thenor

Frihet är det bästa ting som sökas kan all jorden kring

Är religionen på väg ut? Nej tvärtom!

Jag har den senaste tiden tagit del av några texter som analyserar religionen betydelse bland världens folk idag. En sammanfattning av dessa är vad som följer nedan;

Världen förefaller vara i en period av religiös renässans. Detta är en trend som motsäger förutsägelser att med samhällets modernisering så kommer också religionen att avta. Endast några små sekter skulle vara vad som återstod av religionen, enligt tidigare sociologer. Samhällsanalytiker ser tvärtemot idag religionens växande roll och betydelse. Bakom antaganden att gudstron skulle avta fanns den konflikt som några århundraden sedan uppstod mellan vetenskapens framsteg och den traditionella religionen. Världsbilden förändrades från Copernicus och Galileis teorier som hävdande att solen och inte jorden utgjorde universums centrum. Naturvetenskapen kom med allt flera rationella förklaringar av naturen och utmanande därmed religionens företräde som sanningssägare. Människan intog alltmera av den plats som var förbehållen Gud. I Väst så övergick moderniseringen till industrialisering och urbanisering. Med den utveckling som pressade religionen åt sidan till förmån för människan i centrum så följde en individualisering där den institutionaliserade religionen kom att alltmera marginaliseras. Sociala funktioner som skola och vård växte fram i den kyrkliga organisationen men kom med samhällets modernisering av avlövas den kyrkliga institutionen.

Begreppet sekularisering har en mångfaldig betydelse beroende på vem som använder det. I betydelsen att religionen skulle försvinna så har begreppet idag ingen relevans. Jordens befolkning blir allt djupare religiös. Rodney Stark, Baylor university Texas, har studerat en rad globala undersökningar och konstaterar att religionen ökar i betydelse trots att världen moderniseras snabbt och att allt flera utbildar sig. Gudstjänstdeltagandet per vecka är imponerande och möjligen ofattbart för en ”sekulariserad” svensk. Den senaste veckan så har halva jordens befolkning deltagit i någon gudstjänst. I merparten av länderna är de uttalade ateisterna endast några enstaka procent. ”Religionen är i god form”, enligt Rodney S som själv inte anser sig särskilt religiös utan mera som en ”kulturell kristen”. Enligt genomgångna undersökning så anser 74% att religionen är viktigt i vardagen. 54% menar att Gud är aktivt inblandad i vad som händer i vår värld.

I de postkommunistiska länderna växer andelen troende. 80% uppger att de tror på en Gud mot 30% tidigare. Den kristna kyrkan, om vi betraktar enbart den, växer inte enbart i dessa delar av världen. Kina har en snabbt växande andel kristna. Ökningen är där störst bland de välutbildade. Den kinesiska kyrkans framväxt förklarar troligen kommunistregimens uttalade behov av en statskontrollerad kommunistisk teologi. Här har tiotusentals nya tempel byggts de senaste decennierna. Rödgardisternas härjningar riktade mot religiösa byggnader och artefakter får idag sin motsatta verkan. Nya kyrkor byggs i Kina varje vecka. Världens växande religioner är f.a. kristendom, islam och hinduism.

Religionen ser mycket annorlunda ut betraktat land för land eller region för region. I Sverige tror 14% på att Gud är aktivt inblandad i vad som sker i världen – i Somalia 98%. Andelen som uppger sig vara ateister är i Sverige 15% medan i Mellanöstern och Afrika endast 1%.
Religionen får en snabbt växande betydelse för samhällsutvecklingen. Det kan man se framför allt i länder med en övervägande muslimsk bekännelse. Hur utvecklingen framledes sker i länder där kristendomen växer sig allt starkare återstår att se. Vad händer i Kina om den kristna kyrkan så småningom kan komma att omfatta hälften av befolkningen? Religionen lever, trots allt, vidare och i stora delar av världen växer den med en tilltagande styrka.

4 kommentarer

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Ja där ser du, det bekräftar innehållet i min blogg. Frågan är vilken stad som blir vallfärdsort?

  1. Göran Jonzon

    Kommunismen drivs ju även den som vore den en religion, med den skillnaden att det kristna anser gott, har kommunismen förvandlat till ont och tvärtom.
    Var det Ronald Reagan som myntade uttrycket ”ondskans axelmakter” då han åsyftade de nationer som gjort kommunismen till statsreligion?

    Det var väl det enda förnuftiga som han lyckades frambringa ur sin strupe under sin mandattid som president.?

    • Ronny Thellbro (inläggsförfattare)

      Statspåbjuden ateism får till gärna en struktur som ersätter religionen. Det har vi sett både nationalsocialismen och sovjetkommunismen. Kinas Mao-era kanske ännu tydligare uppvisade religiösa former i sin underkastelse till den Store Ledaren. Massmöten och extatisk hänförelse tillhörde det normala precis som nu sker i Nordkorea. Man säger att två faktorer bidrog till Sovjetunionens fall, nämligen R Reagans ”rusta skjortan av ryssen”(det knäckte den sovjetiska ekonomin) och öststaternas katolska kyrka med den polske påven Johannes Paulus II. Vi minns de stora friluftsmässorna på varven i Gdynia och Gdansk. Historien visar med tydlighet att politiska ideologier blir destruktiva som religiösa substitut. Makt byggd på ledarkult leder till en religiös sektbildning där kätterier snabbt blir statens fiender. Man kan undra hur många som var sant övertygade om marxismens doktriner. För de flesta gissar jag att det handlade om rädsla och personliga förmåner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.