Sara Meidell

Kulturredaktör på VK

Vi journalister har skapat oss ett monster

Att förlägga en koncentrerad kraftsamling på annan plats än de uppenbara är en metod som kan vara effektfull, åtminstone mediedramaturgiskt – ta bara den nyligen genomförda Folk och försvar i Sälen, en konferens som alltid skapar ett visst förhöjt norrskensskimmer runt sig (tillräckligt för att utgöra deckarstoff till och med, i Aino Trosells Se dem inte i ögonen) – de skarpaste försvarshjärnorna under samma hotelltak i vidsträckt islandskap … 

Eller som när Region Västerbotten just nu varvar motorn för framtidsoptimism i, nej inte en isig nord, utan på Grand Hôtel i huvudstaden under Västerbottensdagarna: energin härifrån överväldigande, även från håll betraktad. Från invigningen power-twittrade regionen med citat från talare som teaterchef Med Reventberg, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, designhögskolans Anna Valtonen – ett stjärnfall utrop om vunna och kommande framgångar, om talang, kreativitet och förstås om Kulturen, den som flätas in i hela Västerbottens nya utvecklingsberättelse.
Allt lät bra från Stockholmshorisonten och ljuset speglade sig i goda Umeåbesked om pengar till ett flertal lovande 2014-projekt med både höjd, bredd och spänst, och med flera exempel på tät lokal och regional förankring. Allt enligt framgångsformeln för kulturhuvudstadsprojektet således, goda nyheter för många, kunde man tycka.
 
Men i skuggan av det flödande ljuset uppenbarade sig snart det köldhål som vi alltid blir varse så snart prislappar på kultur och konst dras ut i offentligheten, kommentarsfältens blodtörstighet och instinktiva förakt. På nätet flödade snart spydigheterna, kritiken särskilt riktad mot det konstprojekt som faktiskt fick den lägsta summan denna beslutsomgång, konstnären Gunilla Sambergs Convoy-projekt.
Vanligtvis brukar jag inte låta mig uppröras alltför mycket av nätilska kring konst och kultur, men just när det gäller det hätska raljerandet kring havre och barnvagnar i projektet, har jag berörts mer än vanligt. Kanske för att Samberg i sitt Umeåbaserade konstnärskap inte bara berört stora allmängiltiga frågor om liv, kvinnlighet och existensens utan också förmått gestalta dem på ett poetiskt och lättillgängligt sätt, kanske för att hon också genom åren arbetat brett för att föra ut konst och kultur till Umeåborna via olika projekt och kulturverksamheter och därmed sticker ut som en synnerligen god representant för Umeås kultur under 2014. 
Om detta; ingenting i nätsvallets agg – deprimerande men inte förvånande, för näthatet går arm i arm med konsthatet. Mekaniken bakom sammanfaller, hur fördomar och underdogposition bygger upp snabbt stegrande aggressioner.
 
Hatet på nätet diskuteras just nu i både samhällsdebatten och i litteraturen och strategier värks långsamt fram för hur vi tacklar det – men en fråga vi inte får tappa bort i denna diskussion är den om hur etablerade medier behöver förhålla sig till kommentarsdreven. För det är delvis vi journalister som har skapat monstret, ständigt redo att polarisera som vi är, alltid snabba att lyfta det rubrikvänliga (havre! barnvagnar!), alltid noga med att nämna pengasummor utan att sätta in dem i sammanhang och i alla lägen där det är möjligt ställa kulturen i skrattspeglar.
Utgångsfrågan i retoriken kring inköp av ”kontroversiell” konst, ”Hur mycket får kulturen kosta” – har en obehaglig tvilling i den omdebatterade frågan ”Hur mycket invandring tål Sverige” – någonstans har en underförstådd bild av den vanlige svensken tagit form i journalisters fantasi, kanske färgad av alltför mycket sneglande i kommentarsfält. Den vanlige svensken som enligt skapad konsensus inte gillar fisig finkultur, ställer sig tveksam till för mycket invandring, gillar fredagsmys och lättsamma lekprogram i tv. Och ur en önskan om att ställa sig på denne vanlige svenskens sida, blir medierna del i hatet och därmed utövare av ett dubbelt förakt, både gentemot den föreställda Svensson och ”finkulturen”.
 
Näthatet går arm i arm med kulturhatet, men det färdas också en trösteramsa mellan dem som drabbas mer direkt av det: Hatarna inte är representativa – för varje person som hatar finns tio som tiger still i tyst stöd. Jag önskar att modellen kunde gälla också i skarpt läge: det får betraktas som ett fint resultat om det på varje person som vänder bort blicken inför en procession av vagnar med vajande havrevippor genom Umeå, går tio personer som får en större tanke att börja gro under upplevelsen.

5 kommentarer

  1. Stefan Andersson

    Du har helt rätt Sara. Det är oerhört viktigt att journalisterna inte förhåller sig till kommentarsfälten som om det som stod där hade någon slags allmän representation. Som den som skrev om Gunilla Samberg i VF idag, som skrev att 96% av läsarna hade en negativ uppfattning om projektet. 96% av läsarna måste ju vara tiotusentals personer, det var väl 800. Och om din teori stämmer så stod dessa mot 8000 positiva. Journalistkåren har ett stort ansvar i att inte snegla åt det där hållet, uppfattningarna i kommentarsfälten speglar inte den allmänna opinionen.

  2. Hans Eriksson

    En väldigt enkel åtgärd för att minska risken för ”kommentarsfältsdrev” skickade jag till [email protected]:

    ”Hej Andreas

    Jag skulle vilja föreslå att ni ser över hur kommentarsfälten sorterar kommentarer. Jag anser att den sortering ni nu har som default, dvs sortering efter social status ger demagoger och organiserade personer onödigt lätt att dominera.

    De som snabbt lägger in en eller flera kommentarer och ser till att snabt förse dessa med ett antal ”gilla-markeringar” har på ett onödigt enkelt vis tagit över hela kommentarsfältet. Jag vet så klart inte, men jag tror att det är ytterst få som orkar ladda särskilt många fler kommentarer än det antal som visas dafault. Vi kan vara mycket säkra på att detta sätt att dominera kommentarsfälten används metodiskt av bl.a. SD anhängare men även andra intressegrupperingar. Det i sig ger en snedvriden bild av det verkliga opinionsläget.

    Jag föreslår att ni ändrar så att kronologisk ordning blir default och att social ranking antingen tas bort eller i vart fall döljs något.

    Mvh
    Hasse”

    Något svar har jag inte fått… :/

  3. Hans

    Hej Sara
    Det är ändå lite märkligt hur enögt det ses från vissa håll.
    Så fort kultursatsningar ifrågasätts så ropar kulturvetarna ”kulturhat” och frågan jämställs med invandringsdebatten, vilket båda tydligen verkar komma från SD-anhängare, vilket absolut inte är fallet.
    Att man i kulturkretsar har den synen är synnerligen nedvärderande mot kommunmedborgarna.
    Ditt resonemang att för varje som ifrågasätter (hatar som du kallar det) finns 10 som tyst samtycker är ju helt befängt.
    Visst uttrycker sej vissa synnerligen klumpigt och i vissa fall oförskämt, men att bara vifta bort det hela är ännu mer oförskämt.
    Kultur är viktigt, det tycket även jag, men det måste vara begripligt. Det har ju varit en del ”spännnade” kulturevenemang tidigare som fått rätt kraftiga reaktioner och man får den här typen av reaktioner när det görs satsningar som gemene man har svårt att relatera till och ta till sej, oavsett om det gäller kultur eller andra satsningar.
    Därför är det viktigt att man är lyhörd även när det gäller kultursatsningar.

  4. alfredo castro

    Den vanlige svensken som enligt skapad konsensus inte gillar fisig finkultur, ställer sig tveksam till för mycket invandring, gillar fredagsmys och lättsamma lekprogram i tv. Och ur en önskan om att ställa sig på denne vanlige svenskens sida, blir medierna del i hatet och därmed utövare av ett dubbelt förakt, både gentemot den föreställda Svensson och ”finkulturen”.”

    Tack Sara det behövs många röster som din, i moneytarismens och ytlighetens tidevarv.
    I was answering to a young rather confused woman who claimed that foreigners in Sweden, cost too much for her.
    Sweden is a little country, and more people are dying than born, and we need more people who also can pay taxes and maintain the welfare … An adult also coming to Sweden as I does not cost three million crowns as natives as you do to the state and the parents until you leave home. The legacy of these foreigners in Sweden is based on the development of this country. And remember seven one hundred thousand immigrants go to work every day and pay the largest taxes in the world, for people such as you. Do not buy populist superficial arguments. Sweden is in lune and much the Sweden we love and are proud of, thanks to immigration, past and present … Think of the depth.

  5. Krister

    Ni kan inte skrika varg (näthat) varje gång någon inte håller med er. Inse istället att media idag inte speglar den breda allmänheten utan är själva en klick av människor med egna värderingar ungefär som en subkultur. Att utestänga områden som anses inte korrekta att diskutera är inte demokratiskt och att undvika rapportera problem är inte god journalistik. Det ligger mycket i att media idag försöker ägna sig åt folkuppfostran och känner bara förakt för vanliga människor som inte delar deras kosmopolitiska åsikter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.