Nu är det dags för våra äldre – nu måste dem prioriteras!

Sverige är ett av världens rikaste länder, det var något som en lärarinna berättade för mig när jag var i början på tonåren. Så där lagom nyfiken och med en lust att förkovra sig i vad som var Sverige och varför det var som det var. Speciellt när man träffade sin mormor eller framför allt farfar och farmor som man spenderade några dagar hos på sommarlovet. Inte för att man var i den krets av besuttna och privilegierade utan att man var i den krets där man hade skapat något med bara händerna. Där det fanns en stolthet att man hade åstadkommit något själv. En tid när man kunde leva och verka ute på den jämtländska landsbygden, Den tid innan man ville få folk att flytta in i storstäderna bland alla andra. Där folk inte trodde på allvar att bacon gjordes på matbutiken.

Men det kollektiviserande som tog vid gjorde oss människor mer lättjefull och alldeles för självsäker. Samhället utvecklades i en rasande fart och industrisamhället utvecklades på något decennium till något som alla jobbade med. Men nu år 2019 så är vi mer eller mindre ett internetsamhälle, där smartphone och platta tv-apparater är en norm i samhället och där vi kommer allt senare in på arbetsmarknaden. Vilket skapar ett stort behov av välfärd för våra äldre, men där jobb inom offentlig sektor ses ned av människor, inte alla men några. Idag lever vi allt längre, samtidigt som våra äldre fortfarande har det tufft ekonomiskt. Fast att det är tack vare dem som vi har det som vi har det idag. Men att dem står kvar utan någon utdelning på deras insats.

Äldreomsorg

Det är som att satsa på en aktie i 40år och som aldrig ger någon aktieutdelning. För allt det kapital som investeras. Därför är det nu verkligen dags att det satsas på dem äldre, på alla grupper av äldre. Eller ska säga ”mindre ung”, för att vara korrekt. För att just denna grupp ska få utdelning på sin investering i Sverige så måste vi nu satsa på kedjan. Där kommuner prioriterar äldreboende platser, mat med kvalité och en ekonomi som dem kan leva på. Men samtidigt inte betala mer i skatt än vad vanliga löntagare betalar in. Tack vare Kristdemokraterna så har vi fått en annat synsätt på våra äldre, där Alliansen med Kristdemokraterna i spetsen var först med att sänka skatten för denna grupp, där dåvarande partiledare Göran Hägglund fick arbeta hårt för våra äldre också skulle få sänkt skatt.

Nu råder dock efter ett decennium samsyn i att pensionärerna ska betala mindre i skatt, men tydligast är Kristdemokraterna att skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärerna ska helt slopas. Men så enkelt är det inte. Men har vi simultankapacitet och visar att man kan göra fler saker samtidigt så kan vi komma långt. Att skapa ett samhälle där vår mormor, morfar, farfar eller farmor kan få tillbaka sin heder och ett tack för allt slit som dem har gjort i så många decennier. Av den anledningen är det oerhört viktigt att våra äldre prioriteras på riktigt och på alla nivåer. Från regering, region till kommun då kommer vi lösa mycket av dagens utmaningar som våra äldre idag befinner sig i.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.