Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Gapet mellan umebor och politiker oroar

I går klubbades beslut om flytt av stadsbiblioteket formellt igenom och satte punkt för en osannolikt lång och vindlande beslutsprocess och debatt.
Jodå, det är fullt förståeligt att man tvivlar, men denna gång är beslutet fattat. På riktigt. Alldeles säkert.
Visst, i mer eller mindre informella sammanhang har det redan ett otal gånger sagts vara klart, det är precis detta som varit utmärkande för hela den osannolikt långa och vindlande debatt som förts – där de befarat undansmugna och informellt fattade besluten underblåst den hätska tonen i protesterna och konspirationsteorierna.
Vilken hållning som än intagits i debatten har ömse sidor kunnat medge att den politiska otydligheten varit djupt olycklig genom hela processen. Misstankar om dolda agendor bromsar och försvårar all konstruktiv diskussion om hur det bästa kan komma ur det nya.

Men nu står vi alltså där med saken på papper – mödosamt pressat genom de ­formella politiska kvarnarna.
Nu följer en ny process, förhoppningsvis präglad av större klarspråk, där frågor om finansiering och detaljplanering av verksamheten för det nya stadsbiblioteket skyndsamt bör besvaras av ­politikerna.
De några hundra meter som upprört flyttmotståndarna kan vi väl dock få slippa fortsätta debattera, värre avstånd har överbryggats genom historien. Ska vi tala avstånd är förtroendegapet mellan ett stort antal Umebor och politikerviljan för det framtida biblioteket betydligt mer bekymrande än sträckan mellan Vasaplan och kajen.

5 kommentarer

  1. Stefan

    Ännu en gång försöker du nu avsluta och avrunda debatten Sara. Men du har fel. Det är inte klart. Visserligen har kulturnämnden fattat beslut. Men det betyder inte att det är klart, klart blir det först när kommunfullmäktige sagt sitt och skjutit till de tiotals årliga miljoner som saknas för att driften skall gå ihop.

    Varifrån skall pengarna tas tycker du?

  2. NE

    Att mena att debatten handlat om ’några hundra meter’ är att medvetet bagatellisera de många oklarheterna runt flytten. Vad är egentligen VKs roll i denna fråga och vart ska vi medborgare vända oss när våra medier inte klarar av eller vill ställa de frågor som behöver ställas?

  3. axel

    ”Gapet mellan umebor och politiker” Kom ihåg att det är STOR skillnad på de två grupperna ”en majoritet av umebor” och ”en högljud, och i media uppmärksammad, men mycket liten del av alla umebor”.

  4. Eric

    Jag är så jävla less på denna stad. Det är så jävla anti, alla är anti, jag är medveten om att jag fan är anti mot de som är anti men snälla förfan. Kan vi låta något ske någon jävla gång i denna stad eller? SNÄLLASNÄLLA låt något hända. Vi kommer nog vänja oss med bibblans nya plats. Bygg högt och utveckla stan.

  5. Håkan Wikell

    Det största problemet, enligt min mening, är inte några hundra meter längre bort för biblioteket. Det största problemet är att man inte satsar på att stödja kulturarbetarna som verkligen behöver pengar. Här prutas det på hundralappar, här vill man helst att musiker och skådespelare ska ställa upp gratis.(Kulturnatta, Glashuset)
    Samtidigt läggs 700 miljoner på ett nytt Kulturhus när vi redan har Folkets Hus, Biblioteket och Norrlandsoperan.
    KULTURHUVUDSTADSÅRET handlar inte om att kulturarbetarna ska få det bättre eller lättare.

    Mvh Håkan Wikell bibliotekarie, musiker, författare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.