www.mwillman.se

Vill man så kan man!!!

Om ”att träna för att kunna äta” Ledsen…

Om ”att träna för att kunna äta”

Ledsen att slå hål på den ursäktande myten, men behovet av näringsriktig mat är än viktigare för den kropp som kastas mellan extrema byten &

 Att träna för att kunna äta . En målsättning som sätter kroppens energiomsättning i huvudsak och inte nödvändigtvis träningens resultat. Tränar du verkligen enbart för att kunna trycka skitmat? Ja, i så fall är ju saken klar. Förväntar du dig däremot att träningen ska öka ditt välmående och börja leverera betydande resultat? Då behöver du omvärdera ordföljden i ovanstående citat.

 Att äta för att kunna träna .
En kropp som hela tiden förväntas prestera behöver energi för att kunna leverera. Att fylla detta energibehov genom att framförallt äta skitmat vore som att tanka en motor med ett bränsle av fel oktan.

Många befinner sig idag på en makro-nivå i fråga om nutrition och förbiser därmed mikronutrienteras betydande funktion.

Makronutrienter är i dialogen om vår mat de energigivande näringsämnena protein, fett och kolhydrat. Mikronutrienterna utifrån samma resonemang är våra icke energigivande näringsämnen vitamin, mineral inklusive spårämnen. Livsnödvändiga ämnen med en rad olika funktioner som verkar för att vi ska fungera och må bra. Antioxidanter är ingen egen grupp av näringsämnen utan beskriver närmast mikronutrienters mer eller mindre goda förmåga att på cellnivå begränsa oxidation, en skadepåverkan orsakad av fria radikaler. Fria radikaler bildas då kroppen omsätter syre och i samband med träning utgör de en viktig del i det signalsystem som medför anpassning till träningen  dvs. resultat..

Hur hänger då detta ihop?

För inte så länge sedan publicerades en studie som påvisade att antioxidanter kunde hämma våra träningsresultat. Det sambandet relaterade dock till konsumtion av antioxidanter i form av tillskott. Till skillnad från förtäring av vitam/mineral/antioxidanter i piller- eller pulverform, så kan vi inte överkonsumera mikronutrienter genom att äta en naturliga kost. De vitamin och mineral vi förser kroppen med genom maten har ingen negativ hälsoeffekt och de medverkar inte till uteblivna träningsresultat, tvärtom.

Det är ingen skillnad på kalori och kalori men det är skillnad på de näringsämnen som utgör denna energi.

Att äta för att kunna träna och få resultat.

En motionär som genom aktivitet förbrukar stora mängder energi behöver fokusera intaget av råvaror på de med hög energitäthet. Men, det ursäktar inte en huvudsaklig konsumtion av processade livsmedel och tomma kalorier. Tvärtom ställer en hög energi- och syreförbrukning särskilt stora krav på matens näringsriktighet utifrån ett mikronutrientsperspektiv och det finns visst gott om råvaror med hög näringstäthet av god kvalitet.

Ett spektra utav mikronutrienter får vi framförallt i oss genom att äta en varierad och betydande mängd med råvaror så som nötter, frön, knölar, baljväxter, bär, frukt, kött, fågel, grön- och rotsaker.

Kostillskott är precis som namnet antyder ett eventuellt komplement till kosten och är inte ämnat att ersätta brister i varesig matens innehåll eller variation.

Taggar: Kostrådgivare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.