thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Vi växer – tack medlemmar och väljare!

Ja det är ofrånkomligt om än vi hoppades växa ännu mera. Kristdemokraterna i Vilhelmina går mot rikstrenden och ökar i kommunen med 2,5% till 10,3%. Med duktiga politiker och ett rejält växande medlemsstöd så driver vi skutan framåt trots motvinden. Från denna blogg tackar jag alla medlemmar, partiarbetare och sympatisörer för ett långt och uthålligt arbete för att synliggöra vår politik. Nu startar alldeles strax nästa valrörelse där vi ska öka utrymmet ytterligare för vår politik med medmänniskans bästa i centrum.                                                                                                                                                                                                                                                                                              Vi hamnar nu, som många konstaterar, i ett brydsamt läge beträffande majoritetsbildningen i fullmäktige. Alliansens tre partier samlar för tillfället ( möjligen kan poströsterna ändra fördelningen något)10 mandat. Folkpartiet orkade sorgligt nog inte ända fram och blir utan representation i fullmäktige.PA tog 3 mandat och SD 1 mandat. Piratpartiet, uppstickaren, försvann. Kan det ha varit socialdemokraternas omfamnande röda filt som kvävde den spirande politiska lågan?

Förhandlingar och överläggningar blir nu prioriterad punkt på den politiska agendan. Detta gäller samtliga partier. Socialdemokraterna gör ett formligt ras, en för partiet remarkabel händelse, som Åke Nilsson bedömer som ett missnöje som spillt över från den rödgröna landstingspolitiken. Fortfarande inte en enda reflektion över den politik partiet drivit med kraftig majoritet i kommunen de senaste fyra åren. De psykologiska försvaren är hos en del ogenomträngliga.                                                                                                                                                                                                                                                                         Kommunborna får nu vänta några veckor innan den politiska sammansättningen kommer att offentliggöras. Utgångsläget kunde ha varit aningen mera konstaterbart men väljarna har sagt sitt och resultatet ligger för vidare hantering. På riksplanet blir regeringsbildningen och det löfvenska styret en rysare i sig. Löfven förefaller skämmas för vänstern och J Sjöstedt. Enligt den senare hann vänstern knappt innanför dörren till förhandlingsrummet förrän de blev utvisade. Nej, alliansens mindre partier utgör då en oemotståndlig lockelse för ”svetsaren” och Sjöstedt får därmed nobben. Läget mycket prekärt inte bara i Vilhelmina.

21 kommentarer

  1. Leena Berggren

    Jag tror Åke har rätt. Väljarna hade förväntat sig att sossarna i Vilhelmina skulle ha stöttat de som kämpade för en bibehållen sjukvård och ambulans i våra grannkommuner genom och ryta ifrån. Speciellt när vi har ett växande antal äldre och långt till sjukhusvård, är närheten till vård och ambulans viktig. Här var de inte lika lyhörda som centern, vilket kom att straffa sig. Precis som jag förutspådde. Förövrigt visar valresultatet att väljarna är trött på allt käbblande och baktaleri. Nu krävs samarbete om valresultatet står sig.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Leena!
      Min bild av det politiska läget i Vilhelmina är att den majoritet vi hade före den 14 sept visat en total oförmåga att se sina tillkortakommanden. Att missnöjet och valförlusten innehåller tydliga spår av besvikelser beträffande vården förtar inte den uppfattningen att väljarna i första hand bedömt deras regeringsduglighet.
      Skulle vara intressant om du utvecklar ”Nu krävs samarbete”?

      • Leena Berggren

        Hej Ronny!
        Jag vet inte om ”Nu krävs samarbete” behöver utvecklas så mycket mer. Det är ju uppenbart utifrån valresultatet. Men önskvärt vore att mindre fokus lades på andra partiers otillräcklighet, och de egna partiets suveränitet – och att man istället samlade ihop klokskapen för och skapa långsiktigt hållbara lösningar på de problem vi brottas med i kommunen.

  2. Toni Appelqvist

    Hej Ronny.
    Min högst personliga reflektion är nu att ett samarbete mellan SD och Kd borde ses över.
    För våra partier är tämligen likartade på flera sätt. Jag tycker att Eric Axelsson och du kunde ta en informell träff.
    Vi ses på barrikaderna gamle man.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Toni!
      Skulle vara intressant om du utvecklar lite närmare följande citat; ”våra partier är tämligen likartade på flera sätt”.

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Hej Kenneth!
      Är pausen slut nu?:)
      Jag avser att ge Toni ett svar så småningom men vill veta först var han finner likheter mellan partierna. I din iver förekom du både mig och Toni!

  3. Kenneth Hellberg

    Ronny, jag pausar från att blogga, alltså skriva i min egen blogg….inte att skriva i andras 🙂 personligen om jag ska vara ärlig så står KD och SD långt ifrån varandra gällande frågor om människans lika värde…så att säga ”de mjuka” frågorna och i andra, sen finns det såklart frågor som ni står närma varandra men det vore väl konstigt annars…..SD kommer ju inte från en annan planet (även om skulle kunna tro det ibland). Men är intresserad av hur du ser på det Ronny.

  4. Toni Appelqvist

    Hojtan Ronny
    Ganska festligt med denne ”pauseman”. 🙂 Han kan inte låta bli att vara oförskämd. Undrar om det är sådant han lär ut på ungdomsgården att man ska göra? Vilket lysande föredöme som varandes en fritidsledare inom den kommunla förvaltningen.
    Om jag nu har förstått innebörden av ordet ”socialkonservativ” så är detta väl den största likheten mellan våra partier.
    Sen kommer detta med att ta hand om landbygden samt våra äldre på ett värdigt sätt.
    Att det skiljer en del gällande invandring vet jag. men man behöver inte lägga fokus där vareviga gång som det skrivs om SD.

    • Kenneth Hellberg

      Toni jag har redan förklarat mitt pausande men kan ta det en gång till….jag pausar från att skriva egen blogg men kommer självklart följa och kommentera andras 🙂
      På vilket sätt var jag oförskämd Toni och vem har lagt fokus på invandringen här?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Toni!
      Jag återkommer så småningom med en kommentar till det du skriver. Hav tålamod:)

    • Kenneth Hellberg

      Toni, som vanligt försöker du köra med härskarteknik ”liten fritidsledare” men det har du inget för 🙂 och så liten är jag inte.
      Jag skriver ju att ni INTE kommer från en annan planet även om ni verkar väldigt verklighetsfrånvarande , sen är det väl inget fel i att vara från en annan planet, lika lite som att det inte är fel att komma från ett annat land. 😉
      Upprepar min andra fråga: Kan du tala om vem som lagt fokus på invandring här?

  5. Toni Appelqvist

    @ Kenneth Hellberg (Fritidsledare kommunen. Med visst ansvar för våra ungdomars uppfostran i vett och ettikett på nätet och IRL)
    För jag förmodar att du även spyr galla över SD på din arbetsplats också. Och detta är enligt mig en omoraliskt och otillbörlig påverkan då du säkert ses som ett form av föredöme(ska vara iaf)
    Ingen har lagt fokus på invandring just här. Det var ett generellt uttryck då det för det mesta kommer upp oaktat vad man skriver om.
    @ Ronny.
    Det är bara ett av mina egenskaper. 🙂

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Här hoppas jag att streck kan dras i diskussionen mellan Kenneth och Toni angående ämnet ”föredöme för ungdomar”.

    • Kenneth Hellberg

      Toni, eftersom jag har matrast nu så ska jag svara på dina anklagelser. Jag är inte ansvarig för ungdomars uppfostran i Vilhelmina varken på nätet eller irl, det ansvaret har deras föräldrar. Jag säger däremot ifrån när de uttrycker sig olämpligt på fritidsgården (rasistiskt, homofobiskt, kränkande mm.). Jag pratar aldrig politik eller om politiska partier på mitt arbete så det kan du släppa. Jag är däremot ett bra föredöme eftersom jag är emot rasism, homofobi och för alla människors lika värde….kanske det stör dig men så får det då vara. Om ingen har lagt fokus på invandring här, varför tar du då upp det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.