rektortornberg

Tankar från en framtidsverkstad

Det både spirar och rusar

Solen skiner, det spirar av allt möjligt fint i rabatterna och veckorna bara rusar. Även på Artedi både spirar och rusar det. Korridorer, klassrum och skolgård är fyllda av aktiviteter. Elever och lärare engageras ena stunden i Nationella prov, igår och imorgon står engelska på schemat. Nästa stund får de besök av Chewbacca. Det sista behöver kanske förklaras. Det är Åk 9 som höjer förväntningarna inför årets AGW (Artedi Goes wild) ett årligt fantastiskt spektakel för att fira alla prestationer och allt lärande som snart är till ända. Åtminstone på Artediskolan. Årets tema är Artedi goes Hollywood. Därav besök av Star Warskaraktären.

Igår fick de besök av en mer välbekant figur – deras gamla lärare och allas vårt kommunalråd – Madelaine Jakobsson, tog sig tid att lyssna in elevernas tankar och synpunkter på skola och kommun. Till oss personal skickade hon budskapet att det är vi som är experterna på skola och att hon vill att politiken lyssnar in oss för att vi tillsammans ska utveckla vår fina skolverksamhet.

På eftermiddagen berättade lärarna för varandra om  olika smarta sätt på vilka de använder digitala verktyg i undervisningen. Någon har sagt, att ha tillgång till datorer i undervisningen är som att ha en schweizisk armekniv i klassrummet – ena stunden använder man dem som världens största uppslagsverk för att i nästa använda dem som musik- eller filmstudio. Det blev en väldigt inspirerande och lärorik eftermiddag. Vi i Nordmaling är lyckligt lottade som har möjlighet att utrusta varje elev med en egen dator.

Våren innebär också olika, mer och mindre tuffa, utmaningar. Inte minst Valborg är en riskhelg för alkohol och droger. Bland ungdomarna har det också börjat florera e-cigaretter. Detta är för oss något nytt. Många av ungdomarna lever i föreställningen att cigaretterna är något ofarligt. Det är det INTE. I vissa avseenden är de faktiskt farligare än vanliga cigaretter. Eftersom det är 18-årsgräns på dem är det självklart inte OK att de förekommer på skolan och för oss faller behandlingen inom ramen för vår tobakspolicy.  En uppmaning till alla vuxna är att ta reda på mer om detta och absolut inte hjälpa ungdomarna att köpa e-cigaretter.  Sen en tid har vi skapat en samverkansgrupp mellan skola,fritidsgården, polis och socialtjänst där vi jobbar på olika sätt med förebyggande och åtgärdande aktiviteter kring bland annat tobak och alkohol. Ett arbete som jag tror kommer att ge goda resultat på sikt och som ni kommer att få se mera av.

Själv sitter jag just nu med tjänsteplanering inför kommande läsår. Jag är oerhört glad över att vi har en stor kår med engagerade och kompetenta lärare, det gör det hela till en rolig arbetsuppgift. Dessvärre saknar vi, som de flesta andra skolor, behöriga lärare i några ämnen. Tjänster som inom kort kommer att utannonseras. Kanske är det dej vi söker? Håll koll på annonssidorna och hjälp oss genom att sprida annonsen. Kanske känner du just den vassa NO/Ma-lärare vi söker och som vill jobba med våra underbara ungdomar i ett engagerat och härligt lärargäng?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.