Borgerlighetens nya ledare?

Av , , Bli först att kommentera 0

Många brukar säga att politik är tråkigt, att man bara kastar paj på varandra hela tiden. Men hela sanningen ligger inte där, eller kanske någon stans mitt emellan. Förtroendet för politiker i samhället bruka minska hos en del grupper och det är en oroväckande tendens i det svenska samhället. Samtidigt som vi i dessa dagar firar 100 år av demokrati i Sverige så ifrågasätts olika politiker på olika nivåer, vissa kanske gör sig rätt för att få kritik. Men samtidigt ska vi veta att politik är en förtroende bransch vilket ställer höga krav på våra folkvalda politiker. Även dessa folkvalda politiker är drar människor som alla, så det är mänskligt att misslyckas eller ha fel i vissa frågor.

Efter den senaste regeringsbildningen så kan man höra folk som är ännu mera kritiska, det är visserligen av olika anledningar, för att man är politisk motståndare eller en besviken väljare av någon anledning. Men det är inte alla politiker som får ett minskat förtroende hos sina väljare, utan för en del har det nu gått bra en tid. Den som jag syftar på är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, vilket man kan se i olika mätningar som presenteras hos riksmedia. Även hos andra borgerliga väljargrupper kan man nu se att förtroendet för Ebba Busch Thor som person får ett ökat förtroende, vilket visar att borgerliga väljas är väldigt rörliga. Inte alls så trogna som man kanske var för en del decennier sedan. Men så ser dagens samhälle inte likadant nu som då. Men det är ett kvitto för att Ebba gör ett mycket gott arbete som vanliga människor gillar, det kräver också att samma goda arbete fortsätter. Inom borgerligheten så börjar hyllningskören att bli allt längre. Inte bara bland kristdemokratiska väljare, även bland liberala eller konservativa väljare lita allt mer på Ebba. Vilket kanske börjar göra henne till borgerlighetens nya ledare då hon som oftast är först påg bollen jämför med alla andra politiker eller partiledare.

 

Det var inte så speciellt länge som man diskuterade ifall Ebba skulle kunna vända på Kristdemokraternas stöd hos väljarna. Men valresultatet visade på en succé och väljare som aldrig hade röstat Kristdemokraterna. Frågade man folk varför dem röstade på just Kristdemokraterna så kunde man få till svar: ”För att dem har en partiledare som är ärlig och som vågar sticka ut hakan och säga sanningen – hon är inte blyg”. Vilket bevisar att astår man rakt upp och visar att man är rakryggad och vågar ta debatten, då faller det i god jord hos dem som gå och rösta på valdagen. Så de är. ad vi ser just nu, hon leder borgerligheten.

Bli först att kommentera

Vad är ett lagom EU?

Av , , Bli först att kommentera 0

I valrörelsen inför EUvalet som det kallas, fast att det ska heta val till EU parlamentet. Så är det ett otroligt viktigt val på många sätt. Bland annat för det är bara lite över 100år sedan som alla i Sverige fick rätten att rösta, men också för att göra det här valet legitimt och att vi faktiskt får till en ändring av ett EU som idag bestämmer ganska mycket, så är din och min röst väldigt viktigt. Annars kommer det vara andra politiker som kommer ta dem politiska beslut som du och jag kanske inte tycker är bra. Så där finns det några anledningar till varför man ska gå och rösta. Samtidigt så finns det dem människor ute i världen som kämpar om rätten till fria val men som inte får det. Då är det särskilt viktigt när vi har den här friheten att vi tar vara på den.

 

Jag förtidsröstade redan i början på maj, så jag tog och gjorde det tidigt. Vilket är bra och viktigt, beroende på om man kanske är bortrest eller jobbar på självaste valdagen. Jag röstade på Kristdemokraterna, vilket i sig inte är en överraskning, men budskapet från partiet var bra och kort och lite provocerande. MAKE EU lagom AGAIN, står det på valaffischer och så vidare och det var just den kampanjen som man pratade som mest om inför och början av EUvalet. Allra mest uppmärksamhet under dem första 3 veckorna. Allt från debattsidor till Marcus svara och förklarar på Nyhetsmorgon. Till lokaltidningar och stora riksmedier skrev och rapporterade om denna kampanj. Men budskapet är också viktigt, för att få att lagomt EU så krävs det att rösta på Kristdemokraterna. För det är viktigt för själva EU att man håller på med rätt saker, för att på sikt kunna ha legitima skäl för att Sverige ska vara medlem i EU fortsättningsvis. Det som skulle vara dåligt för EU på sikt är att flytta mer makt till Bryssel och Strasbourg. För det kommer bara leda till att fler länder vill lämna EU då sina medborgare ser hur deras makt över sina egna liv försvinner. Då är det fel att också göra EU till en federation, för varför ska svenskar som är EU positiva f¨då fortsätta vara det om deras val i livet inte gör någon skillnad?

 

Att då införa den så kallade sociala pelaren i EU är gå den riktningen, visionen och uppsåtet är kanske goda. Men konsekvenserna skulle inte bli lika bra, för öppnar man en dörr. Så vet man inte hur stor konsekvens det leder till och man i framtiden skulle öppna fler dörrar som då bidrar till att ge EU mer makt. Då kommer folk att bli mer negativt inställda till EU och man kommer att då få se fler som vill ha en Swexit, något som Sverige skulle förlora något kopiöst mycket på, då vi är ett litet land som är beroende av att kunna exportera våra varor till andra länder.

 

Så rösta för ett lagomt EU, ett EU som jobbar med sådant som medlemsländerna har svårare att jobba med. Men att ge mer makt till EU som EU egentligen inte ska ha är fel. Så ett lagomt EU är bäst, för dig och mig. Men också för oss alla andra. Så gå och lägg din röst, den är viktig. Gör du inte det, så gör andra det åt dig på ett kanske mycket sämre sätt!

Bli först att kommentera

Rakryggad och orädd – det nya icke PK?

Av , , Bli först att kommentera 2

Igår höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en presskonferens där man aviserade ett nyss beslut om hur man kommer att arbeta i riksdagen och i utskotten. Där man meddelade att man kommer att samtala med allà partier i riksdagen i dem enskilda frågor där det råder samsyn i. För en lekman kan det tyckas fullt rimligt och legitimt. Men också en majoritet av väljarna förväntar sig det av folkvalda politiker.

Varför har vi annars allmänna val i Sverige? Därför är det som många som förfasas över det besked som Ebba Busch Thor lämnade igår. För det råder en slags politisk jantelag, där majoriteten förväntar sig att alla förhåller sig på samma sätt som kollektivet. I ett sista desperat försök att hävda den politiska korrekthet som har blivit navet i politiken. Därför är kritiken från Centerpartiet, Liberalerna och dem övriga partierna bortsett från Moderaterna kritiska mot det nya beskedet. Då dem förväntar sig att Ebba Busch Thor hade förhållit sig på samma sätt som dem övriga partier och deras partiledare.

Men nu råkar dem inte varà bekväma med en politikerkollega som är rakryggad och orädd för att säga det som sägas bör. För om det ändå finns en samsyn mellan Kristdemokraternà och till exempel Vänsterpartiet i en fråga om vårde, blir det sämre då bara för att Vänsterpartiet tycker likadant eller för den delen Sverigedemokraterna? Absolut inte, snarare tvärtom. Politiska förslag blir bättre om fler partier tycker likadant. Är det någon som konsekvent håller samma kurs så är det Kristdemokraterna.

Jan Björklund och Annie Lööf känner inte sig ohotad, dem vet att det nu går bra för Ebba Busch Thor och Kristdemokraternà i olika mätningar. Därför är dem illa tvungen att fortsätta sprida ett falsarium som vars enda effekt är att det förpestar det politiska samtalet. Om nu Jan Björklund och Annie Lööfs logik ska hålla ända in i kaklet, då bör dem dra tillbaka eller avhålla sig från att lägga fram förslag som Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna kan tänka sig rösta för i riksdagen eller i utskotten.

Det är ett konstigt sätt att förhålla sig till sin politik som sina egna väljare har röstat för i riksdagsvalet.

Bli först att kommentera

Nu är det dags för våra äldre – nu måste dem prioriteras!

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverige är ett av världens rikaste länder, det var något som en lärarinna berättade för mig när jag var i början på tonåren. Så där lagom nyfiken och med en lust att förkovra sig i vad som var Sverige och varför det var som det var. Speciellt när man träffade sin mormor eller framför allt farfar och farmor som man spenderade några dagar hos på sommarlovet. Inte för att man var i den krets av besuttna och privilegierade utan att man var i den krets där man hade skapat något med bara händerna. Där det fanns en stolthet att man hade åstadkommit något själv. En tid när man kunde leva och verka ute på den jämtländska landsbygden, Den tid innan man ville få folk att flytta in i storstäderna bland alla andra. Där folk inte trodde på allvar att bacon gjordes på matbutiken.

Men det kollektiviserande som tog vid gjorde oss människor mer lättjefull och alldeles för självsäker. Samhället utvecklades i en rasande fart och industrisamhället utvecklades på något decennium till något som alla jobbade med. Men nu år 2019 så är vi mer eller mindre ett internetsamhälle, där smartphone och platta tv-apparater är en norm i samhället och där vi kommer allt senare in på arbetsmarknaden. Vilket skapar ett stort behov av välfärd för våra äldre, men där jobb inom offentlig sektor ses ned av människor, inte alla men några. Idag lever vi allt längre, samtidigt som våra äldre fortfarande har det tufft ekonomiskt. Fast att det är tack vare dem som vi har det som vi har det idag. Men att dem står kvar utan någon utdelning på deras insats.

Äldreomsorg

Det är som att satsa på en aktie i 40år och som aldrig ger någon aktieutdelning. För allt det kapital som investeras. Därför är det nu verkligen dags att det satsas på dem äldre, på alla grupper av äldre. Eller ska säga ”mindre ung”, för att vara korrekt. För att just denna grupp ska få utdelning på sin investering i Sverige så måste vi nu satsa på kedjan. Där kommuner prioriterar äldreboende platser, mat med kvalité och en ekonomi som dem kan leva på. Men samtidigt inte betala mer i skatt än vad vanliga löntagare betalar in. Tack vare Kristdemokraterna så har vi fått en annat synsätt på våra äldre, där Alliansen med Kristdemokraterna i spetsen var först med att sänka skatten för denna grupp, där dåvarande partiledare Göran Hägglund fick arbeta hårt för våra äldre också skulle få sänkt skatt.

Nu råder dock efter ett decennium samsyn i att pensionärerna ska betala mindre i skatt, men tydligast är Kristdemokraterna att skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärerna ska helt slopas. Men så enkelt är det inte. Men har vi simultankapacitet och visar att man kan göra fler saker samtidigt så kan vi komma långt. Att skapa ett samhälle där vår mormor, morfar, farfar eller farmor kan få tillbaka sin heder och ett tack för allt slit som dem har gjort i så många decennier. Av den anledningen är det oerhört viktigt att våra äldre prioriteras på riktigt och på alla nivåer. Från regering, region till kommun då kommer vi lösa mycket av dagens utmaningar som våra äldre idag befinner sig i.

Bli först att kommentera

Viktigt att Alliansen lever vidare lokalt och regionalt!

Av , , Bli först att kommentera 1

På nationell nivå i Sverige är Alliansen tyvärr död. Men Alliansen lever vidare, dock i en ny tappning. I flertalet regioner och kommuner samarbetar partierna som utgör Alliansen, vilket i många kommuner är oerhört viktigt. För att bryta den socialdemokratiska dominansen så är Alliansen det enda som avgör. Bland annat i Umeå kommun, för att vid nästa val kanske kunna byta styre i kommunen så kommer Alliansen att behöva samla sig och gemensamt komma fram med förslag under den nuvarande mandatperioden för att på allvar kunna ta över styret. Umeå kommun är i behov något nytt, nytt sätt att tänka och med nya prioriteringar. Så att man tillsammans kan förvalta Umeåbornas intresse och skattepengar på bästa sätt.

Där man bland annat väljer att prioritera på ett helt annat sätt. Så att man gemensamt kan arbeta med invånarnas intresse i första rum. Inte för att anklaga det nuvarande styret för att göra det. Men att ibland behöva se saker och ting med helt andra ögon och ur ett helt annat perspektiv kan vara A och O för att det ska kunna bli bra eller bättre. Med tiden när man har haft styret länge så riskerar man att bli så kallad, ”hemmablind” och det då kommer med en massa prestige. Som på många sätt kan göra det politiska klimatet en otjänst. Samtidigt som man sätter politiken i ett predikament som på sikt riskerar att öka politikerföraktet. Självklart ska man ha en livlig politisk debatt. Som i frågan kring LOV (lagen om valfrihet) där debatten även på nationell nivå har varit väldigt hård. Här är Alliansen ett oslagbart samarbetsprojekt för ett bättre Umeå. För att alla fyra borgerliga partierna (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) så tydligt varit positiv till LOV.

Kan man också vara en tydlig opposition som hörs och syns, så tror jag att man har den bästa chansen nu. När man nu kan se att Socialdemokraterna gör ett alltmer sämre val. Dessutom i norrland, som i decennier har varit i mycket stort socialdemokratisk majoritet i många kommuner. Här bryter Alliansen gemensamt ny mark, som man ser alltmer i olika kommuner.

 

Alliansen är i många kommuner det viktigaste projektet som finns!

Bli först att kommentera

Antisemitismen ett problem för hela samhället!

Av , , Bli först att kommentera 0

Den 27 januari 1945, var den dagen som Auschwitz befriades av den sovjetiska armén. Det är den mörka, avskyvärda och fruktansvärda del av det arv som vi än idag har. Speciellt för oss som inte levde under den här tiden, så har vi fått varit med på historielektionerna och tagit del av den här tiden och av flertalet berättelser från överlevande som berättar om hur det var och hur ondska kan visa sig i verkligheten. Så för oss som på diverse streaming-tjänster kan se dokumentärer om andra världskriget och försöken att utrota det judiska folket. Då kan det vara nyttigt att lyssna på personer som faktiskt har varit där, på plats, med andra människor och faktiskt sett dessa avskyvärda brott. Flera av dem fick efter befrielsen möjligheten att komma hit till Sverige. För att sedan försöka påbörja ett nytt liv, en ny vardag. Med nya människor omkring sig.

 

Idag den 27 januari 2019 sådär 74 år senare, så visar sig antisemitismen sitt fula tryne. Något som vi borde ha kunnat få slippa. Flera judiska företrädare kan än idag bevittna om hur dem trakasseras för att dem är just judar. Något som förvånar mig, att man kan hata en annan människa som man inte känner, för att man har en så snedvriden människosyn. Så är det just dem, dem som är imbecill och tror att det här är rätt. Men samtidigt uppvisar en så total brist på kunskap och inser vad det är som dem gör sig skyldig till. Det är nu därför mer akut än på mycket länge att vi verkligen sprider vår kunskap, om vad historian visar från andra världskriget, så att vi tillsammans kan mota bort antisemiterna och se till att judarnas trakasserier upphör. Som egentligen inte skulle ha fått finnas i Sverige. Men som tyvärr gör det. Men nu får det vara nog, det är dags att sprida vår kunskap om hur det har varit och hur det är nu. Tillsammans kan vi få bort antisemitismen i Sverige.

Bli först att kommentera