Rickard norberg

Möjligheternas vilhelmina del 2 Rätt till stöd?

Fortsätter idag med del 2 av min serie av inlägg där jag försöker analysera det handlingsprogram som socialdemokraterna i Vilhelmina skickade ut för några dagar sedan till alla kommunbor. Jag skriver inlägg om de delar som jag tycker behöver förklaras vidare och förtydligas.

Ur handlingsprogrammet

Stöd till den som behöver. Vi vill ge stöd till elever med särskilda behov.

Först av allt vill jag säga att målet att alla som behöver stöd ska få det är mycket bra och borde vara självklart men det är i bland ett svårt mål att helt och fullt leva upp till. Mycket både i skolans organisation och tillgängliga mänskliga och ekonomiska resurser sätter gränserna. Det kan även ta tid att exakt utreda vilken form av stöd som skolan behöver erbjuda för att eleven ska få de bästa förutsättningarna för att lyckas.

Det som jag undrar över är dock hur detta löfte i Handlingsprogrammet kommer att förändra den verklighet som i dag råder ute på skolorna? Det finns redan ett tydligt lagkrav på att alla elever som har behov av stödinsatser i skolan ska få det. Lagen ger eleven och dess föräldrar den uttryckliga rätten. Hur stödet efter en utredning av elevens stödbehov sedan ska utformas finns dock inte exakt reglerat i lagar eller förordningar.

Om ni som läsare vill fördjupa er ytterligare i vad lagen säger om stöd i skolan går det bra att besöka skolverkets hemsida. www.skolverket.se

Därför känns det här löftet i Handlingsprogramet lite märkligt och behöver förklaras vidare. Menar socialdemokraterna i så fall att resurserna på skolorna ska ökas för särskilt stöd, så att ännu flera och tidigare stödinsatser kan genomföras?

Det skulle i så fall väl behövas. Jag har under ett antal år  bla. jobbat med elever i behov av särskilt stöd och behoven av olika former av stödinsatser är stort och minskar inte. Skolorna och dess personal allt från rektorer, lärare och övrig personal gör ett fantastiskt jobb och försöker hela tiden hitta lösningar som ska hjälpa eleven framåt i sin pedagogiska utveckling.

kontentan av mitt resonemang är därför följande:  Hur kommer detta löfte från socialdemokraterna att förändra verkligheten för elever och personal i skolan?  Rätten till särskilt stöd finns redan reglerat i skollagen.

 

Rickard Norberg Kd

 

2 kommentarer

  1. Ewa Hed

    Snälla Du Rickard. Du vet mycket väl hur vi säger och Du vet vårt program. Du har haft vår dialog och själv stakat vägen. Vi och du har Socialdemokratiska värderingar. Att försöka dölja det, vi delar är inte just i dessa val tider. Tycker att du har det vi har. Kom med oss. S gäller.

    • Rickard (inläggsförfattare)

      Hej eva

      Tack för ditt svar. ja, jag vet hur ni tar fram det handlingsprogram som ligger till grund för den valrörelse ni kommer att bedriva. Processen är likartad i mitt eget parti. Det jag ville få fram med mitt inlägg var hur ni tänk och resonerat kring speciellt särskilt stöd. När det socialdemokratiska värderingar eller inte är frågan i sig intressant. Vad är egentligen socialdemokratiska värderingar idag? Framförallt gäller det s i Vilhelmina. Personligen har jag sedan ganska många år tillbaka gjort mitt personliga ställningstagande när det gäller politisk tillhörighet. Jag kommer att göra allt jag kan, om vi får väljarnas förtroende för att skapa så goda relationer som möjligt mellan de olika politiska partierna i Vilhelmina. Det är ett vallöfte från mig.

      Med vänlig hälsning
      Rickard

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.