Rickard norberg

Vad vill Kd i Vilhelmina? handlingsprogram del 1

Jag kommer nu att göra en paus när det gäller socialdemokraternas handlingsprogram. Återkommer med fler inlägg kring det ämnet senare. Nu kommer jag istället att påbörja en serie inlägg om vårt eget handlingsprogram i Kristdemokraterna i Vilhelmina. Jag kommer att välja ett antal punkter som jag kommer att förklara mer utförligt och  försöka beskriva efter bästa förmåga. Det som ni uppfattar som oklart får ni gärna fråga om. Har ni läst handlingsprogrammet och vill fråga något går det bra att skicka in en fråga. Svarar så snart jag har möjlighet.

Ur handlingsprogrammet

Demokrati

”Kd vill öppna för större insyn i våra kommunala ärendeberedningar med den teknik vi fått genom internet. Protokollskrivningen skall omstruktureras så att alla handlingar rörande ett visst ärende enkelt kan nås med en ”klicksökning”. Kd vill ha öppna KS- sammanträden”.

 

När det gäller frågor kring hur vi kan utöka och underlätta insynen för kommunmedborgarna i den kommunala beslutsprocessen har vi från Kristdemokraterna flera olika förslag. Ett förslag är att med hjälp av ny teknik utveckla både protokoll och ärendeberedningar för att underlätta för kommunmedborgare och andra intresserade. Du ska hemifrån snabbt kunna sätta dig in i ett ärende och hur det handläggs av kommunen. I grund och botten är det en fråga om att fördjupa det demokratiska inflytandet och insynen för medborgaren. Du ska tex kunna gå in och kolla hur ett ärende som berör dig handläggs och av vem. Det har påbörjats ett arbete kring detta i kommunen men det är viktigt att det blir verklighet och framförallt att det är användarvänligt. Viktigt  att det är enkelt för den som vill hitta rätt handlingar. Vi tror också att en fördjupad och förenklad insyn kommer att öka intresset för demokratifrågor och göra betydligt fler intresserade av att engagera sig politiskt.

När det gäller öppna Kommunstyrelse sammanträden tror vi också kan öka intresset för politik. Hur detta ska organiseras kan se olika ut. Det kan tex ske genom inspelning eller rätt att sitta med och lyssna på ett sammanträde. Bägge sätten kan också vara möjliga, dvs både att det spelas in och sänds och möjlighet att lyssna på sammanträdet på plats. Vi tror också att det skulle vara positivt för det politiska klimatet och kanske även för att effektivisera beslutsfattandet.

Sammantaget tror vi att dessa förslag kommer att öka den demokratiska insynen och öppenheten för kommuninvånarna.

 

Rickard Kd

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.