rektortornberg

Tankar från en framtidsverkstad

75 år i framtidens och kunskapens tjänst!

I år firar vi. Vår skola fyller 75 år.  75 år i framtidens och kunskapens tjänst. Man kan känna sig ödmjuk inför mindre.

Elevantalet har varierat genom åren, men i runda slängar har någonstans strax under 10 000 ungdomar lagt grunden till sin framtid i våra lokaler.

Mycket har hänt. 1941 var det bara en liten klick av befolkningen som fick eller tog möjligheten att läsa vidare efter de första grundläggande åren. Idag är det både en rättighet och plikt.

Skolans främsta uppgift är att lägga en kunskapsgrund som ska vara till nytta både för individ och samhälle och i det ingår även att få med sig en värdegrund där alla människors lika värde är självklart. Där vi förstår att vi måste ta vara på jordens resurser och där vi värnar om demokrati.
wordleDet är lätt att förstå att Artediskolans 75 år satt många spår. Både i individer och samhälle.Skolan är, vid sidan av familjen, det ställe som formar vår person och vår självbild mest. Jag vill påstå att de flesta svarar namnet på en av sina lärare när de ombeds tänka på en person som betytt mycket för dem. Både på ont och gott. Lärare som oftast stärkt, men ibland också stjälpt självförtroenden. Lärare som oftast inspirerat, men ibland också avskräckt från yrkesval.

Självklart kommer vi att fira. Men inte med fest och stoj. Vi tar istället möjligheten att ge  våra nuvarande elever inspiration,  Att vidga perspektiv och synliggöra de stora möjligheter de har utifrån sin tid på Artediskolan. Först ut är Jessica Nordström. Jessica är en ödmjuk hårdrockstjej från Järnäs som därtill blev nominerad till årets rockröst i somras.

På onsdag sker detta. Nästa månad är det Jonas Fröbergs tur. Vi har en lång och härlig lista på f.d. elever som skulle kunna hjälpa oss i uppdraget att motivera och inspirera våra elever. Är du själv en sån eller har du förslag till oss?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>