Bättre kassaflöde

Att ha bra kontroll på sitt kassaflöde, är i dagens konkurrens en av de faktorer som oftast avgör om ett företag överlever långsiktigt eller inte. För den som behöver finns därför idag en uppsjö av olika böcker/kurser med en rad olika tips för att förbättra kassaflödet. Men den som inte är intresserad av att själv läsa eller utbilda sig,  kan börja med att titta på titta på dessa förslag;    

  1. Investera överskott av likvida medel i tillgångar som genererar avkastning, se bara till att du snabbt kan omvandla tillbaka investeringarna till likvida medel.
  2. Kom ihåg att det inte bara gäller att skydda kassasaldot genom att betala förpliktelser i tid – se även till att få ut de egna fakturorna så snabbt att dina gäldenärer kan betala dem på förfallodagen.
  3. Konvertera omsättningstillgångar till likvida medel. Varulager ska omvandlas till kundfordringar och kundfordringar till kontanter. Se därför till att ha ett bra system för att få betalt i tid.
  4. Använd lämpliga nyckeltal. Reagera direkt om dagarna börjar gå över tiden och vidta korrigerande åtgärder innan ditt företag hamnar i trubbel.
  5. Ta en titt på de arbetsflöden som är sammankopplade med lager, inköp, fordringar, skulder och se till att processerna är optimerade ur ett kassaflödesperspektiv.
  6. Planera långsiktigt och gör regelbundet prognoser.
  7. Se till att det finns separata processer för hantering av likvida medel, kontoavstämning och andra kontrollförfaranden. Skydda företagets likvida medel, precis som övriga tillgångar, genom strikta interna kontroller.
  8. Ett stort utflöde kan härledas till löneutbetalningar. Tänk flexibelt under toppar och dalar, se om personalstyrkan kan omformas till en mer flexibel lösning, anpassad efter verksamhetens behov.
  9. Satsa på företagets inköp. Köp in rätt  kvantiteter och arbeta systematiskt med leverantörsbasen för att sänka företagets kostnader samt använd de nya tankarna om linjär prestanda prissättning och kategoristyrning. Allt kanske inte heller måste köpas nytt. Att köpa begagnat, hyra eller leasa kan spara in en hel del.
  10. Ökad försäljning = ökat behov av likvida medel. Planering för framtida försäljning bör även inkludera efterföljande planering för kommande likviditetsbehov.
  11. Se över företagets prissättningsstrategi. Kan något justeras?
  12. Planera i god tid före capex-investeringar.
  13. Se till att företagets avtal med kund/leverantör stödjer er cash management strategi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.