Delade turer?

Fick frågan- Hur ställer sig Centerpartiet till delade turer i äldreomsorgen.

Jag svarade – Politikens uppgift är att skapa förutsättningar för att driva en bra och trygg äldreomsorg, inte bestämma hur schemat skall läggas. 

Snacket kring delade turer kan tendera att bli lite snedvridet…är det utifrån en arbetsmiljösynvinkel, är det utifrån de behov som den äldre har eller är det schematekniskt?

Grundproblematiken i frågan är att det är många intressen att ta hänsyn till.

Men några viktiga punkter man kan fundera på är

  • De pengar Socialnämnden tilldelas av Kommunstyrelsen måste användas på ett klokt sätt. Jag vill nämligen att både Ada och Bertil skall få den vård de behöver och på den tidpunkt de själv väljer. Jag vill också att personalen som gör ett fantastiskt arbete skall känna att dom trivs på jobbet och att dom har ett bra schema utifrån deras individuella behov.
  • Ska alla erbjudas en heltidstjänst utan delade turer innebär det antingen fler helger för personalen eller att personen som har behov av äldreomsorg får sin morgonvård först mitt på dagen. Här är min bestämda uppfattning att personal och chefer som är experter på äldreomsorgen och de behov som finns där, ledarskap och schemaläggning är bäst lämpad att planera hur. Som politiker ska vi ställa krav på att det finns pengar till en kvalitativ vård, att äldreomsorgen bedrivs med kvalité och att det är en bra arbetsmiljö för personalen, för att värna de två intressegrupperna som vi pratar om när det gäller delade turer.
  • Behovet hos de äldre  är olika men tiderna då de vill få hjälp är rätt lika och därmed är det totala vårdbehovet större vissa tider på dygnet. Inom politiken skall vi uppmana till nya idéer och främja utveckling så att vi i framtiden får se nya lösningar på äldreomsorg. Kanske är det ett kommunalt eller privat Pensionärshotell i närheten av en skola som är integrerat med ett bibliotek som är framtidens erbjudande. En plats där du hyr ditt boende och köper de tjänster du har behov av, där du kan äta i matsalen med skolans elever och där slöjdsalarna går att använda både till undervisning och hobbyverksamhet och biblioteket står öppet för alla. Politiken ska helt enkelt försöka styra så det blir mer pang för pengarna!  Med andra lösningar skapas också ett utrymme för andra schemalösningar.
  • Den gamla sanningen att alla ska jobba heltid och att heltid är 40 timmar i veckan som ligger måndag till fredag mellan 7-4 känns förlegad och helt fel. Låt varje arbetstagare vara med på planeringen och lägga ett önskeschema och bygg arbetslag som kompletterar varandra så kommer det att skapas större förutsättningar för personalen att styra sin arbetstid. De finns faktiskt dom som vill jobba mindre, mer eller annorlunda. För vi vet redan att heltid och mindre delade turer innebär mer helgarbete och det är inte populärt.
  • Loven har och är en viktig del för att få mer kvalité och det syns tydligt i revisionen. Så för att behålla en god kvalité och gnistan i verksamheten ska politiken jobba för att LOVEN fungerar i Umeåkommun. På så sätt konkurrensutsätts privat och kommunal verksamhet. Och individen får då själv välja!

Frågan kommer med all säkerhet att fortsätta diskuteras men det är absolut inte politikerna som skall avgöra schemat i de kommunala verksamheterna!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.