Nytt år, nya tider!

 Välkomna till 2013! Det blir spännande att se vad det nya året har att erbjuda.

Hur summerar du ditt 2012? Jag summerar mitt 2012 till ett faktiskt, ganska bra år.

Jag har varit föräldraledig, det har varit mysigt men det har gått undan! Såklart har det varit upp och ner, som livet ju faktiskt är. Jag har drivit upp två kaninkullar, tagit hand om döda ungar men sett dom andra växa upp. 

Min största har börjat förskoleklass och fyllt 6 år, min mellersta kom in i treårstrotsen (hemska tid!) och börjat prata om kompisar. Min yngsta har hunnit fylla ett år.

Ja, massor av annat har ju såklart hänt däremellan, men jag tråkar ju ut alla om jag ska skriva allt. Plus att det lär ta timmar att läsa igenom det. Vi håller det kort.

Nyårslöften är det många som pratar om. Har du gett några löften? Jag har inte lovat mig själv annat än att vi ska försöka göra 2013 till ett bra år. Men man kan inte påverka allt här i livet.

Snart börjar lilleman på dagis. Hemska tanke! Det blir långa dagar. Dom andra har inte gått heltid, men nu får allihopa börja gå heltid, måndag-fredag. Visst har dom stora varit heldagar ibland, men det är ganska lätträknat. Annars har det mest varit 15 timmar/vecka. Nu blir det 8-16 måndag-fredag helt plötsligt. Och jag sätter mig i skolbänken igen! Nu börjar allvaret. 

Det är med skräckblandad förstjusning jag går in i det nya året. Jag har bara några dagar kvar på föräldraledigheten, sedan är det över. Det känns konstigt. Tomt på något sätt. Jag vill inte alls lämna lilleman på förskola. Våra mysiga mornar bara jag och han blir ett minne blott. Och mina stora får jag inte träffa lika mycket heller.

Men samtidigt, vad är alternativet? Leva på en lön är otänkbart, nu är det dags att ta tag i livet på andra sidan mammaledigheten. Så det så.

Nu kör vi!

 

Min nyårsafton då? Jo, den var bra. Eller nja, egentligen inte helt. Jag fick sovmorgon, det var ju mysigt. Men sen – största koset ever! Ungarna bråkade, grinade, bråkade… Mannen skulle plötsligt snart iväg och jobba och skulle äta tidigt middag. Plankstek till på köpet. Lilleman var inte alls nöjd, har börjat rossla igen så han har inhalerat flera gånger idag och några gånger ikväll. 

Pappa ringde, bjöd över mig och barnen på mat. Dom stora gick i förväg. Dom gillar att få gå före och vara ensamma en stund. Tog en halv evighet att få på dom rätt kläder, dom vägrade overall. Tur i oturen det, för Knuttes overall ligger i tvättmaskinen, hände en liten olycka tidigare. Dom sprang över. Lilleman jättetrött, jag gick ut med honom i vagnen en stund. Jo, han somnade. I typ fem minuter, sen smällde nån iväg en raket som såklart väckte honom. BAAAH! Typ.

Kaos hos morfarn, barn som inte lyssnar sådär allmänt retsamma och överenergiska. Men, när maten ställdes på bordet var dom lugnare. Ungarna fick korv med bröd, vi andra vuxnare fick inbakad helstekt oxfilé med potatisgratäng och svampsås. Underbart! Och en god sallad med bla, granatäpple. Måste göras!

Efterrätt blev det också. Och vi ritade och pysslade. Edla pysslade med bokstäver och siffror. Hon gillar siffror bättre, har inte riktigt fått kläm på alla bokstäverna. Men det behöver hon inte ha heller kan jag tycka.

Väl hemma igen fick dom stora gå upp och leka, lilleman fick välling och slocknade. Jag och dom stora såg nya Disneyfilmen Modig och slafsade i oss kladdkaka med grädde och hallon. Sen tog vi från chips och ostkrokar. Det tunga artilleriet alltså! 

Vid niosnåret slocknade Knut, men Edla stannade uppe till närmare halv elva. Är det nyårsafton så är det! Algot vaknade ju såklart efter en stund och har varit jättetrött men inte kommit till ro. Så jag och han satt uppe och såg på ettan, nyår på Skansen. Sen såg vi fyrverkeri genom vardagsrumsfönstret. Inte första parkett, men femjäkla bekvämt med tjocksockar och pyjamas, varmt och lugnt!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.