Robert Östberg, Umeå studentkår

Den 10 mars får vi svaret

På regeringens hemsida kan man läsa att propositionen om kårobligatoriets avskaffande kommer presenteras den 10 mars. Så mycket mer än det vet man inte i dagsläget. Det är frustrerande att ett besked inte kommit tidigare och att studentkårerna i landet kommer få extremt kort tid att förbereda sig inför ett avskaffande.

Vi kan ställa upp på ett avskaffande av kårobligatoriet, men vi ställer däremot inte upp på ett avskaffande av studentinflytandet. Regeringen måste därför, utöver de 310 kr per helårsstudent som utredaren föreslår, skjuta till öronmärkta resurser till att studenterna, som det garanteras oss i lag, även i fortsättningen får företräda varandra i alla beslutande och beredande organ på ett lärosäte.

I Umeå Studentkår har vi sedan Erland Ringborgs utredning tillsattes haft en tydlig strategi. Vi har gjort en rad omställningar, tydligare pekat ut vad kårens kärnverksamhet är och utökat vårat samarbete med sektioner och programföreningar. En studentkårs kärverksamhet är utan tvekan ett starkt studentinflytande, utbildningsbevakning, råd och stöd inom det studiesocialaområdet och samverkan med näringslivet för att öka studenternas anställningsbarhet.

Vi ska med trovärdighet företräda våra medlemmar när de har problem i sina utbildningar. Vi ska på den strukturella nivån med ett ihärdigt påverkansarbete arbeta för att bland annat öka kvalitén i utbildningen, se till att relevanta kursutvärderingar genomförs och att den lärarledda tiden ökar. En kår ska dessutom vara en stark opinionsbildande röst för studenterna. Där ska vi ligga på kommunen att bygga billigare bostäder, regeringen att höja studiemedlet och universitetet att ordna fler praktikplatser.

Det är detta en studentkår ska arbeta med. Det är detta vi är bäst på. Min personliga uppfattning är att vi när kårobligatoriet avskaffas inte ska ägna hela våran tid till att springa och kasta rabatthäften efter studenter, det kommer alltid finnas de som kommer göra detta bättre. Vi ska med ett enormt fokus istället se till att vi gör vår kärnverksamhet ännu mer framgångsrik!

En kommentar

  1. Viktoria

    Jag har läst 5,5 år på universitet. Inte en enda gång har jag haft nytta av kåren. Inte direkt i alla fall. Jag upplevde kåren som något som en lite klick ”engagerade” drev och för vem har jag dålig koll på. Det upplevdes inte som att det var för allas skull i alla fall.

    Ingen kårrepresentant frågade någonsin oss ”andra” vad vi tyckte var viktigt. Inte en gång på fem och ett halvt år!

    Visst kan jag tänka mig att kåren där jag läste gjorde gott. Absolut. I bakgrunden. Men INTE till den pengen. För en student är det kåravgiften extremt mycket pengar att lägga på ”medbestämmande”. Att avgiften dessutom är tvingande gjorde (gör) det hela ännu mer surt.

    Så jag välkomnar ett avskaffande av den obligatoriska avgiften! Inte en dag för sent!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>