frestas hela tiden. Som gör att vi köper storpack med kakor fyllda av dåliga fetter och socker.”

4. Myt: Du ska äta mindre

FEL

”Människan är allätare. Vi är det djur som ska äta mest varierat av alla djurslag. Och om vi ska klara det så måste vi äta ganska mycket. Vi måste äta mycket mer grönsaker, frukt och bär än vad vi gör i dag för att få i oss alla vitaminer, antioxidanter och nyttiga fibrer. Och vi måste äta protein och få i oss de essentiella nyttiga fetterna från frön, fiskar, mandlar och oljor. Men för att det ska bli rätt måste vi också röra oss.”

5. Myt: De nya, moderna pulvren och pillren fungerar

FEL

”I dag sprids allting så snabbt och effektivt på sociala medier. Man kan läsa om nya pulver, piller och metoder hela tiden. Men var väldigt kritisk och använd ditt förnuft, för det är mycket business i det här.”

6. Myt: Du bör väga dig regelbundet för att hålla koll på vikten

FEL

”Nej, strunta i vågen och använd i stället måttband eller kliv upp på en sådan där bioimpedansvåg. Det är mycket viktigare att ha lite koll på VAD det är som väger i kroppen och VAR kilona sitter. Alltså, har jag muskler eller har jag fett? Vi vet ju att det är bukfetman som är den farliga, när allting sitter på mitten. Hellre rund och rörlig än smal och stillasittande.”


7. Myt: Du bör utesluta antingen socker, kolhydrater, mejeriprodukter, gluten eller kött för att gå ner

FEL

”Det vetenskapliga underlaget för sådant är väldigt tunt. Människokroppen behöver näring för att hålla sig frisk och stark. Vi kan inte ta bort alla kolhydrater, alla fetter eller alla proteiner. Det finns livsnödvändiga kolhydrater också. Så ta inte bort något, men gör kloka val.”

 

8. Myt: En ”ätardag” dag i veckan gör viktnedgången enklare och roligare

FEL

”Om man tänker att man får unna sig en dag då man får äta vad som helst har man på samma gång skrivit under på att bra mat är lika med trist mat. Och det är verkligen inte sant! Den hälsosamma maten är hur läcker och god som helst – och kan ätas både till vardags och till fest. Dessutom blir det lätt ett frossande, när man äntligen får äta brieost eller vad det nu kan vara. Njut av maten varje dag i stället.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.