Tankar och funderingar

Valrörelsen är över, nu börjar avtalsrörelsen

Av , , Bli först att kommentera 8

Även om valet är över sen 5 månader och hotet om extraval för tillfället är undanröjt så vilar mörka moln vid horisonten. I höst börjar nästa kamp för dom inom arbetarrörelsen som kämpar fackligt, då börjar avtalsrörelsen. Även om avtal går ut hela tiden går många ut under 2016 vilket gör att det blir en särskilt stor avtalsrörelse i höst och fram till hösten 2016. Hos flygbolagen har dock avtalsrörelsen börjat tidigt.

Igår meddelade SAS att deras strejkande danska personal antingen får sluta strejka och komma tillbaka till jobbet eller se sig om efter något annat att göra. Samtidigt hotade Norwegian att dom skulle begära ett av sina bolag med 700 personer anställda i, i konkurs om inte en strejk stoppas.

Att Norwegian med sitt rejält solkiga förflutna hotar sina anställda med konkurs om dom inte får som dom vill är i mina ögon inte särskilt förvånande. Vinsten är viktigare än ens anställdas villkor och arbetsmiljö. Men att SAS som är ett statligt bolag går in på samma antifackliga linje är för mig rejält förvånande.

Någon måste betala för det låga priset på våra flygbiljetter, idag är det dom anställda hos flygbolagen som får göra det.

Bli först att kommentera

Tågstrejk

Av , , Bli först att kommentera 10

Lyssnade precis på P1 morgon om strejken på Öresundstågen.
Blir lika glad varje gång en resenär som skulle ha åkt med något av tågen som inte går säger ungefär: Jo, jag har missat det här, det kommer att ställa till det ordentligt för mig men dom strejkar så det är accepterar jag.

 

Strejkvapnet är något som bara används som sista utväg, dom som inte kan åka tåg idag accepterar strejken.

Bli först att kommentera

1:a Maj

Av , , 2 kommentarer 11

Den första maj demonstrerar vi för att rätten till ett jobb på heltid.

Som det ser ut i dagens Sverige är det inte alla som får ta del av det som många av oss tar för givet. Över 400 000 människor har inget jobb att gå till. Några har ett jobb, men som bara är några timmar om dagen. Andra jobbar mer än 8 timmar.

Detta är en ojämlikhet på dagens arbetsmarknad som måste bort.

Alla har rätt till ett arbete på heltid.

Många som står utanför arbetsmarknaden idag är unga med lite eller bristande utbildning. Samtidigt som detta sker, dras resurserna ner till just de utbildningar som kan få denna grupp i arbete. Den regering vi har idag ställer in nästan vartannat möte i arbetsmarknadsutskottet, det utskott som ska bekämpa arbetslösheten, samtidigt som 25% av dom under 25 år saknar ett jobb att gå till.

Snart är det första maj, arbetarrörelsens högtidsdag. Denna dag firar vi till minne av dom strejkande arbetare som mördades av polisen och rättsväsendet, dom mördades under och efter demonstrationerna på torget Haymarket i Chicago, USA, 1886. Dom strejkade och demonstrerade för 8 timmars arbetsdag, vilket ansågs vara en omöjlighet. 1919 var det verklighet i Sverige tack vare hårt arbete från arbetarrörelsen. Nu snart 100 år senare är det dags för nästa steg, 6 timmars arbetsdag.

När vi, nu på första maj, går i tågen kommer vi att visa att vi är en enad grupp. En stark samlad arbetarklass. Tillsammans kan vi uppnå vad som helst, till och med 6 timmars arbetsdag, så slut upp i leden!

2 kommentarer

Till Lennart Holmlund

Av , , Bli först att kommentera 11

Grattis Lennart till 30:e platsen på Socialdemokraternas riksdagslista.

Här får du en flyer =)

Lö(f)ven behöver hjälp i riksdagen. Kryssa dit Lennart

Lö(f)ven behöver hjälp i riksdagen.

Bli först att kommentera

Den bruna högern visade sig igen

Av , , Bli först att kommentera 13

Dom två händelser som dominerade mitt nyhetsflöde igår var ”Ung SSU-medlem misshandlad av okända män” och ”Hakkors klottrades på politikers dörr”. Jag tror inte någon närmare introduktion av vad det handlar om är nödvändig.

Här visar den bruna högern sitt verkliga ansikte. Man hotar och misshandlar sina meningsmotståndare så att dessa ska hålla tyst och sluta engagera sig. Hammam säger själv att han inte kommer att låta sig skrämmas av att fått sin dörr nedklottrad, tjejen i Malmö vet inte om hon kommer att fortsätta vara engagerad.

Dessa två händelser visar vad vi kan vänta oss av dom står bakom den bruna högern som finns i riksdagen, hot och våld.

Jag avslutar med att hoppas att, trots det ni utsatts för, få möta er båda på den politiska arenan i framtiden.

Bli först att kommentera

Vita Jobb

Av , , Bli först att kommentera 11

Jag arbetar som transportarbetare, det är ett yrke jag är stolt över. Vi transporterar allt från jord till mat, från tegelstenar till människor, från malm till snö. Vi gör det i alla väder, men ibland måste vi säga stopp.

Som under mitt förra pass, jag svänger in där jag ska lasta och ser en blöt isgata utan ett sandkorn någonstans. Planen jag ska lasta på lutar dessutom bort från vägen. Hade jag tagit mig in hade jag inte tagit mig ut. Jag åker därifrån och ringer in en bomkörning. Det är inte roligt att göra men det är bättre än att glida in i något med lastbilen eller trilla och bryta något.

Jag har tur, jag kan göra valet att inte lasta och ändå få betalt.

Allonias Sebhatu som jobbade åt Taxi Kurir hade inte den möjligheten. Han jobbade på rakt ackord.
Ingen körning = Ingen lön.
Hade Taxi Kurir tecknat kollektivavtal hade Allonias haft rätt till en garantilön men det har Taxi Kurir inte. Genom att inte teckna kollektivavtal kan Taxi Kurir pressa priset i dom upphandlingar av taxitransporter som kommun och landsting upphandlar.

Jan Lindqvist beskriver det bra den 30 December i fjol.

Hela systemet är sjukt. Sinnessjukt. De stora bolagen – beställningscentralerna – tar rejält betalt av åkarna för anslutningen, sedan går Taxi kurir och lägger underbud på samhällets färdtjänstkörningar. Tjänster som åkarna är piskade att utföra, trots att resorna över huvud taget inte går ihop ekonomiskt.

Längst ner i pyramiden finns de vanliga chaufförerna. Den normala ekonomiska risk som finns i all näringsverksamhet har på ett utstuderat sätt flyttats ner på dem. På de anställda.

Förarna har inte fast, rimlig lön som andra arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. De kör på ”procentlön”, det vill säga rakt ackord. Oftast 37 procent av den inkörda dagskassan.

Det här ville Allonias göra något åt så han försökte starta en fackklubb för att förbättra villkoren på jobbet. Då fick han sparken från jobbet. Allonias blir alltså sparkad från ett företag som har stora kontrakt med kommuner och landsting för att han är fackligt engagerad för att få rimlig lön. Ska man som taxichaufför idag behöva vara orolig för att engagera sig fackligt, eller för om nästa lön blir hälften av vad förra var för att man kört för mycket åt kommun och landsting? Kan kommunerna och landstingen göra något åt det?

Självklart kan kommun och landsting göra något åt det i upphandlingarna, det kallas vita jobb.

Det är dags att vita jobb börjar att tillämpas på alla offentliga upphandlingar.
Kommun, landsting och stat ska inte anlita företag som inte betalar schyst lön till dom som utför jobbet!

Bli först att kommentera

Lärarlöner

Av , , Bli först att kommentera 13

Nu på morgonen (nåja) surfade jag runt på facebook och hittade följande länk från Lärarnas Riksförbund.
http://www.skolvarlden.se/artiklar/bast-och-samst-i-sverige

Den säger i korthet att vissa av lärarnas arbetsgivare bara ger den minsta möjliga löneökning till lärarna.

Då måste jag ställa mig frågan hur blev det så här?

Min enkla analys säger för att arbetsgivarna kunde, lärarfacken gav arbetsgivarna möjligheten till det genom det kollektivavtalet som skrevs under 2012 och individuell lönesättning. Avtalet var 4 årigt men hade bara siffror för löneökningen för ett år, 2012. 2013 skulle lönerna höjas med det så kallade märket och 2014 och 2015 finns inga siffror för lönehöjningen där lämnar facken helt över till medlemmen att förhandla själv.

Vad hände med ”Tillsamman är vi starka”.

För att läraryrket ska bli attraktivt och locka dom bästa lärarna måste lönen upp. Det får vi inte med individuell lönesättning och avtal utan avtalad löneökning. För en bra löneutveckling behövs ett starkt fack, inte ett fack som lämnar över åt medlemmarna att förhandla själva. Det behövs tarifflöner inte individuell lönesättning.

 

Bli först att kommentera