Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Monarkin och bebisbubblan

Utropen om förestående babylycka på Haga slott antände som förväntat på nytt debatten om monarkins vara eller icke vara – indignerade kommentarer om att skona det stackars ofödda barnet från tronföljd har under de senaste dagarna varvats med rojalistrusiga lyckönskningar i kommentarsfält och på debattforum. Allt ljus på kronprinsessans livmoder, så också det internationella.
Inför detta må republikaner och skvallerskygga trötta sucka, ta sig för pannan, men oavsett hållning i fråga om statsskick kan vi vara överens om att det svenska kungahuset åtminstone ser till att leverera gott stoff för samhällsdebatt. Kändisfamiljen Bernadotte har de senaste åren varit tacksamma att projicera både det politiska och personliga på och efter bröllopsyra och strippklubbsskandaler blir det alltså nu gravidfrosseri och bebisbubbleri. Men bebisbeskedet lär inte bara ge en skjuts åt den alltmer lukrativa gravid- och familjeindustrin, vi kan också se fram emot spännande ideologiska debatter framöver, om, faktiskt rätt tunga puckar – om moderskap förstås, om biologi, om jämställdhet och familje­bildning om – ja, liv som blir till.

Olyckskorparna må larma om hur en len bebis för lång tid framöver kommer att avväpna all monarkikritik. Och visst, det går inte att raljera på samma sätt inför ett växande liv som inför förra årets rojalistiska bröllopsindustri, eller för den delen kring eventuellt kriminella nattklubbseskapader. Men man kan också tänka sig det lena oförstörda som en ingång till en fördjupad diskussion om monarkin, en höjd ribba i debatten.
Victorias graviditet är och kommer att förbli hela rikets. Men vi behöver inte diskutera tronarvingens namn eller kön, vi kan i stället välja att skärpa till oss och stanna till en stund inför livets mirakel – samtala lugnt om de större frågorna, om blåblodiga och helt vanliga livmödrar, om tyngden i att ärva ett socialt sammanhang, oavsett det rör kungakronan och hela riket eller ett bostadsområde, en skola, en intellektuell mylla.
Om såna där på samma gång hormonsuddiga och djupt existentiella saker de flesta blivande föräldrar hänger sig åt.
 

2 kommentarer

  1. Max Fall

    Avskaffa monarkin idag! Vi behöver inte dessa svampar som inte tillsatts av omröstning. Glorifierade socialbidragstagare är vad de är!

  2. Förnuftige Frippe

    Du må uttrycka dig väl i skrift, men en sak förstår jag inte. Du säger att ett barn främjar debatten. Det jag skulle vilja veta är vilken debatt du pratar om? På vilket går det överhuvudtaget att debattera för ett monarkiskt statsskick år 2011?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>