Politiska funderingar

För Vilhelminas bästa

Förkortad arbetstid! Yes!

IMG_0009

Det gläder mig oerhört mycket att detta förslag inom personalpolitiken i Vilhelmina nu gått igenom i kommunfullmäktige förra veckan. På vårt senaste representantskap behandlades olika frågor och förslag gällande personalpolitik för kommunens anställda. De olika förslagen diskuterades och sedan enades repskapet att man skulle i första hand föra fram arbetstidsförkortning för socialsekreterare. Det är en yrkesgrupp där det råder arbetskraftsbrist och inlandskommunerna konkurrerar med varandra om kvalificerad personal. Man erbjuder t ex högre löner och olika förmåner för att kunna rekrytera och behålla personal. Uthyrning av socialsekreterare ökar och timkostnaden har rusat iväg för inhyrd personal upp till niohundra kronor per timme. Då gäller att undvika samma utveckling med bemanningsföretag som råder för läkare och sjuksköterskor.

Under repskapet diskuterades längden på försöksverksamheten. Repskapet enades om ett år. Jag argumenterade för en längre period för att man skulle kunna behålla personalen och socialsekreterarna skulle kunna planera sitt yrkes- och familjeliv för en lite längre tid. En annan socialdemokrat hade kollat upp att den bästa effekten för en korrekt utvärdering skulle uppnås efter ett och ett halvt år men både han och jag var i minoritet så därför vann majoritetens förslag om ett år.

Det fanns också en osäkerhet om oppositionen skulle acceptera detta förslag till arbetstidsförkortning och med det i bakgrunden är det oerhört glädjande att beslutet i fullmäktige togs med full politisk enighet. Tummen upp för att alla i fullmäktige tyckte att det var ett mycket bra förslag!

Nu hoppas jag innerligt att det blir goda effekter så att förslaget kan permanentas och kanske spridas till andra verksamheter som har det tungt.

Jag önskar lycka till med försöksverksamheten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.