Rabih Ballout (KD)

För ett mänskligare Sverige och ny ansvarsfull opposition i Umeå

Rödgrönas ”manifest” utan politik

 

 

 

 

Migration:

 

Rödgröna har svårt att komma överens om migrationspolitiken och därför lämnat frågan därhän. Eftersom partierna står långt ifrån varandra i dessa frågor så är det intressant att se vilket parti som kommer att behöva ge sig mest. De har i alla fall lyckats enas om att alla kommuner ska vara skyldiga att kunna ta emot flyktigar.

Knäckefrågan har varit amnesti för gömda flyktingar och arbetskraftinvandring.

 

 

Förskola

Rödgrön vill investera i ett kvalitetsprogram och öka läratäthet till nio lärare per 100 elever. kostnaden är EN miljard 2011 och två 2012-2014

 

 

· rödgröna vill ta ett nationellt initiativ för att motverka mobbning och annan kränkande behandling i skolan. Ja men hur?? Varför gjordes inget under alla dessa år (S) styrt landet??

· förbättra modersmålsundervisningen,

· Skriftliga omdömen ska ges från första årskursen så att det är tydligt för elever, förälder och lärare hela tiden vad som krävs för att nå målen. – en glädjande acceptans för regeringens politik, trots ständiga protester tidigare under mandatperioden.

· För att varje elev ska ha möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar och för att främja pedagogisk mångfald ska det vara möjligt att avvika från den nationella timplanen. Kristdemokraterna vill slopa timplanen, eftersom man inte kan ha målstyrning och individualisering samtidigt med innehållsstyrning i skolan

· Betyg ska ges från årskurs sju. accepterar inriktningen på Alliansens politik men går inte lika långt för att särskilja sig på något sätt.

· Gymnasieskolan ska ge alla högskolebehörighet.

· Rödgrön kommer redan 2011 att införa ett Ungdomslyft för att ge unga arbetslösa möjlighet att läsa in gymnasiet med rimliga studievillkor, och vill därefter gå vidare med ett bredare Framtidslyft som ska omfatta fler grupper. Framtidslyftet är opreciserat och därmed saknar innehåll.

Redan 2011 vill rödgröna investera i ett brett Kompetenslyft för förskolans personal och ta ett första steg för mindre barngrupper.Men Kompetenslyft för förskolan har redan alliansregeringen genomfört. Under åren 2009-2011 satsar regeringen totalt 600 miljoner kronor, för att ge förskollärare, barnskötare med flera inom förskolan möjlighet att fortbilda sig. Under tre år kommer cirka 13 500 personer som jobbar i förskolan att få ta del av fortbildningssatsningen.

rödgröna vill också införa en rätt för barn att gå 30 timmar i förskolan – även om de får ett syskon eller blir arbetslös. Kristdemokraterna säger Nej till 30 timmars förskola. 15 timmar per vecka är tillräckligt för staten att reglera och om kommuner vill erbjuda mer så är det upp till dessa kommuner. ( rödgröna med LH i spetsen får gärna införa det i Umeåkommun ).

Rödgrön vill även lagstifta om nattdagis och barnomsorg på obekväm arbetstid, men vi säger nej till obligatorisk barnomsorg genom lag eftersom hälften av kommunerna inrättar nattis på frivillig väg för att möta medborgarnas behov.

· Om det finns utrymme för fler reformer under mandatperioden vill rödgröna också sänka avgifterna i förskolan, genom sänkt maxtaxa, kostnaden är ju 2 miljarder, vi säger nej till det eftersom det gagnar mest de som har det bäst.

 

I morgon kollar jag mer på andra områden som "manifest" för rödgröna tänker gå till val med – och vinna valet- men det är en helt annan sak.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.