När en man arbetar med dumma människor, är det lätt att det blir fel

Av , , Bli först att kommentera 0

När människor med makt, slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom” – Astrid Lindgren

Bli först att kommentera

integration på rätt sätt

Av , , 1 kommentar 0

Ni som pratar hela tiden om integration, kom gärna och se på filmen med förhoppning att ni ska lära er mer om hur de andra tänker och hur de lever och på så sätt göra det lättare för er att handskas med dem.

NOJOOM

AGE 10 AND DIVORCED

Baserat på en verklig berättelse.

En 10-årig jemenitisk flicka går in i en rättssal i Sana’a och bönfaller

domaren att bevilja henne skilsmässa – flickans namn är Nojoom. Från rättssalen får vi följa hennes väg från barndomens trygghet på den jemenitiska landsbygden, till familjens flytt till huvudstaden Sana’a där hon snart blir bortgift till en äldre man för att familjen ska klara ekonomin. Nojooms man tar henne med tillbaka till landsbygden, där hennes tidigare trygga barndomsvärld

nu förvandlats till något skrämmande och hotfullt. Nojoom är stark skildring av ett dysfunktionellt och segregerat samhälle, men på samma gång en vacker berättelse om en ung flicka som vågar stå upp för sin rätt att vara barn i frihet.

OM FILMEN

Nojoom har kommit få stor uppmärksamhet på festivaler och i press världen över. Filmen är den första långfilmen från Jemen

regisserad av en kvinna, som dessutom inspelad i Jemen bara veckor innan det stora inbördeskriget kom att bryta ut. Filmen hyllats för sitt fantastiska foto och miljöer, och mottog bland annat priset för Best Cinematography vid Malmö Arab Film Festival 2015 och det hedervärda Best Muhr Feature Fiction

på Dubai International Film Festival 2014.

Nojoom bygger på en bästsäljande verklighetsbaserad bok från 2009 om en verklig händelse där en liten bortgift flicka i Jemen

efter en lång kamp beviljas skilsmässa. Boken publicerades 2009 och är nu utgiven i 35 länder och översatt till 16 språk.

1 kommentar

Media syftar till att upplysa folket om nyheterna

Av , , Bli först att kommentera 0

Grishuvuden vid tidigare moskétomt (VK)

Publicerad idag kl 12.38 (uppdaterad idag kl 15.23)

UMEÅ Sju grishuvuden har kastats ut på en tomt på Ålidhem i Umeå. Huvudena ligger på den plats, intill Ålidhemskyrkan, där det tidigare fanns planer på att bygga en moské.

Grishuvuden hittade på tilltänkt moskétomt (Folkbladet)

Publicerad idag kl 12.48 (uppdaterad idag kl 14.29)

Sju grishuvuden har lagts ut på tomten intill Ålidhemskyrkan som tidigare var tänkt till ett moskébygge.

Jag skulle vilja lyfta fram mina åsikter kring din formulering gällande grishuvud- incidenten. Jag oroar mig att dina formuleringar leder till ett ökat vi-och dem tänkande, och ökar misstänksamheten bland folket, då du antyder mellan raderna att placeringen av grishuvuden är rasistiskt motiverad. Detta utan tydliga bevis. Media syftar till att upplysa folket om nyheterna på ett objektivt sätt, utan tolkningar och förutfattade meningar. Därför skulle jag uppskatta att ni inser vilken makt ni besitter och tar er roll som nyhetsförmedlare på ett större allvar.

Bli först att kommentera

Utrikesminister Margot Wallström kommer till UMEÅ. Ersboda

Av , , Bli först att kommentera 0

Sverige tog stora steg mot rätt riktning när landet erkände Palestina som en stat, trots många länders missnöje över beslutet. Att erkänna Palestina som en stat är det enda sättet för att fred någonsin ska kunna ske mellan Israel och Palestina, och fred är vad vi strävar efter. För att återupprätta Palestinas ekonomi, arbetsmarknad och infrastruktur måste Israel lyfta på deras spärrar och deras handelsblock. Genom att legitimera Palestina så har man stärkt palestinska folkets röster och gett landet några kort att spela med i förhandlingen om fred och i hur dem blir behandlade. Sverige har genom att bekräfta Palestina som stat, bidragit till att Israel måste ta mer hänsyn till det palestinska folket
Dock kan Sverige göra så mycket mer! Vi vill att Sverige tar ett större kliv framåt och bjuder in palestinska och israeliska politiker och öppnar upp diskussionerna för fred. Vi förväntar oss inte ett fredsavtal från dessa möten men vi hoppas på att staterna inleder ett samarbete med varandra som gynnar det palestinska och israeliska  folket, tex kan diskussioner och förslag till hur man ska väcka Gazas arbetsmarknad och ekonomi till liv, samt lyfta handelsblocken som Israel har lagt på Gaza. Vi vill att Sverige ska bli ledande aktör i fredsförhandlingarna, det räcker inte att landet bara erkänner Palestina, vi måste nu jobba aktivt med att skapa bättre relationer mellan israelerna och palestinierna, för nyckeln till fred ligger i att palestinier och israeler har en god samexistens, vilket enbart kan ske genom ständiga diskussioner, möten och förhandlingar, där båda parterna får göra sin röst hörd och där båda är öppna för förhandling! Palestinierna förtjänar att leva ett värdigt liv, de förtjänar att få röra sig fritt och de förtjänar att få bli erkända från omvärlden som ett folk med ett land. Vi lever i år 2015, och att man än idag måste hålla tal om att länder som Sverige borde hjälpa ett folk under förtryck att bli fria, att bli erkända och bli behandlad med respekt och värdighet är extremt sorgligt, men här står vi! Så Sverige, ni tog det rätta steget och erkände Palestina, ta nu steget och hjälp till att befria landet!

Bli först att kommentera

Tack Sverige

Av , , Bli först att kommentera 0
  I jämförelse med hur Sverige tidigare tagit ställning emot Israels ockupation av Palestina, är det tydligt att Sverige idag har tagit den ställningen som Olof Palme en gång tog. Sverige är ett gott exempel på att lyfta Palestina frågan och dess intiativ kommer locka andra länder att göra detsamma.

 

Bli först att kommentera

telefonförsäljning

Av , , Bli först att kommentera 0

Angående telefonförsäljning: var försiktig med säljare på telefon då de kan utnyttja ens svagheter i språk och brist på kunskap kring konsumentlagen. Var försökt med att ta emot erbjudande rörande prenumerationer eller andra tjänster via telefon. Försäljare är duktiga och talar oftast snabbt och svarar sällan direkt på din fråga.

 

Bli först att kommentera

Demokrati

Av , , Bli först att kommentera 0
Demokrati bygger på rätten att få tycka vad man vill, och kunna yttra sig om detta, dvs yttrandefriheten och tryckfriheten. Dock verkar majoriteten missa att i ett demokratiskt land har man även rätten att tro på vilken religion eller icke religion man vill, och rätten att praktisera den utan att bli förtryckt, marginaliserad, eller stämplade som extremister eller terrorister. I ett land som bygger på rätten att tycka, säga, skriva och tro på vad man vill, så måste utbildning och kunskap stå högt i kurs. Fördomar måste bekämpas på alla nivåer, det kan inte bara vara föräldrarnas kamp eller skolans kamp, utan det måste även vara politikernas och samhällets kamp, där media har en avgörande betydelse för antingen främja eller minska fördomar och propaganda. En mental blind ledare kan inte leda ett folk till ljuset, personen kommer bara dra ner folket mer ner i mörka gropen, och alla kommer fumbla i mörket utan kunskap som deras kompass. Religion är inte farligt. Demokrati är inte farligt.  Rätten till att yttra sig, och rätten till att publicera är inte farligt. Dock om dessa rättigheter och utövningar inte grundar sig på kunskap så blir det farligt.  Religiösa utövare gör våldsamma handlingar som de rättigfärdar med religion. Rasister mördar folk och rättigfärdar deras handlingar med att dem skyddar deras demokratiska land från ”dem andra”, och skribenter publicerar hatiska och fördomsfulla texter, som är grundade i okunskap, och rättigfärdar det medatt det är deras skyldighet att informera landets medborgare om vilka deras grannar är. Demokrati kan endast blomstra när vi vattnar den med kunskapens frön, och inte med hat, okunskap och intolerans!
Bli först att kommentera

Vi måste stöda våra regeringen

Av , , Bli först att kommentera 0

”Vi får aldrig nånsin glömma de som gör gott i världen, de som ständigt kämpar för rättvisa, för alla oss. Vi behöver beskydda dem, vi behöver lyssna på dem, vi behöver lära av dem…så att vi aldrig låter det ske igen som hände Olof Palme och Anna Lindh. Bevara demokratin genom varsamhet och uppmärksamhet, genom att tydliggöra de värderingar som vårt Sveriges framtid behöver bygga sin stabila grund på. Var rädd om mänskligheten!”

Bli först att kommentera

Hej världen!

Av , , 1 kommentar 0

Välkommen till Västerbottens-Kuriren – Bloggen. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

1 kommentar