Att förstå och bli förstådd och att tänka efter före

 

Anyone hear what i want?

Herkes ne istedigini duymak?

Kukaan kuule mitä haluan?

Någon som hör vad jag vill? 

 

Redan idag har vi ett underskott på människor som kan arbeta med gamla så har är det för sent att tänka efter före. Men vad kan vi då göra? Utbilda, utbilda och utbilda. Men det räcker inte. Vi måste också ge människor möjlighet att pröva arbeta genom lärlingsprogram, praktik eller arbetsträning för att se om vårdyrket kan vara ett tänkbart yrkesval.

 

Men vi måste också tänka på att erbjuda en vård där boendena för äldre har en mer unik inriktning eftersom behoven kommer att förändras.

Vi har ett mångkulturellt bestånd av äldre människor och därför måste vi tordas tänka nytt. En omsorg för äldre innebär även att bli förstådd, att kunna kommunicera även på sitt modersmål. Fram för allt när minnet sviktar är det en trygghet att veta att någon hör vad du vill. 

 

Det finns en hel deol engerade entreprenörer med vilja att möta kundens behov möjlighet att starta vårdformer och alternativ som kan täcka upp det som i dag saknas tack vara LOVEN. Men det är också viktigt att kommunen ansvarar för att det finns mångfald i den komunala regin. 

 

Vad gör sittande politiker? Hur samarbetar kommunen med Arbets Föredlingen? Hur tar man vara på den språkrikedom hos de arbetssökande med annat modersmål? Vad gör Arbets Förmedlingen för att möta behovet hos kommunen? Hur tar vi tillvara de ”ny svenskar” som redan utbildat sig till undersköterskor men inte har tillräckligt med svenska för att klara sig på arbetsmarknaden?

 

Vad gör våra kommunpolitiker i majoriteten för att möta detta behov?

 

Finns det möjlighet att satsa pengar på ungdomsjobb borde det finnas pengar att satsa på människor som vill in på arbetsmarknaden. Det skulle vara en vinn vinn situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.