rektortornberg

Tankar från en framtidsverkstad

Hjärnsmarta verktyg

hjarnaTror du också att människan föds med en viss intelligens och kapacitet? Att du föddes med X antal hjärnceller och det enda som händer att de minskar med åren. Du är inte ensam om att tro på detta olyckliga missförstånd. Ett missförstånd som hindrat många från både framgång och glädje.

Idag vet vi att hjärnan fortsätter utvecklas hela livet. Att den genererar nya hjärnceller och kopplingar hela tiden. Särskilt när du lär dej något nytt. När du lär dej något nytt kan dina hjärnceller positionera om sig, skapa nya kopplingar. Varje gång du lär dej något omformar och utvecklar sig din hjärna. Varje gång du anstränger, kämpar, lär dej, blir du smartare.

Det kanske mest intressanta är att själva vetskapen om detta har stor betydelse för vår ansträngning att lära oss.  En konsekvens blir att det är helt galet när lärare eller föräldrar berömmer barn och ungdomar genom att tala om hur smarta de är. Dels signalerar vi hur viktigt det är, men vad värre är så lurar vi dem att tro att det går att nå framgång genom att vara smart istället för det de verkligen kan påverka – sitt eget arbete och sin egen ansträngning. Forskning visar att när vi får beröm för att vi anstränger oss så kommer vi att anstränga oss ännu mer nästa gång, men om vi får beröm för att vi är smarta är risken stor att vi nästa gång söker en genväg som att fuska eller göra en enklare uppgift för att inte riskera att misslyckas.

Vi vet också att fysisk aktivitet har stor betydelse för hjärnans utveckling och därmed lärandet. För några veckor sedan köpte vi in s.k. pulsband in till idrotten, eftersom vi vet att just den form av fysisk aktivitet som är pulshöjande har större betydelse än rörelse i största allmänhet.

Allt det här är viktig och vetenskapligt grundad kunskap för oss som jobbar i skolan, och i veckan har vi samtalat om erfarenheter och förhållningssätt som utifrån detta gynnar elevernas lärande och utveckling.

Är du förälder så rekommenderar jag varmt webbsidan growingminds.se med massor av handfasta råd hur du kan hjälpa ditt barn att bygga självkänsla, minska stress och utveckla lärande.

Barnens och ungdomarnas utbildning är näst hemmet och familjen den största framgångsfaktorn för ett bra liv och en bra framtid. Kunskapen o hjärnan ger oss ytterligare verktyg, hjärnsmarta verktyg, som vi i skolan tillsammans hemmen och eleverna själva kan använda för att nå både högre och längre.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>