sannaSannatankar

Fördomsfri?

Kära följare och läsare!

Det pratas en del om olika slags fördomar gentemot oss personer med handikapp, funktionshinder, funktionsnedsättning, rörelsehinder eller vad man nu väljer att kalla det.  Jag har sett och  upplevt en del av det slaget, och  därför drivs jag löjligt nog ofta av en önskan att visa för nya bekantskaper att jag minsann är som vilken vuxen människa som helst, kanske till lite smartare än genomsnittet :) Om jag någon gång lyckats nå fram på det viset då jag exempelvis bemötts som ett litet barn låter jag vara osagt. Vad jag vet är sant däremot är att   mycket få på allvar vill nedvärdera mig med ett bemötande långt ifrån i nivå med min kronologiska och mentala ålder. Tvärtom skulle jag tro att de flesta strävar efter att vara lite extra snälla :)

 

Fördomar handlar mycket om brist på kunskap, tror jag. Och det vi inte är bekanta, eller kan något om  blir många av oss osäkra inför. Osäkerheten kan göra oss rädda om den tillåts rota sig för djupt i oss. Rädslan gör det svårare att erkänna sina fördomar, möta dem och arbeta med dem. För att jag råkar tillhöra en grupp människor som kanske är ogenomsnittligt drabbad av fördomar, skulle jag själv vara fördomsfri då?  Inte alls!    Jag har inte all kunskap i världen och och blir osäker och rädd ibland, precis som vem som helst.  Det vet jag att de flesta vet och förstår, ändå tycker jag att det är olustigt att lyfta fram mina fördomar i ljuset. Pinsamt på något sätt. Jag tvekar, men ändå gör jag det.

 

Jag har sedan en tid tillbaka en någon i min närmaste omgivning som öppet bekänner sig som Sverigedemokrat. Sverigedemokrater har jag alltid varit rädd för. Jag har i ärlighetens namn nästan tänkt att de alla är lika osolidariska, kalla och våldsbejakande som i den bild media förmedlar till oss. Jag tror fortfarande att den sverigedemokratiska politiken inte är den rätta för att hjälpa  vårt Sverige på fötter. Men nu känner jag en Sverigedemokrat, officiellt och offentligt. Och denna någon är solidarisk, varm och krambejakande.

Där fick mina fördomar sig en ordentlig tackling! Skål och tack för kaffet!

 

/ Sanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>