Stress = Livsfarligt

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag såg en väldigt bra dokumentär om stress och hur den påverkar hjärnan på SVT play men klippet finns tyvär inte kvar annars hade jag länkat den då man fick en väldigt bra inblick i hur hjärnan tar skada av långvarig stress.

Det är så otroligt många som blir sjuka av stress i dagens samhälle och den har gått ner i åldrar att även barn drabbas av sjuklig stress.

Det som gör mig lite arg är att stress inte tas på allvar och är du så utmattad så är det väldigt svårt att få vara sjuk i enbart utmattning oftast vill fk att man ska ha andra diagnoser som ångest, depression osv  för att man ska få en godkänd sjukskrivning.

Sen tar inte så många stress på allvar, eller lyssnar på kroppen när den börjar rasa samman.

 

Dokumentären jag såg där forskning visade hur svår skada hjärnan tar av långvarig stress kan jag som sagt inte lägga upp men nedan är lite symtom som man kan drabbas av.

Långvarig stress kan kopplas till hjärt och kärlsjukdomar.

Det är en ökande risk att drabbas av stroke.

Sömnen påverkas och utebliven sömn är vanligt, sömnen kan inte ersättas och forskning visar på att dödligheten ökar bland dom som sover för lite.

Astma kan utlösas av långvarig stress.

Det finns massa andra symtom som psoriasis, depression, humörssvängningar, bukfetma mm.

 

Vad bör man då göra för att undvika den sjuklig stress ? har ni bra svar på det får ni gärna dela med er av dom.

Jag tror att arbetsplatsen är en stor del av stressen för vuxna man är överarbetad har för mycket att göra och har krav efter jobb som att ta hand om familj, handla, städa, rasta hundar, träna osv, och för dom yngre har nog höga krav på sig själva att passa in, krav på skolan, fritidsaktiviteter, läxor, fixa bra betyg, umgås med vänner osv.

 

Människan behöver nedvarvning och mindre krav på sig och ha den styrkan att kunna säga nej när kroppen och orken säger ifrån, så tänk på dig själv en stund, försök att få hjälp när det känns tungt i kropp och själ och då det inte känns som förut, ibland bör du fokusera på dig, för ingen tackar dig när du inte ork är slut.

 

 

Bli först att kommentera

ISterrorister lever bland oss.

Av , , Bli först att kommentera 0

För några dagar sedan såg jag en dokumentär om IS.

Hur man försökt förinta denna grupp i Syrien för att få bort alla ledare.

Det dom sa i slutet på dokumentären ökade rädslan.

Nu försöker dessa sprida ut sig i världen och lever bland oss och planerar nästa dåd.

 

Hur säkert är Sverige?

Jag tror Sverige jobbar väldigt hårt för att förhindra att dessa får en möjlighet att komma in i vårat land, samt att dom letar terrorister i vårat land som lyckats ta sig in som planerar att utföra terrordåd.

En känsla jag har är att vårt avlånga land har mest koll på vilka som utgör en fara för allmänheten och inte, direkt någon misstänks så blir det grundliga undersökningar.

Men man går aldrig säker.

 

Jag läste även att svenskar som slutit sig till IS vill komma tillbaks till Sverige, dom ångrar det dom gjort och ber om förlåtelse.

Risken är stor om man tar in dessa människor i vårt land att det sker något katastrofalt.

Att man avrättat oskyldiga människor på de mest brutala sätt visar att man inte har någon empati eller medkänsla alls för sina medmänniskor, så kan man tro på att dom ångrar sig?

Har man valt att ansluta sig till IS så har man inga rättigheter längre, man är dömd för livet och en mördare utan empati och Känslor.

 

Nej jag anser att dessa aldrig ska få komma in i vårat land, vad tycker du?

 

 

Bli först att kommentera

Socialen blundar för barn som far illa i familjehem.

Av , , Bli först att kommentera 5

Sverige har lagar på att barn ska ha en trygg uppväxt vare sig man bor i en biologisk familj eller om man bor i ett familjehem.

Socialens krav är att skydda barnen och dom som ska se till att barn inte far illa, men socialen uppfyller inte dom kraven trots att dom vet att barn far illa i hemmet.

 

se

 

När jag bodde i familjehem (fosterhem som det kallades då jag var liten) så hade jag inget skydd, ingen stöttning, ingen som lyssnade och ingen som försökte hjälpa mig.

Jag bad att få ut mina journaler från socialkontoret i Skellefteå för att se vad som hände under min uppväxt vad dom antecknat,vad som gjordes osv.

Jag blev nog mest arg och ledsen när jag läste den.

I familjehemmet utsatt för ett sexuellt brott, soc visste om detta men ingen anmälan gjordes ingen terapi sattes in och händelsen strök dom över .

 

Självklart kontaktade jag soc i Skellefteå nu i vuxen ålder när jag läste om händelsen och såg hur gammal jag var och pga att det var ett allvarligt brott mot barn så ville ha en förklaring varför dom inte gjorde en polisanmälan och en stor ursäkt, deras svar var att inget hänt trots att det står i mina journaler.

Jag var även ofta in till soc pga att jag ville byta familj pga att familjen favoriserade deras egna barn, gav dom allt, försvarade dom när dom tog mina saker, var känslokall och brydde sig inte om mitt mående eller behov.

Kränkningar fick jag också ta emot att jag var tjock, jag bör tänka på vad jag äter, jag ser ut som en hora mm.

Soc tog till skrämseltaktik att flyttar jag hamnar jag längst ner i Sverige, förlorar mina vänner, får inte träffa mina syskon osv så jag vågade inte byta familj för jag var rädd att bli ensam.

I samma veva som jag läste min journal så kom det ut ett repotage jag tror det var på svt där en annan tjej blivit felbehandlad av soc när hon bodde i familjehem som barn i Skellefteå så jag var tydligen inte ensam om detta,

Det finns väldigt många fall där barn placeras i familjehem som inte är bra för barnet/barnen där barnens uppväxt tar en oerhörd stor skada, där barnet skadas och får men för livet trots att soc är medveten om detta.

Ett annat fall jag vet om som hände i mellersta Sverrige så placerades ett barn i ett familjehem där pappan var en stor alkoholmissbrukare, barnet var i en kaotisk miljö med konstant bråk, fick ta emot kränkande kommentarer och blev fruktansvärt dålig behandlad, det tog flera flera månader innan barnet togs därifrån trots att barnet pratade med soc om detta .

 

 

Misär i familjehem sker än idag där barn far illa både psykiskt och fysiskt trots att soc är medveten om det.

 

Varför agerar inte dom? Brist på jourhem/familjehem? Det är ingen bra ursäkt då får man hitta andra lösningar för detta problem fortsätter och sen jag var liten har det gått över 20 år så soc har haft minst 20 år att lösa problemen.

 

 

.

 

 

Bli först att kommentera

Är du en vuxenmobbare?.

Av , , Bli först att kommentera 4

Mobbning bland vuxna människor är otroligt vanligt men även utfrysning.

Det sker på nätet, på jobbet, bland vänner mm.

Jag har aldrig förstått syftet med att trycka ner en annan människa eller frysa ut någon.

Förmodligen så mår utfrysaren/mobbaren så himla dåligt att hen måste få någon annan att må lika dåligt.

 

Utfrysning.

Jag tror det är vanligare än man tror då det är mycket lättare att frysa ut och ignorera en person än att mobba.

Man har hört historier från vänner och bekanta men även läst berättelser från personer jag inte känner hur dom blir utfryst på jobbet, kollegor som viskar tisslar och tasslar bakom ryggen, och sen när chef kontaktas så får offret byta arbetsplats och dom som utsatt offret för detta får inga som helst konsekvenser.

Ett inlägg jag läste så hade en person  kollegor som kontaktade chefen och hittade på saker för att få personen sparkad från jobbet trots att personen gjort ett fantastiskt jobb.

 

Jag har faktiskt upplevt utfrysning när jag jobbade i Skellefteå inom vården så kände jag mig väldigt utfryst av vissa jag jobbade med, dom uteslöt mig i samtal, klagade till chefen att jag gjorde för mycket på jobbet eller för lite, dom sa inte till när dom planerade saker via jobbet och ringde mig när det börjat och undra vart jag var och jag blev inte medbjuden till personalträffar utanför arbetstid, jag fick även höra att  jag blivit tjock på arbetsplatsen trots att jag inte hade gått upp i vikt.

Men jag tror att en stor del av det svenska folket någon gång upplevt utfrysning bland vänner eller jobb.

 

Ryktesspridning

Att sprida runt saker och prata illa om någon står nog högst på listan hos många,  pratkvarnar med struntprat vimlar det om.

Jag har fått höra mycket om både mina grannar, vänners vänner men även om andra hur personerna beter sig, hur äcklig människan är, människan snattar, människan försöker framstå som perfekt men är motsatsen, människan utnyttjar folk för egen vinning, människan har nog stulit från mig, människan är nog otrogen med hennes karl, osv,

Vad får man ut av sånt?

Det jobbigaste är när personer pratar och pratar och man försöker få en syl i vädret för att avbryta och försöka få in lite mer positiv energi i samtalet och försvara den det pratas om, alla har ju brister.

Givetvis kan man behöva prata om det man hört men då bör man ta det med personen det gäller inte med ett helt kvarter,alla sina vänner och utesluta den man pratar om.

Sen ska man alltid göra en egen bedömning av en person hur personen är, låt inte andra göra den bedömningen för den kanske inte är sann.

 

Mobbning på nätet.

Varje dag florerar det mängder av trakasserier,kränkningar och uthängning på nätet men även via telefon .

Det är ju så lätt att sitta bakom en skärm och vara elak.

Att vuxna sitter bakom en skärm och spyr ut sin ilska på oskyldiga människor är fruktansvärt, och dessa vuxna som dessutom har barn.

Vuxna ska vara förebilder för den yngre generationen men i dagens samhälle är det barn som får försöka vara vuxnas förebilder.

Det är så många som pga av mobbningen/uthägning på nätet som valt att ta sitt liv, om man orsakar en människa denna smärta som kan leda till döden då är det dags att ta och börja att granska sig själv och söka hjälp för sitt beteende .

 

Som vuxen människa bör man väl ändå kunna behärska sig och behandla sina medmänniskor med respekt, gillar man inte en människa så behöver man inte göra det men man kan åtminstone visa respekt lite medmänsklighet och bete sig vuxet.

 

 

Om

Bli först att kommentera

Försäkringskassan vet allt om din arbetsförmåga.

Av , , Bli först att kommentera 7

Har du någonsin varit sjukskriven eller försökt bli sjukskriven och blivit nekad sjukpenning?

Jag hamnade i den sitsen dec 2018, jag blev intervjuad av Vk angående detta och inlägget hittar du här https://www.vk.se/2019-01-30/lang-vantan-i-varden-hotar-idas-sjukpeng

Efter att jag varit heltidssjukskriven i 2 hela år pga psykisk ohälsa och i väntan på en svår traumabehandling så skickade fk ut ett papper just innan jul att dom anser att jag är kapabel till att jobba trots att jag blivit sämre och inte fått någon hjälp från vården än.

Världen rasade samman då jag inte är funktionell inom ett arbete.

Dom undrade om jag hade något att säga om varför jag inte ska bli nekad sjukpenning.

Jag grät, fick fruktansvärd ångest, självmordstankarna ökade och tankarna började skena då jag började tänka på att jag kan inte jobba, jag får ingen sjukpenning, vad gör jag ?

Ett långt brev skrev jag såklart om min vardag ,hur den såg ut, vad jag orkade med, alla symtom jag har och mitt måeende och jag skickade in detta.

I denna veva kontaktade jag Vk och jag blev intervjuad av en jättetrevlig förstående person, denna person kontaktade även fk för att få svar varför jag blivit nekad sjukpenning och hur jag kan bli det efter 2 års sjukskrivning men varför har jag inte blivit det tidigare? hur jag kan bli det trots att jag inte fått behandling än,? och hur kan jag bli nekad sjukpenning då jag varit sjukskriven pga samma symtom och problem dom  2 senaste åren och då inte blivit nekad?

Men fk ansåg mig som kapabel till att jobba som alla andra friska personer.

Personen på Vk ringde fk och frågade vilket jobb jag kan ta och ville ha förslag på jobb som jag kunde söka, men dom hade inga förslag för dom visste inte det.

Samma dag som personen på Vk kontaktade fk så godkändes min sjukskrivningen? fick dom sig en tankeställare kanske?.

 

Försäkringskassan skapar en  plågsam stress och ökar den psykiska ohälsan bland dom som redan är sjuka, här skulle det behövas mer välutbildade inom dom sjukskrivningar dom har hand om,men psykisk ohälsa är också väldigt svår att förstå om man inte har levt med det själv därför är det en fördel om man tar sig tid att lyssna och förstå och be om mer info innan man tar till drastiska åtgärder som får en sjuk att må sämre.

Det jag tänker på mycket är att försäkringskassan har egna läkare som bedömer vem som kan jobba och inte, hur kan detta ens vara acceptabelt att sitta och bedöma en person via papper och skapa sig en bild utav personens mående utan att ha träffat personen eller ens pratat med personen? .

 

Sjukskrivningar ökar inom psykisk ohälsa en stor del till att den ökar tror jag ligger i att många sjukskrivningar nekas, personerna som försökt bli sjukskrivna blir sämre och sämre för att dom får inte vara sjuka och sen tillkommer det fler nya som behöver sjukskrivas och då läggs dom på dom tidigare sjuka.

 

Låt folk vara sjuka så får vi en friskare värld i slutändan, hittills har den bara gått utför.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Uppskatta Ordningsvakten.

Av , , Bli först att kommentera 5

Det är väldigt sällan någon skriver eller säger något positivt om ordningsvakter.

Det är väldigt sällan man vet vilken uppoffring dom gör för samhället och sina medmänniskor.

Varför glöms deras insats bort och varför kritiseras dom mer än att få uppskattning och beröm?

 

Ordningsvakten är din trygghet.

Ordningsvakter kämpar dag ut och dag in med att hålla samhället fritt från otrygghet och kriminalitet.

Dom griper personer tills polisen kommer och ta över och personerna dom griper det kan ex vara dom som är påverkade, de som begår stölder, de som är hotfulla mm.

Men dom hjälper även dom i nöd som kan ha tagit en överdos, fått en hjärtinfarkt, tar hand om barn som tappat bort sina föräldrar och mycket mer.

Utan dessa ordningsvakter hade samhället sett helt annorlunda ut inte bara pga kriminalitet men även pga tryggheten.

 

De har ett yrke som gör dom väldigt utsatta inom våld, rädsla och tvång att vittna mot personer dom kan ha en stor rädsla för, speciellt om ordningsvakten har familj och barn så växer rädslan.

Rädsla växer även inom familjen att partnern som jobbar inom detta ska bli utsatt för något, få besök av någon dom gripit/vittnat mot  osv.

Vilket skydd får dessa ordningsvakter och vem tackar dom för deras insats? Nej ingen dom jobbar för ett tryggt samhälle men ingen uppskattar dom för det dom gör.

Dom sliter och kämpar för samhället utan någon tacksamhet och med en lön som inte når upp för vad insatsen är värd.

 

När du ser en ordningsvakt nästa gång tänk på att denna person finns för dig och gör allt i sin makt för att du ska vara trygg och finns där om något skulle hända dig.

Visa din tacksamhet för den insats dom vill göra för dig.

Dom finns för dig vare sig du är tacksam eller ej.

 

Bli först att kommentera

Hur ska vi förhindra barnmisshandel och barnamord/dråp?

Av , , Bli först att kommentera 4

Bakom 4 väggar vet man aldrig vad som sker.

Ett barn i din trappuppgång, din brors barn, ditt barns bästa vän, barnet ditt barn leker med på skolan, barnet du ser leka i lekparken, dessa barn kan vara en av dom som leva i en misär och får leva dag ut och dag in med någon typ av barnmisshandel som ibland resulterar i mord/dråp.

Detta är ett väldigt känsligt ämne att både läsa om och att prata om så att detta knappt diskuteras offentligt.

Mer resurser bör sättas in, detta måste tas mer på allvar och mer kunskap bör spridas så att fler barn kan räddas från denna hemska miljön där misshandel är vardag och som till slut kan leda till mord/dråp.

 

Jag har följt många fall på flaschback, läst förundersökningsprotokoll, läst nyhetsartiklar, lyssnat på förhör och kollat upp förövare mm.

Alla misshandelsfall och barnamord/dråp sätter djupa spår i samhället men med mer kunskap och resurser så kan den minskas avsevärt.

Dom senaste fallen jag läst/följt är Fallet: Bobby, Hailey, Yara, Albin sen dom senaste utländska barnamorden jag läst om är Fallet: Jonbenet och Caylee Anthony (dock är dessa inte lösta sist jag följde dom men har man följt dessa fall vet man vem förövaren är men utan bevis går det inte att döma).

Fallet Bobby har jag dock inte läst så mycket om alltså inte så ingående i vad som exakt hände då jag mådde väldigt dåligt av den händelsen och det lilla jag orkade läsa,jag kan inte heller lyssna på podd om detta fall då mitt psyke inte fixar det.
Men hur hittar man dessa monster som utsätter barn för våld och våld som ibland leder till mord/dråp?.
Det är svårt att hitta dom men tecken finns och oftast har någon lagt märke till att allt inte står rätt till.
I dom fall jag följt så är det oftast förskolepersonal, skolpersonal eller bvc som lagt märket till något, i nått fall har barnen berättat det själv för en vän men bett vännen att inte berätta det för någon.
Grannar har också reagerat.
Väldigt ofta görs en socanmälan men som blir liggandes alldeles för länge eller som glöms bort eller inte följs upp.
När en styvföräldrar använder våld mot sina styvbarn, och oftast får den biologiska föräldern ledtrådar där barnet ändrar beteende som rädsla för män, sömnproblem, kissar ner sig, vill inte vara själv med den som utför våldet osv.
Det senaste fallet jag följde där slogs barnet ihjäl av styvföräldern då den biologiska inte var hemma och barnet hade tydliga signaler att allt inte stod rätt till.
Jag reagerade väldigt starkt på detta då dessa signaler var så tydliga, varför man inte reagerade och agerade och lyssnade på barnet det var självklart att man inte borde ha lämnat barnet själv med styvföräldern.
Men okunskap eller blundar man bara för problemet ?
Lyssna på barnen och blunda inte för din magkänsla, får man känslan av att allt inte står rätt till så gör något, det är bättre att göra för mycket än för lite.
Glöm inte att ha koll på små signaler som du inte sett förut, dom signalerna kan handla om liv eller död för ett barn.
Och prata med ditt barn eller barnet du tror kan vara utsatt så barnet litar på dig och kan öppna sig, man ska även inte glömma att lära barn att det är ok att berätta hemligheter, speciellt hemligheter där vuxna är elaka mot barn.
Var uppmärksam med skador.
Ofta uppkommer skador i form av blåmärken, det är dom vanligaste skadorna och oftast är dom dolda med kläder, märker du blåmärken som inte ser ut som lekblåmärken, är täckta eller översminkade så försök få reda på hur dom uppkommit, alla lekande barn får blåmärken men dom från misshandel och lek skiljer sig ofta i form och storlek.
Statistik.
Misshandel som utförs på barn sker till störst del i hemmet
Enligt en studie som gjordes 2018 så har endast 44 procent av barnen berättat det för någon, oftast har barnen berättat det för en vän eller ett syskon.
36 procent hade utsatts av barnmisshandel av någon inom familjen.
9 procent var utsatta för olika typer av våld eller våld vid upprepade tillfällen, dessa barn riskerar att fara särskilt illa
Barnmisshandel innefattar olika typer av våld ex fysiskt våld, psykiskt våld, försummelse, sexuella övergrepp samt upplevt våld mellan vuxna i familjen.
I 3 av 4 fall så sker våld av barnets biologiska föräldrar men i familjer med en styvförälder så är det större risk att barnet utsätts för misshandel.
När det gäller dödligt våld/mord mot barn så har 42% av föräldrarna tagit sitt liv i samband med det dödliga våldet.
2/3 av dom som misshandlar är män och 1/3 är kvinnor.
Det finns hur mycket att skriva om ang  detta men jag får avsluta här.
Bli först att kommentera

Dom oupptäckta talangerna utan arbetslivserfarenhet.

Av , , Bli först att kommentera 4

Ibland funderar jag på varför det är så svårt att upptäcka talanger som kan bidra så mycket till samhället?.

Då menar jag talanger inom musik, yrken mm.

Dom är svåra att hitta men dom finns där ute och dom brinner verkligen för det dom gör.

När dom väl hittas så görs det inget för dom inte har nog med erfarenhet ex studerat ämnet eller jobbat inom det för att dom flesta har det som en hobby.

Våra krav måste ändras och vi måste våga lätta på tyglarna annars kommer samhället att gå med förlust till slut då det är våra talanger som gör samhället för dom söker kunskap och  brinner verkligen för det dom gör.

En som är utbildad är utbildad men kan ha noll talang och knapert intresse för det personen sysslar med ,en person som inte har utbildning men en stark hobby för det personen sysslar med har både kunskap och intresse för det den gör .

Jag börjar tänka på mig själv, jag är utbildad kock dock har jag aldrig jobbat inom det men har en stor hobby för mat och bakning.

Jag får mycket kommentarer att det jag gör är ruskigt gott, att det smakar bättre än resturangmat och det jag bakas smakar bättre än det som bakas i cafe.

Jag hade väldigt bra betyg inom kök/storkök/bageri/hygien/resturang och jag är en talang inom detta och har blivit tillsagd att jag måste börja jobba med detta, men jag kommer inte kunna få ett jobb inom detta då det ställs höga krav att man ska ha 1-3 års arbetslivserfarenhet inom yrket.

Varför? jag är begåvad och en stor talang i det jag gör och kommer garanterat ändra maten till det bättre, men icket den chansen att få ett sånt jobb är väldigt liten.

 

Nej vi måste sluta ha så höga krav och vara öppna och se vilka som kan sin sak vare sig man är en hobbytalang eller har utbildning.

 

Nedan är ett klipp på en som sysslar med att göra egen musik, personen gör även egna bilder till hemsidor och är väldigt begåvad och har studerat inom detta ämne men har ingen arbetslivserfarenhet och är en väldigt duktig oupptäckt talang som bor här uppe i Västerbotten.

 

https://www.youtube.com/watch?v=yexqzEV8uQQ&t=223s&fbclid

 

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Du har en psykopat i din närhet.

Av , , Bli först att kommentera 4

Enligt statistik .

 • Är 2-4% av 100 anställda psykopater.
 • 10% av högt uppsatta chefer är psykopater.
 • Minst 2 medarbetare på en arbetsplats med 50 anställda är psykopater.
 • Och enligt statistik har du minst 1 psykopat i din omgivning, som du känner, står nära eller är bekant med.

Detta är en läskig statistik, alla har vi stött på en psykopat och det är väldigt väldigt svårt att lista ut vem som är psykopat och inte.

Dom är duktiga på att dölja sitt rätta jag.

Har du hört om Ted Bundy?

En person som var toppstudent, blev framgångsrik inom jobbet, var väldigt charmig och såg bra ut och engagerade sig som volontär för självmordsbenägna  mm, men i själva verket var Ted en av Usas värsta seriemördare och har mördat över 30 personer, hur kunde man inte upptäcka att han var en psykopat?.

 

Ett intresse jag har att se/höra/läsa om brott,

vem begår dom? varför begås brotten? hur tänker gärningsmannen? hur fungerar dom? osv.

Jag lyssnar ofta på poddar och just nu är det rättegångspodden som gäller där jag kan följa rättegångar och förhör med gärningsmän

annars läser jag gärna tidningar som brott och straff, ser väldigt mycket på ID och på youtubeklipp där gärningsmän förhörs för jag vill finna psykopaterna och se hur dom fungerar jämfört med icke psykopater.

.

Orsakerna till en psykopats beteenden är en  kombination av arv och miljö, där bristande omsorg i barndomen anses vara den vanligaste orsaken till att man blir psykopat..

Men hur märker man att man lever med en psykopat eller upptäcker att en vän, en arbetskamrat eller en granne är det?.

Det kommer du sannolikt inte kunna göra du blir nog söndermanipulerad innan du ens kunnat börja tänka tanken på att personen är det.

 

En psykopats egenskaper är . 

1. Lögnare - Ljuger konstant för att manipulerar och uttnyttja dom omkring sig för att vinna på det själv..

Ibland kan personen ljuga för att orsaka skada

2. Oansvarig- Har inga känslomässiga band till någon eller något, dom känner att dom inte har ansvar för att utföra saker på ex sitt jobb eller hemma och kan byta jobb ofta eller flytta runt utan att visa att dom bryr sig.

3. Charm- Dom lockar till sig det dom vill ha med falsk charm.

Dom är väldigt duktiga på att vara sociala, prata, ta för sig och är väldigt målinriktad.

Dom litar bara på sig själva men lurar dig att lita på dom med sin charm och ser till att du kan lite på dom och berätta allt för dom och pga detta blir du mer sårbar.

4. Förflutna- Psykopater spelar att dom har ett bra och lyckligt förflutet och pratar aldrig om sin trasiga uppväxt, men lyckas du luska fram hur psykopatens barndom var så lär du hitta ett och annat traumatiskt.

5. Manipulerar- Psykopaten manipulerar för att vinna på det själv och för att nå sina mål, oftast söker dom sig till de som är undergivna.

Dom vill gärna leva på andra och att andra ska tjäna psykopaten.

Psykopaten ser inte en människa som en levande varelse utan psykopaten ser människan  som ett objekt

6. Empati- Psykopater ör oförmögna att känna känslor som glädje,sorg, ångest osv och kan därför inte sätta sig in i andras liv hur dom känner mår osv och tycker därför aldrig synd om andra..

Psykopater är oförmögna att känna känslor såsom sorg, ångest och liknande.

Dom känner heller aldrig skam skuld eller ansvarig tex för något dom orsakat.

7. Förnekelse- Psykopater kan inte inse eller erkänna att de har ett problem eller att de orsakat problem och detta gör att det knappt går att behandla psykopater.

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Man kan inte vara sjuk i psykisk ohälsa…

Av , , Bli först att kommentera 6

Sedan 2008 har sjukskrivningar ökat med ca 370% pga psykisk ohälsa och allt fler yngre blir sjuka.

Många lever med psykisk ohälsa,allt fler blir sjuka i det men det är en stor del som kritiserar psykisk ohälsa, ser ner på psykisk ohälsa och anser att det är inget som hindrar en från att jobba.

 • Har du någon gång levt med psykisk ohälsa ? har du det så förstår du lidandet.
 • Har du aldrig levt med psykisk ohälsa? då är du lyckligt lottad, att leva med psykisk ohälsa är ett stort lidande där du lever i en helt annan dimension.

Jag ska vara ärlig.

För ca 10 år sedan så förstod jag inte hur man kunde vara sjukskriven på grund av depression, ångest, PTSD osv och att gå hemma i flera flera år.

Jag kunde inte förstå varför man aldrig orkat arbetat under hela sjukskrivningar som varat i flera flera år.

Personerna som var sjuka tyckte jag var lite lata och kunde rycka upp sig lite och kanske offra 1 dag i veckan till att i alla fall arbeta någon timme eller göra någon nytta som praktik.

Jag kritiserade hur sjukrivna levde sin vardag reste, festade, shoppade, umgicks med vänner, tränade osv.

Detta var tills jag själv blev sjuk då ändrade jag min syn på psykisk ohälsa och jag skäms så för att jag kritiserat sjukskrivna.

Men att prata om psykisk ohälsa för 10 år sedan existerade inte, det spreds knappt info i media och man pratade aldrig med vänner om det.

Idag lever vi i ett samhälle där vi är väldigt öppna om psykisk ohälsa, där vi delar med oss bra dagar, dåliga dagar, symtom vi har, tips på hjälp, vi stöttar och hjälper varandra, vi berättar om våra trauman som orsakar den psykiska ohälsan, men detta existerade knappt för 10 år sedan .

Jag tycker det är så fantastiskt att vi börjar skapa en värld där vi medmänniskor finns för varandra och att man kan visa när man  inte mår bra och slippa att vara rädd för att någon ska se ner på en, istället får människor hjälp och stöttning..

 

Det är svårt att beskriva hur man känner sig, hur man mår, hur man fungerar när man lever med psykisk ohälsa, har man aldrig upplevt det kommer man aldrig att förstå.

Jag försöker göra några liknelser gällande ångest och depression nedan.

 

 • Har du någon gång haft det hemska  illamående just innan du ska kräkas när du har magsjuka?

Tänk att ha så varje dag, och kräkas kan man göra.

 • Har du någon gång simmat under vattnet och måste snabbt upp till ytan för att få luft?

Man kan ha såna kvävningskänslor varje dag.

 • Har du någon gång haft hjärtklappning som känns väldigt hårt bröstet, kanske när du springer allt vad du kan för att inte missa bussen?

Hjärtklappning är väldigt vanligt, varje dag eller flera ggr per dag, även vid vila.

 • Har du någon gång fått blodsockerfall?

Yrsel är vanligt och kan vara så stark så det känns som blodsockerfall det kan vara en hel dag/var eviga dag.

 • Har du någon gång fått yrsel ?

Tänk att världen snurrar så dag ut och dag in dag efter dag.

 • Har du någon gång varit riktigt orolig ex då en olycka skett där en anhörig är med,ditt barn är väldigt sjuk, ditt djur är väldigt sjuk? eller att du blir utsatt för brott ex rånad förföljd?

Den känslan av extrem oro bär man på i princip dygnet runt.

 • Har du någon gång haft svårt att somna?

Tänk att ha så i flera månader eller inte somna alls.

 • Har du någon gång varit så trött att du skulle kunna somna sittandes?

Det är vanligt att man lever med den tröttheten dygnet runt men man kan ändå inte somna eller sova bort den, man är lika trött när man vaknar.

 • Har du någon gång gillat att göra det du älskar.

Ibland kan man sluta älska det man älskade att göra.

Man kan även påbörja projektet men det tar flera dagar att avsluta det pga orken.

Med dessa diagnoser orkar man inte göra det man älskar fast man vill göra det.

 

 • Har du någon gång sprungit som en tok för du är stressad där du måste hinna med något innan jobbet börjar,  eller då du ska hämta barnen, eller få middagen klar en viss tid och du är jättesen osv.

Tänk att ha den stressen fast du bara sitter i soffan och inget gör, el att du går runt som en stressad höna men inget gör för stressen gör dig okapabel till att göra något då allt i huvudet är ett kaos, det gör en helt utmattad.

 

.Att ha dessa problem varje dag gör en väldigt sjuk, det går inte att jämföra med en som brutit benet, armen.

Att bryta ett ben är mycket enklare för det läker snabbt men det som sitter i huvudet är svårläkt och psykisk ohälsa kan göra stora skador på hjärnan speciellt stress den är rent livsfarlig i det långa loppet.

 

Beskrivningen ovan är min egna beskrivningar och bara några symtom och  hur jag känner mig, alla är olika och alla har olika symtom och olika mycket beroende på hur dålig man är och vilka diagnoser man har .

 

En sista mening innan vi avslutar detta inlägg.

Kritisera aldrig en som lever med psykisk ohälsa stötta, hjälp och försök förstå för dom har det inte lätt och det blir inte lättare för dom när folk vänder dom ryggen eller kritiserar eller förlöjligar deras mående.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Bli först att kommentera