Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Flickornas försvarare

I dag sluter VK-kulturens kvinnliga skribenter upp för att gemensamt fira internationella kvinnodagen med att bjuda på sina favoriter bland kulturyttringar på kvinnotemat.

I kulturen finner vi speglarna för oss själva och vår samtid – i dagens VK finns exempel från både filmens, böckernas och scenernas värld. 

Bland mina trogna följeslagare bland stärkande kvinnoskildringar återfinns Lena Kjersén Edmans bidrag till kavalkaden, Monika Fagerholm. Som flickornas, kvinnornas och tanternas försvarare har hon tecknat personporträtt man gärna bär med sig som kraftkällor att ofta återvända till – förstås Diva, men också Lorelei Lindberg, Sandra och Doris i Den amerikanska flickan, Isabella Sjöjungfru och Rosa i Underbara kvinnor vid vatten, lyser alla starkt på olika vis.

Följ gärna Anne Brügges bidrag på kultursidan vidare ut på nätet, till den stora digitala lanseringen av Nordisk kvinnolitteraturhistoria, fembandsverket som väckte stor uppmärksamhet när det utkom 1993-98 och som idag ingår i den självklara referenslistan i den akademiska forskningen och undervisningen.

Kl 14 i dag blir verket tillgängligt i en digital webbportal på tre språk, svenska danska och engelska. 

www.nordiskkvinnolitteratur.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>