Ruosubloggen

Blogg om ruosufolket

Saunapäivä -Bastudagen

Av , , Bli först att kommentera 3


Den Nationella bastudagen firades utanför Statsbilbioteket med ångande varmt bastubad. – Vad vore Umeå utan bastu, menade Teatergruppen Kirput. — Bastun har funnits i Umeå i varje hyreshus sedan 70-talet, då man insåg bastuns hälsosamma effekter.Det måste ju vara bastun som ligger som grund för Umeå som kulturstad

Man kan bara hålla med. Det var ju i bastun där Finland och Ryssland skakade hand med varandra under kalla kriget och gjorde upp handeln mellan Finland och Ryssland. Utan bastun vore inte Finland världsetta på många saker och samma torde väl gälla Umeå.

Sverigefinsk Festival – Feel Finland 2012!

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverigefinsk Festival 2012 med Veikko Ahvenainen, Diktpub med Erpo Heinolainen, karaoke, diskussion om bron över Kvarken men Erik Bergqvist – allt kryddad med en filmfesitval, lunchträffar med nyckelpersoner och karelska piroger. 

Kan man säga annat än Feel Finland! www.uumajalaiset.se

Joo, det kan man. Man ka alltid säga "Tervetuoloa!" och poängtera att det faktiskt heter Fin – land och inte Finn -land, eller hur ….

Finlands självständighetsdag firas i Umeå

Av , , 1 kommentar 2

För första gången flaggar Umeå kommun finskt under Finlands självständighetsdag i dag den 6.12. Det beror på att Umeå numera, sedan första februari i år, är en del av finska språkets förvaltningsområde i Sverige. 

Självständighetsdagen firas hela dagen, först i Glashuset, sedan i Mariakyrkan. Det kommer att bli en mycket spännande dag. 

1 kommentar

Finska nu

Av , , Bli först att kommentera 2

En miljon kronor från regeringen för att göra finskan mer känd i Sverige, speciellt i förskolorna. Kul. Här finns projektbeskrivningen.

Bli först att kommentera

Mormors svarta ögon i Umeå 12.9

Av , , Bli först att kommentera 1


”Någonstans i mig så gömmer sig de finska orden. Om jag bara hittar ingången så kommer jag höra min mun säga ljuden och mitt öra kommer att förstå.”Tanja Lorentzon, skådespelerska på Dramaten, debuterar som dramatiker med  en monolog om sig själv, sin mamma och sin mormor. Mormors svarta ögon visas i Umeå 12. september, Folkets Hus, Studion. Riktigt ruosu!

Dramatens sida         DN       SvD:s recension    SvD Kultur

Finska män lik Marko-olio söks

Av , , Bli först att kommentera 1
….ur email till Finska Klubben: "Jag jobbar med ett nytt underhållningsprogram för TV3 som heter Copycat Singers. Vi är på jakt efter killar/män som skulle våga sig på att härma Sveriges mest etablerade artister, t.ex. Markoolio. Vi söker de som kan härma till sång och rap, inte till utseende eller kroppsrörelser. Man kan beskriva programmet som ett hyllningsprogram till några av Sveriges mest älskade artister. Det är en artist i varje program och denne är själv med och sjunger mot/tillsammans med “kopiorna”. Man kan också vinna en större summa pengar."
 
Det här blir intressant. Även om frågan kom till Finska Klubben behöver det inte betyda att endast finska män sökes.

"I övrigt söker vi även t.ex. röstkopior till:  Pernilla Wahlgren, Nanne Grönvall, Lasse Berghagen och Tommy Nilsson", säger Joakim Wallenfyr, TV3

Bli först att kommentera

Svensk Resning

Av , , Bli först att kommentera 1

Det här  teaterstycket skulle vara roligt att se även i Umeå. Här är trailern.

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Juhannus – midsommar

Av , , Bli först att kommentera 3


Juhannuskokko i Finska Klubbens stuga i morgon med böjan kl 11.00.

Bli först att kommentera