thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Världsklass i Vilhelmina?

Begreppet tillgrips av Vilhelminas socialdemokrater i mandatperiodens sista skälvande dagar. Demensvården skall nu lyftas till världsklass. Vad innebär detta? Ja, det dokument som A Vibrell åstadkommit och välsignats med Åke N:s handpåläggning är fattigt i sina tämligen allmänt välmenande rader. Sverige ligger, enligt flera undersökningar, i topp i välfärdsligan. Räknar man faktorer som till exempel sysselsättning, arbetsmiljö, hälsa, sociala nätverk, rik fritid, jämlikhet mellan klasser, kön och generationer hamnar Sverige i topp. Detta mätt under styre av nuvarande Allians regering. Frågan blir vad som då saknas i Vilhelminas demensvård? Säkert är det en del bitar som behöver tillföras, allt är ofullkomligt även i de bästa samhällen. Jag funderar över beskedet att de dementa ska få gå ut utan att personal behöver följa med. När jag besökt demensboendet har jag alltid mötts av en låst dörr. Det är lätt att begripa varför. Nu ska de boende på demensavdelningen få gå ut utan personal. Som anhörig måste det upplevas mycket oroande. Jag undrar vidare om avdelningarna kommer att vara separerade? Åsbacka har ju även icke dementa som boende. Eller, kommer de boende att blandas? Om det senare blir fallet kan jag se den oro som drabbar de idag boende på Åsbacka. Som anhörig till boende på Åsbacka skriver jag under på personalens helhjärtade insatser för de gamla men undrar om måttet ”hög bemanning” bekräftas av personal och anhöriga. Som politisk verklighetsbeskrivning är det säkert så. Frågan om bemanningsmåtttet  inställer sig när jag bl.a. tar del av årsbokslutet för 2013. Antalet kommunalt anställda har nämligen sjunkit under s-styret. Frågan är i vilken sektor personalen har minskats. Nåväl, mottot ”världsklass” är ingen blygsam ambition. Allmänt hållna valpamfletter, som nämnda skrift, ger ingen ledning för väljaren. Liksom i kommunalrådets lista över gjorda insatser de senaste fyra åren så gäller detsamma i denna vibrellska skrivning, nämligen, att någon analys av kommunens strukturella problem inte finns. Det finns flera kommunala ansvarsområden som skulle behöva sträva mot världsklass.

4 kommentarer

  1. Viveka Abramsson

    Se där, du klarade alltså av att ta del av boksluten från kommunens hemsida. För det är väl inte så att du använder du dig av den information jag gav dig i Kickis blogg? Om du nu orkade ta del av bokslutet för 2013 så kanske du borde ha ögnat igenom tidigare bokslut också. Det är nämligen så, att under perioden 2007 till 2010, när alliansen styrde Vilhelmina, minskade antalet anställda med 99 personer, hittills under perioden 2011 till 2013 har antalet anställda minskat med 19 personer.

  2. Åke Nilsson

    Ronny, vad vill ni inom alliansen och KD göra för att öka bemanningen?
    Hur tänker ni finansiera detta?
    Väljarna vill veta.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Åke!
      Läser du det jag verkligen skriver om så undrar jag över begreppet ”hög bemanning”. Du och Annika menar detta men, vad tycker de direkt berörda?
      Jag ställde dessutom några frågor. Ska boende, dementa och icke, blandas? Ska de dementa få går ut utan personal. Vilka andra kommuner, globalt sett, tävlar ni med i världsklassrankingen?

  3. ronny thellbro

    Hej Viveka!
    Jag vilade tryggt i vissheten att du gett mig rätt siffror så jag har inte kollat tidigare bokslut. Vad jag menar är att Vilhelminas ledande socialdemokrater alltid talar om trygghet för varje offentligt anställd och menar att vikande anställningssiffror hör borgerligheten till. Ni har i det du säger visat att ni inte återställt eller bromsat vikande siffror. Praxis visar motsatsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.