Resrutt & budget (7 dagar kvar)

På följande vis ser min ursprungliga resplan ut i grova drag. Det kommer garanterat att uppstå ändringar under resans gång. Jag skriver också ut hur mycket pengar jag hoppas klara mig på i respektive land.

Australien

29 april – lämnar Umeå
30 april – anländer till Sydney
1-5 maj – Sydney
6-13 maj – Byron Bay, Surfers Paradise, Brisbane
14-16 maj – Hervey Bay, Fraser Island
16-20 maj – Airlie Beach, Whitsundays
21-25 maj – Cairns, Port Douglas
26 maj – flyg till Bali

Kommentar: Jag har på förhand bokat ett busspass med Greyhound som tar mig upp till Cairns från Sydney. Det kostade 2.000 :- och är inräknat i nedanstående budget. E-visitor-visum är ordnat på förhand, vilket är gratis.

Budget för Australien: 17.000 :-

 

Bali

26 maj – anländer till Denpasar
26 maj-2 juni – Surf Camp
3-10 juni – Gili Islands m.m.
10 juni – flyg till Peking

Kommentar: Surf Camp är bokat, kostade 4.000 :- och ingår i landets budget. Andra veckan på Bali är fortfarande väldigt öppen. Visum på Bali ordnas på plats. För det krävs att man har med sig ett foto och 25 US dollar kontant. När man sedan lämnar Bali ska man betala 150.000 rupier kontant, vilket kan vara bra att veta…

Budget för Bali: 8.000 :-

 

Kina

11 juni – anländer till Peking
11-17 juni – Peking
18-20 juni – Xian
21-25 juni – Shanghai
26-27 juni – Hangzhou
28 juni-3 juli Hong Kong/Macau
3 juli – flyg till Nadi, Fiji

Kommentar: I Kina har jag än så länge bara bokat några nätter i Peking och sista natten i Hong Kong. Helt enkelt för att kunna leva backpackerlivet fullt ut och ta det som det kommer. Visum har jag redan ordnat genom Mittens Rike, vilket kostade runt 1000-lappen (inräknat i budgeten). Man kan få det lite billigare, men rekommenderades av vänner att gå via dem då det skulle vara smidigare. När man ansöker ska man fylla i väldigt mycket papper, vilket man bör vara förberedd på. Man ska även skicka in sitt pass i original med ansökan. För mig tog det en vecka från att jag postade min ansökan tills jag fick tillbaka den.

Budget för Kina: 10.000 :-

 

Fiji

4 juli – anländer till Nadi
5-16 juli – Tropical Awegasm. Ett färdigt paket över 12 dagar innehållande båtbiljetter, boende, mat och aktiviteter. Man besöker fem öar på Fiji. Läs mer här!
17 juli – flyger till Los Angeles

Kommentar: Här är allt förbokat. Transport från flygplats, boende i Nadi första och sista natten och Tropical Awegasm är redan betalt. Har avsatt 2.000 :- till fickpengar, nåt spenderar man alltid pengar på! Nya Zeeland och Söderhavsöarna, där Fiji ingår, kräver inget visum för svenska medborgare, ett 3-månaders turistvisum ges vid gränsen.

Budget för Fiji: 13.000 :-

 

USA

17 juli – anländer till Los Angeles
18 juli-7 augusti – Roadtrip i Kalifornien (med omnejd). Planerade stopp i (bl.a.) LA, San Francisco, Napa, Sacramento, Lake Tahoe, Yosemite, Death Valley, Las Vegas & Grand Canyon.
7 augusti – flyg till Toronto, Kanada.
8-12 augusti – Toronto, Niagara Falls
12 augusti – flyg från Buffalo till Washington
13-15 augusti – Washington
16-25 augusti – New York
25 augusti – flyger till Reykjavik

Kommentar: Jag sitter faktiskt för fullt och planerar USA. Jag har för avsikt att boka det mesta av boendet innan avfärd, samt inrikesflygen. Helt enkelt för att komma undan billigare än om jag ska ta allt eftersom. Blir det ändringar i roadtrip-rutten är det enkelt och inte allt för dyrt att boka om vandrarhemmen. När det gäller visum är Sverige med i Visa Waiver Program, vilket innebär att man som svensk medborgare inte behöver ett visum för att få resa in i USA. Dock måste man ha ett inresetillstånd, kallat ESTA, som man snabbt och smidigt fyller i och skickar in via nätet. ESTA-ansökan kostar 14 dollar.

Budget för USA: 40.000 :-

 

Island

26 augusti – anländer till Reykjavik
26-27 augusti ¬– Reykjavik
28 augusti – hemfärd

Budget för Island: 2.500 :-

Övriga utgifter:
Flygbiljett Jorden runt, från Stockholm: 23.400 :-
Flyg Umeå-Stockholm t.o.r: 800 :-
Gouda ungdomsreseförsäkring: 2.600 :-
Övriga kostnader i samband med bokningen: 1000 :-

Totalt: 118.300 :-

Därmed hoppas jag klara mig på 120.000 :-. Vi får väl se hur det går med det, även om jag förmodligen klarar mig på mindre än vad jag skrivit på vissa ställen. Det känns bra att ha USA sist, där kan man göra av med väldigt mycket pengar…

2 kommentarer

  1. Simon Andreasson

    Det verkar vara en välplanerad resa du ger dig ut på! Hoppas att det blir riktigt bra!
    Det skulle vara intressant att se hur du räknat din budget, vad olika delar kostar, typ boende, rundresor, mat, nöjen osv. Bara så man får en hum om hur du räknat.
    Jag kan tipsa om couchsurfing! Man får möta andra kulturer ”på riktigt”, det ger en inblick i hur lokalbefolkningen lever och tänker, man får tips på vad man ska besöka och man skapar nya kontakter. Dessutom sparar man på boendebudgeten! Det kan vara bra att ha erbjudit andra att bo hos sig innan man ger sig iväg för att ha byggt upp en liten referensbas, men många börjar med att besöka andra på sina resor. Jag bodde ca 35 av mina 82 nätter på jordenruntresan hos couchsurfare. Total kostnad för min resa blev ca 55kkr, så det går att komma ganska billigt undan!
    Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.