Rakryggad och orädd – det nya icke PK?

Av , , Bli först att kommentera 2

Igår höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en presskonferens där man aviserade ett nyss beslut om hur man kommer att arbeta i riksdagen och i utskotten. Där man meddelade att man kommer att samtala med allà partier i riksdagen i dem enskilda frågor där det råder samsyn i. För en lekman kan det tyckas fullt rimligt och legitimt. Men också en majoritet av väljarna förväntar sig det av folkvalda politiker.

Varför har vi annars allmänna val i Sverige? Därför är det som många som förfasas över det besked som Ebba Busch Thor lämnade igår. För det råder en slags politisk jantelag, där majoriteten förväntar sig att alla förhåller sig på samma sätt som kollektivet. I ett sista desperat försök att hävda den politiska korrekthet som har blivit navet i politiken. Därför är kritiken från Centerpartiet, Liberalerna och dem övriga partierna bortsett från Moderaterna kritiska mot det nya beskedet. Då dem förväntar sig att Ebba Busch Thor hade förhållit sig på samma sätt som dem övriga partier och deras partiledare.

Men nu råkar dem inte varà bekväma med en politikerkollega som är rakryggad och orädd för att säga det som sägas bör. För om det ändå finns en samsyn mellan Kristdemokraternà och till exempel Vänsterpartiet i en fråga om vårde, blir det sämre då bara för att Vänsterpartiet tycker likadant eller för den delen Sverigedemokraterna? Absolut inte, snarare tvärtom. Politiska förslag blir bättre om fler partier tycker likadant. Är det någon som konsekvent håller samma kurs så är det Kristdemokraterna.

Jan Björklund och Annie Lööf känner inte sig ohotad, dem vet att det nu går bra för Ebba Busch Thor och Kristdemokraternà i olika mätningar. Därför är dem illa tvungen att fortsätta sprida ett falsarium som vars enda effekt är att det förpestar det politiska samtalet. Om nu Jan Björklund och Annie Lööfs logik ska hålla ända in i kaklet, då bör dem dra tillbaka eller avhålla sig från att lägga fram förslag som Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna kan tänka sig rösta för i riksdagen eller i utskotten.

Det är ett konstigt sätt att förhålla sig till sin politik som sina egna väljare har röstat för i riksdagsvalet.

Bli först att kommentera

Nu är det dags för våra äldre – nu måste dem prioriteras!

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverige är ett av världens rikaste länder, det var något som en lärarinna berättade för mig när jag var i början på tonåren. Så där lagom nyfiken och med en lust att förkovra sig i vad som var Sverige och varför det var som det var. Speciellt när man träffade sin mormor eller framför allt farfar och farmor som man spenderade några dagar hos på sommarlovet. Inte för att man var i den krets av besuttna och privilegierade utan att man var i den krets där man hade skapat något med bara händerna. Där det fanns en stolthet att man hade åstadkommit något själv. En tid när man kunde leva och verka ute på den jämtländska landsbygden, Den tid innan man ville få folk att flytta in i storstäderna bland alla andra. Där folk inte trodde på allvar att bacon gjordes på matbutiken.

Men det kollektiviserande som tog vid gjorde oss människor mer lättjefull och alldeles för självsäker. Samhället utvecklades i en rasande fart och industrisamhället utvecklades på något decennium till något som alla jobbade med. Men nu år 2019 så är vi mer eller mindre ett internetsamhälle, där smartphone och platta tv-apparater är en norm i samhället och där vi kommer allt senare in på arbetsmarknaden. Vilket skapar ett stort behov av välfärd för våra äldre, men där jobb inom offentlig sektor ses ned av människor, inte alla men några. Idag lever vi allt längre, samtidigt som våra äldre fortfarande har det tufft ekonomiskt. Fast att det är tack vare dem som vi har det som vi har det idag. Men att dem står kvar utan någon utdelning på deras insats.

Äldreomsorg

Det är som att satsa på en aktie i 40år och som aldrig ger någon aktieutdelning. För allt det kapital som investeras. Därför är det nu verkligen dags att det satsas på dem äldre, på alla grupper av äldre. Eller ska säga ”mindre ung”, för att vara korrekt. För att just denna grupp ska få utdelning på sin investering i Sverige så måste vi nu satsa på kedjan. Där kommuner prioriterar äldreboende platser, mat med kvalité och en ekonomi som dem kan leva på. Men samtidigt inte betala mer i skatt än vad vanliga löntagare betalar in. Tack vare Kristdemokraterna så har vi fått en annat synsätt på våra äldre, där Alliansen med Kristdemokraterna i spetsen var först med att sänka skatten för denna grupp, där dåvarande partiledare Göran Hägglund fick arbeta hårt för våra äldre också skulle få sänkt skatt.

Nu råder dock efter ett decennium samsyn i att pensionärerna ska betala mindre i skatt, men tydligast är Kristdemokraterna att skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärerna ska helt slopas. Men så enkelt är det inte. Men har vi simultankapacitet och visar att man kan göra fler saker samtidigt så kan vi komma långt. Att skapa ett samhälle där vår mormor, morfar, farfar eller farmor kan få tillbaka sin heder och ett tack för allt slit som dem har gjort i så många decennier. Av den anledningen är det oerhört viktigt att våra äldre prioriteras på riktigt och på alla nivåer. Från regering, region till kommun då kommer vi lösa mycket av dagens utmaningar som våra äldre idag befinner sig i.

Bli först att kommentera

Viktigt att Alliansen lever vidare lokalt och regionalt!

Av , , Bli först att kommentera 1

På nationell nivå i Sverige är Alliansen tyvärr död. Men Alliansen lever vidare, dock i en ny tappning. I flertalet regioner och kommuner samarbetar partierna som utgör Alliansen, vilket i många kommuner är oerhört viktigt. För att bryta den socialdemokratiska dominansen så är Alliansen det enda som avgör. Bland annat i Umeå kommun, för att vid nästa val kanske kunna byta styre i kommunen så kommer Alliansen att behöva samla sig och gemensamt komma fram med förslag under den nuvarande mandatperioden för att på allvar kunna ta över styret. Umeå kommun är i behov något nytt, nytt sätt att tänka och med nya prioriteringar. Så att man tillsammans kan förvalta Umeåbornas intresse och skattepengar på bästa sätt.

Där man bland annat väljer att prioritera på ett helt annat sätt. Så att man gemensamt kan arbeta med invånarnas intresse i första rum. Inte för att anklaga det nuvarande styret för att göra det. Men att ibland behöva se saker och ting med helt andra ögon och ur ett helt annat perspektiv kan vara A och O för att det ska kunna bli bra eller bättre. Med tiden när man har haft styret länge så riskerar man att bli så kallad, ”hemmablind” och det då kommer med en massa prestige. Som på många sätt kan göra det politiska klimatet en otjänst. Samtidigt som man sätter politiken i ett predikament som på sikt riskerar att öka politikerföraktet. Självklart ska man ha en livlig politisk debatt. Som i frågan kring LOV (lagen om valfrihet) där debatten även på nationell nivå har varit väldigt hård. Här är Alliansen ett oslagbart samarbetsprojekt för ett bättre Umeå. För att alla fyra borgerliga partierna (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) så tydligt varit positiv till LOV.

Kan man också vara en tydlig opposition som hörs och syns, så tror jag att man har den bästa chansen nu. När man nu kan se att Socialdemokraterna gör ett alltmer sämre val. Dessutom i norrland, som i decennier har varit i mycket stort socialdemokratisk majoritet i många kommuner. Här bryter Alliansen gemensamt ny mark, som man ser alltmer i olika kommuner.

 

Alliansen är i många kommuner det viktigaste projektet som finns!

Bli först att kommentera

Antisemitismen ett problem för hela samhället!

Av , , Bli först att kommentera 0

Den 27 januari 1945, var den dagen som Auschwitz befriades av den sovjetiska armén. Det är den mörka, avskyvärda och fruktansvärda del av det arv som vi än idag har. Speciellt för oss som inte levde under den här tiden, så har vi fått varit med på historielektionerna och tagit del av den här tiden och av flertalet berättelser från överlevande som berättar om hur det var och hur ondska kan visa sig i verkligheten. Så för oss som på diverse streaming-tjänster kan se dokumentärer om andra världskriget och försöken att utrota det judiska folket. Då kan det vara nyttigt att lyssna på personer som faktiskt har varit där, på plats, med andra människor och faktiskt sett dessa avskyvärda brott. Flera av dem fick efter befrielsen möjligheten att komma hit till Sverige. För att sedan försöka påbörja ett nytt liv, en ny vardag. Med nya människor omkring sig.

 

Idag den 27 januari 2019 sådär 74 år senare, så visar sig antisemitismen sitt fula tryne. Något som vi borde ha kunnat få slippa. Flera judiska företrädare kan än idag bevittna om hur dem trakasseras för att dem är just judar. Något som förvånar mig, att man kan hata en annan människa som man inte känner, för att man har en så snedvriden människosyn. Så är det just dem, dem som är imbecill och tror att det här är rätt. Men samtidigt uppvisar en så total brist på kunskap och inser vad det är som dem gör sig skyldig till. Det är nu därför mer akut än på mycket länge att vi verkligen sprider vår kunskap, om vad historian visar från andra världskriget, så att vi tillsammans kan mota bort antisemiterna och se till att judarnas trakasserier upphör. Som egentligen inte skulle ha fått finnas i Sverige. Men som tyvärr gör det. Men nu får det vara nog, det är dags att sprida vår kunskap om hur det har varit och hur det är nu. Tillsammans kan vi få bort antisemitismen i Sverige.

Bli först att kommentera