Robert Östberg, Umeå studentkår

Bevara studentinflytandet!

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag är det ett år sedan Erland Ringborg kom med sin utredning om ett avskaffande av kårobligatoriet. Jag har tillsammans med SFS ordförande (Sveriges Förenade Studentkårer) Moa Neuman skrivit och skickat in en insändare för ett bevarat studentinflytande. Klipper in den här i bloggen. Trevlig läsning!

Ge studenterna möjlighet att påverka även i framtiden!

Den nuvarande regeringen sa tidigt att de ville avskaffa kårobligatoriet och påstod att det skulle stärka studentinflytandet. Men Umeå Studentkår är oroade över studenternas fortsatta möjlighet till påverkan vid ett eventuellt avskaffande.

2007 tillsattes en utredning för att se över hur obligatoriet kunde avskaffas, och resultatet av den presenterades den 13 februari 2008. Nu, ett år senare vet vi inte mycket mer än att regeringens proposition om frågan troligen läggs fram runt den 10 mars och förmodligen följer huvuddragen i utredningen. I den föreslås att ett statligt bidrag på 310 kr per student och år tilldelas kårerna. För Umeå Studentkår skulle det innebära att det dagliga arbetet med att stärka utbildningens kvalitet genom påverkansarbete riskerar att kraftigt försvagas och det stöd vi ger till hundratals studenter skulle kraftigt begränsas.

Sveriges högskolestudenter ska lära sig att förändra och utveckla. Det förutsätter att studenterna inte bara är lärosätets kunder utan en del av Umeå universitet på samma sätt som lärarna. Därför måste reell högre utbildning innefatta reellt studentinflytande.

För att lyckas med det behövs Umeå Studentkår. Idag är studenterna med och fattar beslut i institutioner, fakulteter och hela lärosäten vilket förbättrar utbildningarna. Det arbetet och därmed studenternas inflytande genomförs och administreras idag av kåren. Fundamentet till denna ordning är obligatoriet som dels utgör en demokratisk struktur då det samlar alla studenter i en organisation och dels utgör grunden för kårernas ekonomi. Det senare genom att kårer har rätt att ta ut en avgift av sina medlemmar.

Studentinflytandet bidrar till bättre utbildningar, det tycker inte bara vi utan också rektorer, högskoleverket och riksrevisionen med flera. Umeå Studentkår tillsätter varje år över ett hundra studentrepresentanter som granskar och utvecklar Umeå universitet i allmänhet och kvaliteten på utbildningen i synnerhet. Kårerna är en del av den högre utbildningen och dess utveckling, något staten borde känna ansvar för så att studenterna fortsatt kan vara en del av lärosätena och utbildningarna.

För Umeå Studentkår utgör medlemsavgifterna en fundamental del av ekonomin. Därför är det av yttersta vikt att kårerna ersätts om obligatoriet avskaffas, och 310 kr per student är ett minimum.

Robert Östberg, ordförande Umeå Studentkår
Moa Neuman, ordförande Sveriges förenade studentkårer

Heder till Cecilia Wikström (fp)

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag skulle vilja ge all heder och tummen upp till riksdagsledamoten Cecilia Wikström (fp). I en intervju i tidningen Studentliv säger hon sig vara beredd att rösta emot ett avskaffande av kårobligatoriet om man inte i propositionen lever upp till det utredningen föreslår, där givetvis finansieringen kommer bli avgörande. Cecilia är en av dom som förstått hur viktigt studentinflytandet är och att det måste få kosta! Utredaren Erland Ringborg föreslog att studentkårerna ska ersättas med 310 kr á helårstudent och att detta skulle finnas med i höstbudgeten, vilket det inte gjorde.

Så övriga riksdagsledamöter, är ni beredda att riskera studentinflytandet eller är ni lika kloka som Cecilia Wikström?

Här kan ni hitta intervjun: http://www.studentliv.se/Sites/Studentliv/templates/NewsPage.aspx?id=7474

Dags att söka Kempe-stipendium!

Av , , Bli först att kommentera 0

Idag börjar vårterminens ansökningsperiod för vår minnes stipendiefond JC Kempe. Umeå Studentkår fick för 40 år sedan en donation ifrån familjen Kempe som vi förvaltar och varje termin delar vi ut mellan 750.000 till 1 miljon kronor, merparten till forskarstuderande i början av deras studier. Jag är ordförande för stiftelsens styrelse där de övriga ledamöterna är erfarna forskare som mycket noggrant bedömer alla ansökningar. Detta är ett av de absolut roligaste uppdrag man har som kårordförande och det känns fantastiskt att Umeå Studentkår kan vara med och bidra så konkret, detta givetvis med stor tacksamhet riktat till familjen Kempe.

Så tveka inte att söka, sista dag är 2 mars.

Måndag på kåren

Av , , Bli först att kommentera 0

På söndag kvällarna har jag en ritual som går ut på att jag går igenom min almanacka för den kommande veckan. Jag gör så mycket noteringar jag bara kan om olika möten jag ska gå på, vad jag bör hinna med osv. Bra idéer jag får brukar jag maila till mig själv, då glömmer man dom inte över natten och det blir en liten överraskning morgonen därpå. Måndagar på kåren är den dag som påminner mest om varandra, det är skönt att ha struktur på hur veckan ska börja.

Så här ser mitt schema ut imorgon:
09.00-10.00 Planeringsmöte med presidiet och utbildningsbevakarna. Vi går igenom vad som är aktuellt. Imorgon ska vi bland annat prata om vårt remissvar till Sigbrit Frankes utredning en hållbar lärarutbildning
10.00-11.00 Svara på mail, skriva på en remiss och en projektplan
11.00-12.00 Då är jag inbjuden att prata om kårobligatoriet av en studentförening
12.00-12.30 Lunch
13.00-15.00 Möte med universitetsstyrelsens Budgetkommité
15.30-16.30 Personalmöte med Umeå Studentkårs personal
16.30-18.00 Läsa handlingar, slutföra remissvar, börja skriva debattartikel och svara undan dagens sista mail

Sen bär det av hemåt, förhoppningsvis snöar det mindre då!

1-års kalas och läsa handlingar

Av , , Bli först att kommentera 0

I går kväll hjälpte jag en god vän och arbetskamrat att flytta, vilket fick utgöra gårdagens träning. Han har hittat en riktigt fin lägenhet på Berghem. Jag förväntar mig en snar inbjudan med lite kortspel och en squashmatch Stefan=)

Idag ska jag verkligen ta helg. Det känns som en lördag från barndomen, mycket snö, en stor frukost och alpina VM på TV. Snart ska jag och min fru Linnéa gå på 1-års kalas, tiden går otroligt fort, jag var bestman till pappan och kommer ihåg att jag fick veta att de skulle bli föräldrar på bröllopet vilket känns som igår. Till kvällen kommer min bror och hans familj på besök och vi ska bjuda på thailändsk middag. Förväntar mig hårda matcher i Trivial Pursuit och Buzz.

Kommer dock inte kunna hålla mig ifrån jobbet helt och hållet. Nu blir det fåtöljen i vardagsrummet med sista läsningen av handlingarna till universitetsstyrelsens budgetkommité, jag har lite av årsredovisningen kvar.

Dags att anmäla sig till kårvalet

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu på torsdag 12 februari är det sista dag att anmäla sin lista till 2009 års kårval. Är ni peppade studenter som vill driva frågor för studenternas bästa, slå då era kloka huvuden ihop och bilda ett kårparti.

Träningen och träningsvärken fortsätter, i brist på tid att gå till IKSU har jag kört old school och gjort armhävningar och situps hemma på sovrumsgolvet. Börjar sakna att hålla på med någon bollsport.

Är det någon som är sugen på att hyra en halltid i veckan och spela fotboll är jag lätt på.

Kunskapsnoden i Stockholm

Av , , Bli först att kommentera 0

Igår var jag på Umeå Universitets arrangeamg Kunskapsnoden på Grand Hôtel i Stockholm. Det är alltid mycket givande att vara ute och träffa personer inom alltifrån näringsliv till politik och få möjlighet att diskutera frågor som rör utbildning. Västerbottensbuffén var precis lika god som alla sagt, men kvällens höjdpunkt var ändå min gamle lärare Martin Hårdstedts föreläsning om Finland och 1809. Martin föreläser med sån otrolig inlevelse att det är omöjligt att inte ryckas med!

Bra beslut och mycket lyckad välkomstmässa

Av , , Bli först att kommentera 0

Varje tisdag är det rektors beslutsmöten. Idag fattades ett mycket bra beslut i en fråga vi kårer arbetat mycket med, en handläggningsordning för studentärenden. Tillsammans med universitetet har vi länge sökt efter en tydlighet och ett samlat dokument som ska underlätta för studenter och anställda hur man ska agera när ett studentärende inträffar, det kan till exempel gälla vid byte av examinator eller vid trakasserier. Det kan många gånger vara svårt att känna till alla regler och till vem man ska vända sig, men från och med nu är det både enklare och tydligare. Nästa steg blir att marknadsföra och göra handläggningsordningen välkänd.

Idag gick Umeå Studentkårs välkomstmässa av stapeln.Det var maxat med besökare hela dagen. Över 50 stycken studentföreningar, sektioner, företag och organisationer visade upp sin verksamhet, Snösvänget spelade och studentradion kompade arrangemanget med grymt bra reaggae! Dom som säger att student och kåraktiva inte gör något borde ha varit i Lindell-hallen idag.

Möte med kommunalråd, välkomstmässa och träningsvärk

Av , , 1 kommentar 0

Idag träffade jag Umeå kommuns moderata kommunalråd Anders Ågren över en kaffe på universitetet. Det var ett bra möte och det är alltid roligt att prata med någon som varit aktiv inom kåren tidigare och har perspektiv på hur saker utvecklats. Jag skulle också vilja tacka Anders för att han utan att tveka ställde upp på att delta i vårt 50- års jubileum.

Imorgon har Umeå Studentkår en av sina välkomstmässor. Över 50 utställare, absoluta merparten peppade studentföreningar som visar upp sin verksamhet är på plats. Jag rekommenderar ett besök i Lindell- hallen!

Ett av mina nyårslöften var att börja träna igen. Lite försenat gjorde jag mitt första pass på IKSU igår, tyckte att jag stretchade ordentligt, men halva kroppen har känts fullständigt stelopererad hela dagen. Men skam den som ger sig, jag återkommer med fler rapporter!

Vill regeringen införa studieavgifter?

Av , , Bli först att kommentera 0

I vår kommer avgifter införas för internationella studenter vid landets universitet och högskolor. Nät detta har införts i andra europeiska länder har det inte dröjt länge innan även utbildningen börjat kosta för det egna landets medborgare. Det ska inte hända här om man frågar svenska politiker, men olyckan verkar ändå inte komma ensam.

I Långtidsutredningen (http://www.regeringen.se/sb/d/7936/a/63386), en utredning genomförd av tjänstemän på finansdepartementet, föreslås inte helt oväntat att det även för svenska studenter ska införas avgifter för att studera.

Detta är fullständigt oacceptabelt! Sverige kommer att riskera att hamna efter som kunskapsnation om det är plånboken och inte kompetensen som avgör vem som får läsa till lärare, tandläkare eller jurist.

Därför blir min fråga till allianspolitiker enkel: Kan ni lova att ni inte inför avgifter även för svenska studenter?